„Profesorii sunt lipsiți de apărare”, reacția Federației Sindicatelor din Educație după cazul de la Colegiul „Ion Creangă” din București / Cer parlamentarilor și Guvernului să includă în viitoarele legi ale Educației măsuri de protecție pentru cadrele didactice

8.541 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Noua lege trebuie să redea autoritatea profesiei didactice susține Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ într-un comunicat de presă. Aceasta solicită Guvernului să intensifice măsurile de prevenire a actelor de violență la nivelul unităților de învățământ și să înăsprească legislația în vigoare privind siguranța în unitățile de învățământ. Reacția vine după ce o profesoară de limba japoneză în vârstă de 26 de ani de la Colegiul Național „Ion Creangă” din București a fost atacată și înțepată în zona gâtului cu un obiect ascuțit de un elev de 16 ani, miercuri. Poliția anchetează cazul.

Liderul FSE, Marius Nistor, scrie în comunicat că măsurile actuale pentru elevii cu un comportament problematic sunt „complet lipsite de eficiență”.

„Evenimentul de la Colegiul Național „Ion Creangă“ ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă pentru autorități. Cadrele didactice sunt lipsite de apărare, iar unitățile de învățământ nu au instrumentele reale, necesare și concrete pentru a lua măsuri imediate și eficiente în situația unor violențe întreptate împotriva salariaților. Sancțiunile/măsurile actuale – precum mutarea disciplinară, scăderea notei la purtare (operabilă doar la sfârșitul anului școlar) – sunt complet lipsite de eficiență. La ora actuală, în multe școli avem probleme legate de violență, de consumul de droguri și nu numai. Multe dintre aceste cazuri nu ajung în mass-media, dar primim săptămânal astfel de semnale. Am cerut – nu o dată – aprobarea unui statut al personalului din învățământ, care să prevadă și sancțiuni drastice în situații precum cea de la Colegiul Național „Ion Creangă“, însă niciun Guvern nu și-a dorit și nu și-a asumat un astfel de act normativ. Avem nevoie de o legislație care să ofere pârghii angajaților să ia măsuri în astfel de cazuri. Avem nevoie de consilieri și psihologi școlari care să discute cu elevii și părinții pentru a preîntâmpina asemenea fapte”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „Spiru Haret“.  

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită parlamentarilor ca, odată cu discutarea proiectului Legii privind învățământul preuniversitar, să instituie măsuri de protecție pentru angajații din învățământ. În școală trebuie să existe un climat de ordine, disciplină şi respect în timpul desfăşurării actului educaţional în contexte formale, nonformale şi informale, iar noua lege trebuie să ofere cadrelor didactice autoritatea de a lua decizii oportune, care să le permită să menţină un mediu adecvat în timpul procesului de predare-învăţare-evaluare, dar şi pe parcursul desfăşurării de activităţi extraşcolare.

Citește și:
Un elev a rănit o profesoară cu un cuțit în timpul orelor, la Colegiul Național „Ion Creangă” din București / Rana este superficială

22 comments
  1. Nu toti sunt pregatiti sa fie dascali si lideri. Acestia vor fi mereu calul de bataie al elevilor. Un profesor se impune prin cunostinte si atitudine. Daca ar lasa jumatate de clasa corijenti sa vedeti cum se va schimba atitudinea elevilor.

  2. Atenție la trolls! Sunt prezenți acolo unde există “probleme delicate” și au “ochii albaștri”… Nu sunt atât de proști precum s-ar crede, (orto)grafia și exprimarea lasă de dorit, dar acestea sunt elaborate astfel, scopul fiind acela de crea impresia unui nivel intelectual scăzut ori mediu. Sunt disimula(n)ți și cameleonici!

  3. Cazul meu: băiatul președintei de sindicat din școala mea simulează că-mi da un cap în gura pe holul scolii. Fac nota informativa și-mi pun în cap f. mulți colegi. În Consiliu mama citește cu lacrimi în ochi un adevărat memoriu în apărarea copilului “discriminat din cauza funcției mamei”. Diriginta nu precizează nimic despre nota mea informativa, iar directorul lipsește de la ședința.
    Avem regulamente și legi, dar nu le aplicam. Doar profesorii sunt vinovați de starea învățământului!

