Profesorul Flavian Georgescu: Mă doare sufletul când văd elevii înainte de examene cum efectiv nu cred în șansele lor. Părinții și profesorii trebuie să le cultive încrederea în sine a copiilor

27.914 vizualizări
Foto: © Tatyana Gladskikh | Dreamstime.com
Profesorul de matematică Flavian Georgescu a spus că „mă doare sufletul când văd elevii înainte de examene (…) cum efectiv nu cred în șansele lor”. Cadrul didactic a precizat că „părinții și profesorii trebuie să le cultive încrederea în sine a copiilor. Să le arate în fiecare zi că ei pot să se descurce în orice situație, să le creeze contextul de îi face să se simtă buni”.  Declarațiile au fost făcute în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro.
  • Flavian Georgescu este coordonator al lotutului de olimpici de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică București, fost olimpic la rândul său.

„Din păcate, în România, nu prea punem accent pe dezvoltarea încrederii în sine a copiilor. Nici acasă și nici la școală. Mă doare sufletul când văd elevii înainte de examene, de momente importante, de interviuri pentru admiterea la facultăți, cum efectiv nu cred în șansele lor”, a menționat Flavian Georgescu.

Profesorul a adus în atenție că elevii români sunt printre cei mai buni din lume, după cum au arătat rezultatele de la Olimpiada Internațională de Matematică:

„Dragii mei, anul trecut, România a fost pe locul 4 în lume și 1 în Europa la Olimpiada Internațională de Matematică. Este un banal argument care demonstrează că elevii noștri sunt printre cei mai buni din lume. Chiar cred asta. De ce profesorii și elevii noștri sunt mereu cooptați de cele mai bune universități din lume? Pentru că avem minți luminate. Însă este revoltător când vezi acești copii străluciți, talentați, buni în ceea ce fac, cum nu cred în ei. Atunci când nu crezi în tine, nimic nu merge. (…).”

Potrivit lui Flavian Georgescu, este nevoie ca elevii să fie educați în spiritul de a avea încredere în ei:

„Însă, pentru a avea astfel de copii, e nevoie să îi creștem și să îi educăm în acest spirit. Părinții și profesorii trebuie să le cultive încrederea în sine a copiilor. Să le arate în fiecare zi că ei pot să se descurce în orice situație, să le creeze contextul de a-i face să se simtă buni.” 

Informații de context

Recent, acesta a spus că nu este de acord cu metodele vechi de a critica elevii. „Copiii de azi nu mai sunt cei de acum 30 de ani. Aceștia nu vor mai reacționa la astfel de stimuli, decât poate pe moment”.

Referitor la timpul de gândire pentru rezolvarea unor probleme, cadrul didactic a precizat, într-o altă ediție a emisiunii, că „dacă urmează un test cu 3 probleme care durează 50 de minute, încercați să rezolvați acasă 3 probleme în 50 de minute”. Dacă urmează un examen național, recomandarea cadrului didactic pentru elevi este să facă simulări acasă care să dureze cât timpul de lucru al examenului propriu-zis.

În primele 5-10 minute ale unui examen, test, olimpiadă, elevii ar trebui să citească cu atenție toate subiectele, este de părere profesorul de Matematică. „Ce înseamnă să le citiți? De exemplu, mă uit pe problema 1, o înțeleg, eventual mi-o și notez pe ciornă și stau un minuțel și mă gândesc cum s-ar rezolva, fără a dori în mod explicit să o rezolv”, potrivit acestuia.

Amintim că la Olimpiada Internațională de Matematică (OIM) 2024 România s-a plasat pe locul 12 din 108 de țări. Elevii români au obținut o medalie de aur, patru medalii de argint și o medalie de bronz.

Iată elevii medaliați la OIM 2024:

  • medalie de aurPavel Ciurea de la Liceul Internațional de Informatică București
  • medalii de argintAndrei Vila, David-Andrei AnghelVlad-Titus Spǎtaru de la Liceul Internațional de Informatică București şi Andrei-Giovani Chiriță de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București
  • medalie de bronz: Aida Mitroi de la Liceul Internațional de Informatică București.

