Din anul școlar 2025-2026, toți învățătorii și profesorii pentru învățământul primar vor avea incluse în atribuțiile postului 2 ore pe săptămână de pregătire remedială, potrivit unui proiect de lege care ar urma să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Această măsură s-ar aplica din toamnă și până la începutul anului școlar 2029-2030.
„Art. LVIII – Prin derogare de la prevederile art. 207 alin. (4) lit. c)-h) din Legea nr. 198/2023, cu modificările și completările, începând cu anul școlar 2025-2026, până la începutul anului școlar 2029-2030, norma didactică de predare-învăţare-evaluare, de instruire practică şi de evaluare curentă a antepreşcolarilor/preşcolarilor şi a elevilor în clasă, în care pot fi incluse şi activităţi de pregătire pentru evaluări/examene naţionale şi/sau pentru obţinerea performanţei educaţionale, precum şi cele de învăţare remedială, reprezintă numărul de ore corespunzător activităţilor prevăzute la alin. (1) lit. a) şi se stabileşte după cum urmează:
a) un post de învăţător/învăţătoare ori de profesor pentru învăţământul primar pentru fiecare clasă din învăţământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate. În atribuțiile postului se includ obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială;”, se arată în proiect.
În prezent, Legea învățământului preuniversitar nu prevede la capitolul destinat normei didactice ca învățătorii să aibă obligatoriu 2 ore/săptămână de pregătire remedială.
Miercuri, 2 iulie, premierul Ilie Bolojan a anunțat că propune creșterea normei didactice pentru profesorii din învățământului preuniversitar cu 2 ore pe săptămână.
„Vom propune creșterea normei didactice cu 2 ore față de ceea ce aveam azi în învățământul preuniversitar și universitar. Asta înseamnă că, din cele 40 de ore pe săptămână pe care un cadru didactic trebuie să le petreacă la scoală sau în școală, în loc de 18 ore va preda 20 (n. red în mediul preuniversitar), în loc de 16 va preda 18 (în mediul universitar)”, a spus premierul Ilie Bolojan în conferința de presă de miercuri în care a anunțat pachetul de măsuri fiscale.
Cum este în prezent
Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 stabilește că activitatea profesorului se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână.
Articolul 207 – „(1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână, și cuprinde:
a) activități didactice de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învățământ, de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și de învățare remedială;
b) activități de pregătire metodico-științifică, activități de dezvoltare a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, în acord cu nevoile elevilor;
c) activități de educație, mentorat și alte activități complementare procesului de învățământ;
d) activități de management al clasei;
e) activități specifice elaborării, implementării și evaluării proiectelor educaționale;
f) activități de sprijin pentru persoanele care ocupă funcția didactică de profesor itinerant și sprijin în cadrul CJRAE/CMBRAE.”
Articolul 207 – „(4) Norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a antepreșcolarilor/ preșcolarilor și a elevilor în clasă, în care pot fi incluse și activități de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și cele de învățare remedială, reprezintă numărul de ore corespunzător activităților prevăzute la alin. (1) lit. a) și se stabilește după cum urmează:
a) un post de educator sau de profesor pentru educație timpurie pentru fiecare grupă cu program normal, respectiv două posturi de educator sau de profesor pentru educație timpurie pentru fiecare grupă cu program prelungit constituită în educația timpurie;
b) un post de educator/educatoare ori de profesor pentru educație timpurie pentru fiecare grupă cu program normal, respectiv două posturi de educator/educatoare ori de profesor pentru învățământul preșcolar pentru fiecare grupă cu program prelungit constituită în educația timpurie;
c) un post de învățător/învățătoare ori de profesor pentru învățământul primar pentru fiecare clasă din învățământul primar sau pentru clase simultane din cadrul acestuia, unde nu se pot constitui clase separate;
d) 18 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, pentru profesorii din unitățile și clasele cu program integrat și suplimentar de artă și sportiv, precum și din unitățile de educație extrașcolară, care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
e) 14 ore pe săptămână pentru profesorii din învățământul preuniversitar care au dobândit gradul didactic I sau titlul de profesor emerit și care desfășoară activitate de mentorat;
f) 24 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin licențierea în cariera didactică;
g) 20 de ore pe săptămână pentru profesorii de instruire practică și maiștrii-instructori, pentru cei care au dobândit cel puțin gradul didactic I și care desfășoară activitate de mentorat;
h) pentru personalul didactic de predare din învățământul special, norma didactică se stabilește astfel: învățători, profesori la predare, profesori care efectuează terapiile specifice – 16 ore pe săptămână; învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, profesor preparator (nevăzător), maistru-instructor și profesor pentru instruire practică – 20 de ore pe săptămână;
i) un post pentru personalul didactic de predare din învățământul special integrat, pentru personalul didactic itinerant și de sprijin, pentru personalul didactic din învățământul special preșcolar, kinetoterapie, educația psihomotrică, terapii specifice și altele, în funcție de tipul și nivelul de severitate al dizabilității, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației;
j) un post de profesor documentarist pentru digitalizare, în centrele de documentare și informare.”