  4. Aceasta este România educată din PNRR! Acestea sunt rezultatele educației ,,progresiste” promovate de vreo 60 de aniin Occident.
    De aceea liderii occidentali lasă o impresie jalnică, de analfabeți functionali politic si duc occidentul din criza in criză!
    Acesta e rezultatul când oameni care nu au muncit o zi in viața lor au insă pretenția sa conducă lumea și viața semenilor lor!
    E dezastru!

  5. Bravo, după mintea unora ca tine se va ajunge la evenimente ca in scolile din America. Nu iei in serios ceea ce s-a întâmplat, dar nu e un incident izolat. Educația asta de tip progresist a la Câmpeanu duce aici.
    Mai grav e modul in care s-au petrecut lucrurile!

  6. Da, sa facem greva generală toti! Dar, printre noi avem și colegi care ,,așteaptă,, sa facă alții ! Dacă Nu vom fi uniți vom pierde și nu din cauza sindicatelor ! Greșesc cei care doar vorbesc și învrăjbesc cadrele didactice și așteaptă sa profite de pe urma altora! Sindicatele sunt singurele care au obținut câte ceva pt toti!

  7. Și care este problema!? Nu o văd…
    Nu-i așa că bietul “presupus” agresor va fi reabilitat și reintegrat în colectiv!? Daaa!
    Nu-i așa că va fi mustrat “a la D-l Goe”? Daaa!
    Nu-i așa că, dacă va mai face prostii “și anul acesta”, vă fi “traumatizat” cu vreo două ședințe la psihologul școlar!? Daaa!
    – Ad’, să-l pupe mam’ mare, că trece! zise… Deca țuguindu-și buzele…

    1. Nu-i asa ca nici macar mustrat nu va fi? Uitati ca elevul, conform noilor legi, nu poate fi traumatizat prin mustrare decat individuala. Daca se poate online prin mesaje Whatsapp si daca chiar se poate, deloc. Chiar e momentul de greva. Am participat la toate, am pichetat si Prefectura, nu ma dau ca altii in laturi de la greva.

  8. Sa fie dotati profii cu catuse, gaze lacrimogene si pistoale Glock. Sa se faca cursuri de auto-aparare. La intrare in scoala se se faca control de arme si munitii si test antidrog. Sa se dea veste cu kevlar gratuit prin sindicat. Sa se reintroduca bataia cu nuiaua, preventiv cate 10 aplicari / zi, pentru impunerea disciplinei. Grenade cu fum ca sa se poata refugia profii in cancelarie. E razboi frate, profii sunt fara aparare, elevii trebuie anihilati.

    ntz ntz ntz unde am ajuns … :)))

    1. Bravo, după mintea unora ca tine se va ajunge la evenimente ca in scolile din America. Nu iei in serios ceea ce s-a întâmplat, dar nu e un incident izolat. Educația asta de tip progresist a la Câmpeanu duce aici.
      Mai grav e modul in care s-au petrecut lucrurile!

    2. Comentariul unui idiot-rezist!!! Felicitări, nătângule! Poate te ajută Bunul Dumnezeu… să treci prin ceea ce a trecut dna profesor!!!

  9. Pai,sa intrebam sindicatele care ne mananca banii,dar nu fac nimic pt noi !!!
    V..as spune BUNA SEARA, dar nu buna deloc !!!
    Am fost si eu anchetata , in urma cu doar o saptamana, pt faptul ca mi..am permis sa..i spun mamei unui elev sa nu ma mai deranjeze in timpul orelor cu apeluri telefonice.
    Directorul nostru era in stare sa ceara ancheta disciplinara …
    Omul e prea mic pt fotoliul pe care..l ocupa.
    Nu ne cunoaste nici numele, noua, umililor sai colegi. Am avut oribila surpriza sa constat, alaturi de alti colegi, acest lucru.
    Oamenii acestia ne reprezinta, se cred Dumnezei…
    Cu toate acestea, ei nu sunt decat niste amarati incompetenti care considera ca noi, profesorii, suntem ultimii oameni!