Problemele 3 și 6 de la olimpiada internațională din 2024 au fost cele care au pus cele mai mari dificultăți concurenților din toată lumea, potrivit statisticilor de pe imo-official.org. Din cei 609 participanți, 501 nu au luat niciun punct la această problemă. Circa 40 au luat un pucnt sau două, urmați de 10 care au obținut 3 puncte, 3 concurenți cu 4 puncte, 2 cu 5 puncte, 7 cu 6 puncte și 8 olimpici cu punctajul maxim – 7 puncte la această problemă.

La problema 6, 482 de elevi olimpici din cele 108 țări participante nu au luat niciun punct. 76 au luat 1 punct, 27 – 2 puncte, 9 – 3 puncte, 2 participanți au reușit să obțină 4 puncte, 7 olimpici – 5 puncte, unul a fost notat cu 6 puncte și doar 5 au rezolvat-o de punctajul integral (7 puncte), arată aceleași date.

Foto: imo-official.org

În 2023, România a înregistrat un rezultat istoric: locul 4 în lume la Olimpiada Internațională de Matematică, un record din 1999 încoace, cu cinci medalii de aur și una de argint – cine sunt elevii și ce au avut de rezolvat.

Problemele de la olimpiada internațională de matematică au un nivel de dificultate foarte mare față de acum câteva zeci de ani, spunea în luna aprilie 2024 și profesorul Bogdan Enescu de la Colegiul Național „Bogdan P. Hasdeu” din Buzău. „Sunt îngrozitor de grele și trebuie să muncești foarte mult ca să faci față”, a spus Enescu, primul profesor olimpic internațional cu elevi medaliați la Olimpiada Internațională (OIM).

Calendarul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025
  • 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
  • 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
  • 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Calendarul examenului național de bacalaureat – Sesiunea iunie-iulie 2025:
  • 16 – 20 decembrie 2024: Înscrierea candidaților pentru susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat – 2025
  • 27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate
  • 2-6 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă
  • 13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă
  • 16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă
  • 20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor

30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale

23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor

Foto: © Tatyana Gladskikh | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Nu sunt de acord cu metodele vechi de a critica elevii, spune profesorul Flavian Georgescu / Copilul de vârstă fragedă își dorește să obțină note mari pentru a-i face fericiți pe profesorul lui, pe tata, pe mama, pe bunici
Profesorul Flavian Georgescu, către elevi: Nu învățați mecanic. Puneți creionul pe hârtie și faceți voi un exercițiu, ca să înțelegeți ceea ce învățați
Flavian Georgescu, profesor de matematică: Dacă urmează un examen național cu timp de lucru de 2 ore, încercați să faceți acasă simulări care chiar să dureze 2 ore și abia apoi uitați-vă la soluții

4 comments
  1. Imi place cum declara ca stima de sine e importanta dar isi ignora elevii care nu fac meditatii cu el sau nu sunt potentiali olimpici internationali.