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
40 comments
Decizia de a adăuga două ore la norma cadrelor didactice din învățământul primar este o dovadă clară fie de necunoaștere crasă a realității din școli, fie de dispreț față de munca deja făcută în tăcere de către dascăli.
Dacă un învățător e epuizat, suferă și copilul. Ați sacrificat calitatea pentru o iluzie de eficiență bugetară.
Pentru Iulia si DarkKnight si pentru cei mulți ca voi:
– se vede din ceea ce scrieti educatia care ati primit-o, nu judec parintii nimanui, poate ati primit educatie buna din partea parintilor vostri ,dar aveti multe frustrari, ar fi bine sa va rezolvati aceste probleme.
– cand veti intra in acest sistem , putem discuta tot ceea ce va intereseaza, putem critica sistemul ,putem sa -l apreciem, dar pana atunci fiecare dintre voi sa-si vada de curtea sa.Nu stiu si nici nu ma intereseaza in ce domeniu lucrati sau poate nu aveti un serviciu si atunci din plictiseala faceti comentarii. Cum ar fi sa venim toti din acest sistem sa blamam locul de munca al d-voastra si nu numai, chiar si pe voi, angajatii sau voi sunteti patroni si puteti sa blamati…
– cand veti face ceea ce am propus sa va rezolvati problemele de frustrare,de plictiseala si intrati in sistemul de invatamant, atunci aveti dreptul de a face comentarii
– habar nu aveti cum este sa fi profesor azi, cum poti lucra cu o clasa de 33 de copii din diverse categorii( CES,autism,ADHD),acesti copii sunt inclusi in scolile de masa,daca stiti ce inseamna va astept recomandarile.
1. E criză, nu vremuri normale!
2. Nu românii sunt de vină, ci cei pe care i-am ales să ne reprezinte!
3. Noi avem de pierdut, ei sunt în continuare la putere,din cauza noastră, nu datorită nouă!
4. Vom protesta,dar șanse de câștig nu sunt!
5. Demagogia a învins omenia!
6. Legea salarizării nu a fost aplicată la începutul anului, dar modificările vor fi aplicate, sigur, de la 1 august!
7. Vor urma doi ani de restricții! (Avem pielea tăbăcita!)
8. Noi pierdem la salariu,politicienii pierd încrederea noastră. Patru ani vor trece repede! Să nu uitați! Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba!
9. Păcat că e în joc viitorul copiilor și tinerilor noștri!
10. Carpe diem și ziua bună! Fiți optimiști că vom rezista! Românul are șapte vieți!
Singura soluție este o grevă serioasă pentru că altfel nu se poate cu acești oameni. Marele președinte olimpic împreună cu distinsul psiholog s-au hotărât să taie tocmai de la educație, halal.
Cineva din Minister iar a decis că e mai ușor să arunce haosul din școli în cârca învățătorilor. Două ore remediale „obligatorii” introduse peste noapte, fără plată, fără consultare, fără respect. O bătaie de joc mascată drept reformă. Profesorii nu sunt sclavi ai sistemului – sunt deja printre puținii care mai țin educația în viață, în ciuda deciziilor aberante venite de sus. Ce facem cu elevii din învățământul special, cei cu deficiențe severe, profunde și asociate…..vrem să ne aliniem la normele si sistemul vestic din UE, unde ei micșorează norma cât si numărul de elevi, iar noi ne aliniem se pare la alte rasarituri, cum era o data, sa avem clasa plina, asta este = cu ZERO performanta.