  10. Trebuie declarată ACUM acum GREVA GENERALĂ până la introducerea în lege a prevederilor care îi fac responsabili pe elevi/părinți de orice atitudine amenințătoare la adresa profesorilor sau a celorlalți elevi.
    Orice altă cale nu duce nicăieri, după cum s-a văzut.

  11. O, da, abia acum s-au trezit sindicatele?! Suntem agresați zilnic de către părinți, copii…Nu există nicio lege să ne apere! Ei au drepturi, noi, doar obligații! Nu putem să spunem nimic, nimănui, ne-am transformat în servitorii lor! Fac și sindicatele puțin tam-tam acum că a ajuns gravă situația, peste trei zile vor uita!

    1. cred ca mai degrabă ar fi sa nu mai dea voie la toate ghiulele făcute între doua sticle de bere pe plaja de la vama veche…pentru cei cu probleme de comportament indiferent de situația sociala și financiara băgați la scoli cu altfel de reguli …sa vezi ce liniște o sa fie ..ca este destul de greu când ai eticheta pusa în societate

  12. ironia maxima e că ați ajuns să fiți suficient de scârboși și mizerabili încât cineva sa va “amenințe”, la propriu scaunele călduțe
    ..culegeți ce ați semănat.
    @Sanda.. răspunsul la întrebarea ta de duh este simplu -avcatul tau…
    PS: să ști că faptul că ești profesor nu te face automat nevinovat, nu mai manca căcat și mergi frumușel in instanță.

  13. Este inadmisibil sa se întâmple asa ceva, cu tot felul de copii si parinti cu probeme psihice…Copiii cu probleme psihice, ar trebui dusi in școli speciale si supravegheati, nu lasati cu ceilalți copii si profesori…Sunt pericol social…Ce tot bat campii cretinii din minister cu includerea copiilor cu Ces in scolile de masa, e o prostie fara margini…Acum, cine va răspunde? Sa raspunda ptr vatamare corporala si tentativa de omor, d na ministru, care bate toba cu integrarea copiilor cu probleme in educația de masa… Habar n au la ce se expun profesorii cu elevii si părinții lor… pentru niste mizerii de salarii!

    1. Integreze ea toti nebunii si sa le predea. Eu nu mai calc in scoala pana nu se face greva. Nu se face greva, de maine renunt la sindicat.

  14. Chiar azi dadui un 4, iar elevul eminent m-a amenintat ca ma bate gasca lui. I-am zis dirigintei, si ei cica i-a dat de mancare in post.

  15. un parinte al unei eleve de clasa a 6 a, recidivist, trimite sesizari la ISJ in care acuza profesoarele ca i-au lovit fata, lucru neadevarat. Cei de la politie au facut dosare penale, ne poarta pe nedrept pe la politie ptr a da declaratii . Cine ne apara de astfel de oameni?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Există o barieră de comunicare între profesori și Ministerul Educației și, pe măsură ce trece timpul, se adâncește din ce în ce mai mult. Mă întreb dacă avem scopuri comune pentru Educație, spune profesoara Iulia Măndășescu

Există o barieră de comunicare între profesori și oamenii din Ministerul Educației și “parcă pe măsură ce trece timpul se adâncește tot mai mult”, spune profesoara pentru psihopedagogie specială Iulia…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica: este posibil ca într-o săptămână – două să ajungem la o rată de sub 1 la mie / Încă suntem în scenariul în care doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale pot merge fizic la școală

Școlile din București nu se deschid încă pentru toți elevii, deoarece Capitala nu a trecut încă sub incidența de 1 la mia de locuitori, prevăzută în ordinul comun al ministerelor…
Vezi articolul