Profesorul de religie Aurelian Damian de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” din Buzău a fost sancționat disciplinar după ce a fost acuzat că a transmis mesaje cu conotații legionare în timpul orelor. Conducerea liceului a decis aplicarea unui avertisment scris, reducerea salariului cu 15% timp de șase luni și interzicerea participării acestuia la examene și la obținerea gradației de merit pentru următorii trei ani, se arată într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro.
Decizia a fost luată în urma unei analize a Comisiei de disciplină a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în care cazul profesorului a fost dezbătut la finalul lunii ianuarie 2025. În ciuda sancțiunii, profesorul își păstrează postul și va continua să predea religie în instituție. Aurelian Damian este și preot slujitor la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău.
Potrivit legii educației în vigoare din septembrie 2023, legea 198/2023, profesorul a fost sancționat cu cele 4 sancțiuni din 5 prevăzute de cadrul legislativ, ultima fiind desfacerea contractului de muncă.
„Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră legată de ancheta disciplinară care îl vizează pe domnul preot profesor Aurelian Damian, vă comunicăm că, în urma cercetării disciplinare și hotărârii Consiliului de administrație al colegiului, prin Decizia directorului nr. 21/28.02.2025, domnul Damian Aurelian a primit următoarele sancțiuni:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cu 15% pe o perioadă de 6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale.
Director,
Profesor Relu Olteanu”

„Articolul 210 – (1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218”.
Informații de context
Pe 17 ianuarie, Recorder a publicat înregistrări din luna decembrie, când se desfășurau alegeri prezidențiale, din care se reiese că profesorul le vorbea elevilor despre fostul candidat cu discurs neolegionar și pro-Putin Călin Georgescu.
Preotul le-ar fi spus elevilor la ora de religie că „legionarii au fost împotriva comunismului” și că mareșalul Antonescu nu ar trebui asimilat cu comuniștii. „Legionarismul a plecat din tineretul studios al vremii. (…) Cum să îl asimilezi pe Antonescu cu legionarii? Legionarii nu au fost chiar ceea ce se spune și ce a rămas despre ei”, a spus profesorul.
- Aurelian Damian este profesor de religie la Colegiul Național „B.P. Hasdeu” de 20 de ani și este preot slujitor la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău, scrie Recorder care a publicat înregistrările.
Contactată de Edupedu.ro, șefa Inspectoratului Școlar Buzău, Daniela Palcău, a confirmat că urmează să se deschidă o anchetă discplinară în Colegiul, și să „în unele condiții, dacă se impune chiar întrerupere a activității la catedră a profesorului, asta se va întâmpla. Problema este cu atât mai gravă, fiind preot, orice cadru didactic intră pe un aviz de la Arhiepiscopie”, a spus șefa ISJ Buzu, într-o scurtă declarație pentru Edupedu.ro.
La 3 zile distanță, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău s-au sesizat din oficiu şi au anunțat că fac cercetări în cazul unui profesor de religie, care ar fi promovat în faţa elevilor idei legionare şi concepţii privind Mişcarea Legionară, potrivit G4Media.ro.
„Ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la faptul că pe 3 decembrie 2024, în timpul orei de religie desfăşurate la Liceul B.P. Hasdeu, din municipiul Buzău, un profesor de religie a promovat, în faţa elevilor, idei legionare şi concepţii privind Mişcarea Legionară, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău s-a sesizat din oficiu şi efectuează cercetări cu privire la infracţiunea prevăzută de articolul 5 din OUG nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război”, informează Ministerul Public.
Pe 24 ianuarie, Edupedu.ro scria că profesorul de religie Aurelian Damian, de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, din Buzău, urma să fie audiat săptămâna următoare în comisia disciplinară din cadrul colegiului, potrivit unui răspuns al conducerii liceului transmis la solicitarea Edupedu.ro.
2 comments
și pentru asta a fost sancționat?,sa dus dracu țara asta ! ,care este diferența între ce este acum și ce era în comunism ?ASTIA nu vor să înțeleagă că tinerii nu știu și nici nu îi interesează de legionari mai mult decât o simplă informație.
Ministerul Adevărului continuă lupta cu Istoria !
Istoria este o știință vie, care nu trebuie cenzurată, golita de discuții si controverse.