Nu noi instigăm la ură, ci domnul ministru cu toată armata dânsului de gânditori, prin deciziile pe care le iau ,, la rece., ! Pe noi ne cenzurați și nu ne lăsați să ne spunem punctul de vedere. Metoda ,,pumnului în gură,,. Urât!
Nu te vrem în fruntea MEC! Profesorii din preuniversitar nu se simt reprezentați de tine ! Ești o năpastă pe capul lor și al copiilor! Numai tu puteai să propui așa ceva! Mulțumim!
Ce vaicareala! Invățământul și magistrații trebuie sa fie plătiți foarte bine , sa-si stabilească singuri salariile, sa nu fie deranjați de nimeni, sa fie respectați de părinți ( știți pe un piedestal!). Pentru 2 ore în plus sa se mărească salariile cu 50%. Tupeu maxim. Cat si-a bătut joc guvernul de angajații din sistemul de ordine publica și siguranță națională, de vreo 8 ani încoace, începând cu madam Olguta! Adevărul e ca aveți o profesie foarte riscanta și vătămătoare, stresanta, nu luptati cu infractorii, nici cu inundațiile sau cu focul, ca ar fi fost mult mai usor……
Pentru DarkNight
Cine ti-a spus ca toți profesorii fac meditații?
Ai auzit de materii precum muzica,sport,desen…
La cati neuroni ai nu prea cred! În plus meditații fac cei din orașe la câteva materii de examen!
Ai idee cam ce înseamnă asta?
Tu dacă vrei bani de ce nu te-ai facut de ex. prof de mate?
Oare ai fi fost in state sa termini o astfel de facultate?
Eu nu cred având în vedere ce inepții scri pe aici!!
Mda, se întâmplă exact ce ati votat pe 18 Mai! Nu mai plângeți, cu nu mai aveti de indurat ce ati făcut, decât vrei 5 ani….sau poate 10!?!
foarte bine, oricum sunt incapabili și buni de nimic, cel puțin, CEL PUȚIN toți, eu propun 10 ore pe zi
poate așa veți începe să mai predați și la clasa, nu numai la pregătiri particulare…. Pe principiul că va petreceți timp acasă cu pregătirea orelor de serviciu propriu-zis, asta e valabil și pentru alte categorii profesionale, care stau care 8 ore la serviciu și mai lucrează și acasă care 2-4 ore pe zi , și în weekenduri, și au concediu de odihna de 21 de zile, categorii care fac verificări economice și bugetare de exemplu, cu răspunderi de miliarde de euro și cu salarii mai mici decât în învățământ…Asta macar ca sa știți…
Așa este, aveți dreptate. Când „stimații” profesori spun că ei lucrează de acasă, lucrează pentru folosul lor propriu și câștigă bani frumoși din meditații. Nu se strofoacă ei, prea mult pentru școală. Asta e vrăjeală și teatru ieftin, când zic ei că fac nu știu ce dosare pentru burse și pregătesc nu știu ce documentații pentru comitete și comiții. Foarte bine că li se va mări norma de lucru, așa nu vor mai avea timp, prea mult, pentru meditații și așa vor demonstra că merită salariile mărite. Bolojan, a zis clar: „nu au niciun motiv să protesteze” și oricum contractul colectiv de muncă a fost semnat de către sindicate, cu toate că ăștia din conducerea sindicatelor îi îndemna să protesteze. Odată cu semnarea contractului colectiv de muncă, orice formă de protest devine ilegală. Așa că la muncă, băieți, numai cerșiți, că și așa numai avem ce să vă dăm!
doamna ești de o răutate și indolenta groaznică,la fel că și cel din comentariul precedent. Ai auzit citeva povesti despre niște șmecheri că Iohannis și acum crezi că toți profesorii și învățătorii sunt așa. Inclin sa cred că cu astfel de profesori ai facut dumneata școală ,după cît de puțin gindesti înainte de a te exprima.
Daca tu crezi ca e atat de bine in învățământ de ce nu vi sa predai pentru un an sa vedem cum ti se pare?
daca vreti sa sriti cum e in învățământ…cand 4 ore copiii tipa si urla, tot timpul un invatator sau profesor suporta galagia copiilor si daca mai au si acasă copiii lor, va dati seama in ce stres lucreaza.Nu aveti cum sa comparati activitatea dvs din fata calculatorului cu cea de profesor.
Pot să cuprind atât cu mintea, cat și emoțional, cat de grea este profesia de dascăl.