  2. In ultimele zile vad ca sunt des propagate pe diverse site-uri de stiri declaratiile acestui domn profesor, toate stirile dorind sa lase o impresie pozitiva legata de acesta. Doreste sa se arate ca el depaseste stereotipurile si neajunsurile invatamantului romanesc, ca el este deschis la minte si intelege elevii. Din pacate, aceste lucruri sunt destul de rupte de realitate.
    Dupa cum scrie in articole, domnul profesor Flavian Georgescu este coordonatorul lotului de olimpici al Liceului Teoretic International de Informatica Bucuresti (ICHB). Ce nu stie multa lume este cum functioneaza acest lot, sau cum sunt coordonati copiii acolo. Da, sunt copii deseori fie supradotati, din familii cu posibilitati medii sau reduse, care au beneficiat de reduceri si incurajari sa isi trimita copiii din provincie in caminele private ale liceului din Bucuresti sau pur si simplu si-au asumat un risc financiar pentru binele copiilor, fie copii privilegiati, cu parinti instariti, care isi permit sa plateasca taxa si fac fata intr-un mediu mai competitiv. Ce nu se spune in toate aceste stiri este ca domnul Flavian face meditatii platite(200 lei/2 ore/copil) chiar si cu 10 COPII DEODATA. Si nu orice copii, proprii lui elevi din clasa de olimpici de la Liceul Teoretic International de Informatica. Si acum va intreb: cum depaseste acest om neajunsurile sistemului de educatie, cand chiar el, intr-o pozitie privilegiata ca profesor la un liceu privat, unde salariile sunt considerabil mai mari in comparatie cu un liceu de stat, incurajeaza in mod direct aceste nedreptati? Pe langa toate acestea, taxa la acest liceu este undeva la 6-7000 de euro pe an, daca nu mai mult. Va imaginati cum este ca parinte sa dati atatia bani DOAR ca profesorul sa va bage in seama? Pentru ca, desi domnul profesor incearca sa se apropie de elevi si sa le vorbeasca prieteneste, a merge la meditatiile lui nu este o garantie ca te va baga in seama, ca ii va pasa de tine. Si nu e ca si cum are 5 clase de 35 de elevi in fiecare an, ci doar o singura clasa in 4 ani. Si pe langa asta, ce nu se mai spune este si ca acei olimpici internationali ce apar mereu la stiri sunt favorizati atat in cadrul clasei de care vorbesc, cat si la meditatii, in detrimentul celorlalti elevi care ori nu au aspiratii spre o performanta atat de mare(pentru ca si o nationala este tot un lucru mare, tot olimpic te numesti) sau au probleme, cum spune si dansul in aceasta declaratie, cu stima de sine sau cu parinti abuzivi care te imping spre performanta cu pretul sanatatii mintale. Acestea fiind zise, cred ca iti trebuie multa nerusinare si tupeu astfel incat sa dai declaratii in spatiul public despre cum ar trebui sa fie profesorii atunci cand activitatea ta ca profesor reflecta neregulile sistemului, cel mai vizibil evident la stat. Si in plus, ICHB incurajeaza acest comportament, permitandu-i domnului profesor sa intarzie la orele de la scoala(si alea platite in teorie, ca doar parintii platesc taxa) chiar si 30 minute-o ora.
    Cititori, luati mereu cu un gram de sare declaratiile profesorilor, pentru ca acesta nu e singurul caz in care spusele sunt contrastate de realitate. Iar domnule Georgescu, va rog, aveti grija de *toti* elevii dumneavoastra, pentru ca multi trec prin drame de nedescris si au nevoie de incurajarea si stima de sine de care vorbiti, altfel nu vor face performanta. Daca tot ati vorbit despre asa ceva, macar incercati sa faceti o schimbare in bine, nu doar vorbiti filosofie…

  3. Felicitări din toată inima,Domnule Profesor! Puțini sunt aceia care le cultivă elevilor încrederea în sine.

  4. Sunt profesor. In afara de legume, nu cultiv nimic de genul samanta de ceapa ca sa iasa rosii. Mai ales daca stiu ca nu este apa, pamant bun si ploi. Refuz sa cultiv sperante desarte fara o baza solida.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mihaela Popa, fostul secretar de stat din Educație responsabil cu fondurile europene, replică la Funeriu: Școli verzi înseamnă educație pentru mediu curat, schimbarea mentalității copiilor, sănătate și eficiență energetică

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației responsabil cu fondurile europene, Mihaela Popa, îi dă replica lui Daniel Funeriu pe tema școlilor verzi. “Școli verzi înseamnă educație pentru mediu curat,…
Vezi articolul

Alianța „O voce” a abandonat prima „propunere critică” legată de legea Educației, fixată de organizațiile componente – finanțarea educației cu „cel puțin 15% din bugetul general consolidat, începând cu anul 2023”

După întâlnirea reprezentanților Alianței „O voce pentru Educație” cu premierul Nicolae Ciucă, organizația a publicat un mesaj pe pagina oficială în care anunță prezența la Guvern. În mesaj, aceștia scriu:…
Vezi articolul

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din județul Constanța vor beneficia de transport gratuit, susține șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, într-o declarație pentru Edupedu.ro. “Peste 90% dintre școli și…
Vezi articolul

Candidatul Nicolae Ciucă spune că nu a predat mandatul de premier, în 2023, până nu a „rezolvat toate problemele” la greva profesorilor / În realitate, guvernul său a încercat tot felul de tertipuri pentru a amăgi cadrele didactice care cereau salarii mai mari și a trebuit să rămână în funcție sub presiunea alianței PNL-PSD

Candidatul PNL la președinție, Nicolae Ciucă, le-a spus, luni seară, celor 2000 de profesori aduși de partid la un eveniment electoral într-un restaurant din București că, în momentul grevei profesorilor…
Vezi articolul