Ceea ce mă întreb neîncetat, de foarte mulți ani este, ce căutați în acest domeniu, voi ce vă victimizați peste tot?
Învățământul este un domeniu în care, doar harul și vocația te poate recomanda, te poate face să ai răbdare, să ai suficienta iubire și dedicare pentru a da aripi spre viitor copiilor, generațiilor de copii, căci despre ei este vorba.
Acest sistem, acești copii, această societate, este intr.o măsură importantă, oglinda voastră, a profesorilor ce vin la cursuri ca să facă rost de elevi la pregătire în particular, ca să încaseze salariul onorabil și la timp și mai rău decât toate astea la un loc, să nu.si asume răspunderea pentru NIMIC!
Sunt extrem de puțini dascăli adevărați, care nu au contracte de muncă în învățământ ca să distrugă copiii, ca să.i umilească sau toate astea la un loc, intr.un cuvânt, ca să.i sminteasca.
Nu va mai plângeți, voi ăștia care o faceți neîncetat, ci mergeți și căutați de muncă acolo unde ar putea să vă fie simplu.
Dar ce credeți?…. Simplu, nu.i niciunde atunci când răspunzi pentru munca prestată și pentru rezultatele obținute.
Cu dintr.ăștia ca voi, cu 2 ore în plus pentru studiu remedial, veți îngropa de tot învățământul.
Frustrată mai ești! Hai tu la să predai la clasă unde un elev așa că tine deranjează toată ora.
in loc de sindicat,eu zic că e bine să ne luăm noi inima in dinți sa formam o asociație a cadrelor didactice care vor demisiona in bloc in caz că se mărește norma didactică fara sa fim plătiți suplimentar pt asta.Ca in educație nu ai voie sa faci economie.
ăștia schimba regulile in timpul jocului: mișcarea personalului didactic este începută deja,s- au primit repartiții pe posturi/ catedre …dar nu le pasă! Este mai usor să își de la profesori,elevi din pensionari, incalcand legea, decât să respecti legea și să reduci numărul de parlamentari și pensiile speciale!! In ce privește comentatorii habarniști care nu au predat o oră în viața lor,praful și pulberea!!
Mărirea normei didactice, înseamnă tăierea mascată a salariilor! Ora de muncă va fi mai puțin plătită…Nu vom accepta așa ceva! Niciodată! Și așa salariile în educație sunt mizerabile pentru munca stresanta pe care o prestam și pentru pregătirea profesională pe care o avem…







Trebuie să nu mai intrăm în clase cu orice preț! E singura soluție pentru a ne apăra drepturile! Nu fac ei economie la buget pe săptămână noastră fizică și mentală! Suntem stresați, epuizați deja cu atâtea sarcini…Nu vom mai corectă caiete, lucrări, etc.Vom face NIMIC! In condițiile astea!
Unii dintre voi tot nimic fac de anii de zile
Merg mai departe cu 3,4 copii care prind mai repede la plocon (cadourii) și restu trec ca prin apă
daca vreti sa sriti cum e in învățământ…cand 4 ore copiii tipa si urla, tot timpul un invatator sau profesor suporta galagia copiilor si daca mai au si acasă copiii lor, va dati seama in ce stres lucreaza.Nu aveti cum sa comparati activitatea dvs din fata calculatorului cu cea de profesor.
2 ore in plus pe săptămână, adică 8 ore in plus pe luna în același salariu mizerabil? Cred că totuși glumesc…Se așteaptă ca învățătorii să facă muncă benevolă când își împart deja munca stresanta jumate jumate cu statul? Ne vom alege cu siguranță sănătatea fizică și psihică, iar pe cei doi îi invităm la catedra din septembrie în locul nostru…Ne vom da demisiile în masă!
De ce în primar sunt mai multe ore decât în universitar in norma? Copiii mici de 6 ani din pregătitoare să stea la școala și 5 ore pe zi? Cum facem cu clasa a 4 a, care are deja 20 de ore? Stau cate 6 ore într o zi? Copiii ăștia de vârste fragede vor lucra ca în fabrica, cum le lucrează părinții? Are idee inteligentul de Bolovan și psihologul David ce înseamnă să ții țintuiți in banca copii de 6 ani? Întreb pentru un prieten! Așa ceva e imposibil de pus in practica! Adică munca unui invatator din primar e mai puțin stresanta decât munca unui profesor din universitar? Atunci, îi invităm pe cei doi distinși să coboare în realitate și să vina într o clasă de pregătitoare…poate doar așa vor înțelege realitatea din teren! D nul asta Bolovan se pricepe și la educație?





Corect ați punctat. Exact la asta mă gândeam și eu că elevii vor avea program ca părinții lor. Să îmi spună domnul psiholog David, cum ține atent un copil mic, 6 ore una după alta, dar minte să se concentreze la rezolvare de exerciții și probleme, la activități practice?
Cele doua ore remediale vor fi incluse în programul întregii clase? Sunt clase unde un elev-2 ar avea nevoie de ore remediale, va participa întreaga clasa?
Întrebarea este strict din partea unui părinte, nu știu și nici nu îmi dau seama ce implica orele astea pentru un profesor.
Din păcate nu ni se spune concret nimic nici nouă profesorilor deci nu vă putem răspunde.
Probabil ca nici ei nu știu concret, improvizează din mers.
Dacă noile idei ale ministrului vi se par aberante puteți protesta împreună cu noi.
așa ministru anti profesori n am mai văzut din 90 încoace…..
la sănătate,justiție….toți își sprijină oamenii….asta la educație este Gică contra
Că și alții, tovarășul Bolojan (era unul, secretar de partid la IEH care se numea astfel… Acolo eram obligați să facem practică, pe mașini de prelucrat prin așchiere.) este rupt total de realitate… Crede că profesorul, adevărul profesor, taie frunze la câini acasă?! Acasă se pregătește pentru a doua zi, acasă pregătește materialele de lucru, acasă, la PC-ul personal nu la echipamentele IT neperformante, depășite, care suferă de uzură morală, acasă, la propriul birou și alături de imprimante lui de tiraj… Unde credeți, tovarăși guvernanți și alții ca voi, că se va pregăti și își va pregăti materialele de lucru?! În gălăgie, în cancelaria mică, înghesuită și înghețată?! Unde?! Credeți că avem un spațiu de lucru dedicat?! Păi ne-ați dat?! Lucrați voi în astfel de condiții, mișcați-vă posteriorul prin școli și veți vedea realitatea condițiilor execrabile!
La 1,50 lei kilowatul si totul taiat, nu mai misc niciun pai acasa. A pus doua ore in plus, in alea 2 ore ii fac. Nu reusesc, sa mai incerce si maine sa-mi ceara. Acasa traiesc, imi cresc copiii, imi f* nevasta si folosesc banii pentru proprii copii, nu ai altora. Adios! Sa-mi dea de toate si poate mai discutam.
ASA ESTE
Cu așa limbaj civilizat nici nu meritați să fiți profesor! Mergeți pe tractor!
Lasati ca sunt multi profesori, in special la materiile pt BAC si Evaluarea nationala, care nu isi fac datoria la clasa sau nu dau pe la ore (cazuri la Vianu si Sava) pt ca au multe meditatii in privat sau sunt angajati sa dea meditatii in particular la centre de meditatii si nu au timp! Si cu zilele metodice cum este? Ca din 5 zile lucratoare, una e zi metodica (stat acasa) si le inghesuiti la amaratii astia de copii orarul uneori cu materii toate grele intr-o zi, unele si in grup de 2h, ca sa va pice voua bine!
Deci pentru o mana de profesori care abuzează sistemul trebuie sa plateasca toti profesorii din țară? Si ca fapt divers, profesorii materiilor de BAC care spuneti ca nu isi fac treaba la ore si din cauza asta e nevoie de meditatii, poate chiar isi fac treaba, dar nu toate clasele sunt clase de 10 si profesorul nu poate lucra doar cu 5 sau 6 care se descurca bine si pe ceilalti sa ii lase de izbeliste. La acest lucru v-ati gândit pana acum?
Din toamna vor veni doar elevii la scoala :))
Ca sa nu plătească profesor de sprijin pentru cei cu CES.
Cei normali,dacă vor,pot învață fără ore remediale.
Bineinteles, dar cei care nu sunt in sistem nu stiu. Multi, foarte multi, nelucrand in sistem , au impresia ca stiu tot, dar habar nu au ce inseamna acest sistem de educatie sau chiar nu – i intereseaza. Traiasca idiocratia!