Proiectele legilor Educației, criticate din interiorul Coaliției de guvernare: Modificarea referitoare la transportul elevilor, “decontare” în loc de “gratuitate”, din proiectele legilor Educației, varianta Deca, “îngrădește dreptul la educație pentru toți elevii și va crește abandonul școlar”, spune un deputat PSD

849 de vizualizări
Foto: Agerpres
Modificarea termenului de transport “gratuit” cu “decontare”, în proiectul legii învățământului preuniversitar, va duce la creșterea abandonului școlar, remarcă pe Facebook deputatul PSD Lucian Lungoci. Amintim că proiectele legilor Educației, în varianta Deca, nu sunt publice, dar Edupedu.ro a obținut documentul pe surse. Potrivit acestuia, gratuitatea transportului elevilor devine “decontare”, ceea ce presupune ca elevii să aibă bani și să plătească abonamentele și transportul, și apoi să li se returneze banii.

Amintim că, potrivit proiectelor legii Educației, elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației. – Detalii aici

  • De precizat este că reacția deputatului PSD Lucian Lungoci este prima reacție politică din coaliție, pe conținutul proiectelor legilor Educației, varianta Deca, după ce acestea au fost trimise de Ligia Deca la partidele aflate la putere. Până acum, doar USR din opoziție a criticat lipsa de transparență și nepublicarea proiectelor.
  • Vezi aici cine sunt cei 5 experți PSD care vor “corecta” legile Educației, și cei trei experți PNL, potrivit surselor Edupedu.ro.

Deputatul PSD Lucian Lungoci scrie pe pagina sa de Facebook că ministrul Educației ar urma să îngrădească accesul egal la învățătură pentru toți elevii. Este o primă critică la adresa ministrului care vine chiar din partea unui partid din coaliție:

În România Educată a lui Klaus Iohannis, Ligia Deca- pupila prezidențială din fruntea ministerului de resort – vrea să îngrădească accesul egal la învățătură pentru toți elevii. Aici se va ajunge dacă, așa după cum prevede noul proiect de Lege a Educație, elevii care învață în altă localitate decât cea unde locuiesc vor trebui să plătească mai întâi abonamentele de transport și apoi să primească banii înapoi în baza carnetului de elev”, spune deputatul.

Modificarea referitoare la transportului elevilor-DECONTARE ÎN LOC GRATUITATE- va mai avea un efect nefast asupra sistemului de învățământ: abandonul școlar! Fenomen amplificat de criza economică traversată de familiile cu posibilități materiale reduse.

Dacă aceste familii nu vor avea banii necesari achiziționării abonamentelor de transport, le va trimite Ligia Deca sumele aferente? Dacă decontul implică un prag maximal de decontare, urmând ca elevii să plătească o diferență și nu vor avea această sumă, va achita ministra Educație banii necesari?

Sunt convins că nu se va întâmpla așa ceva și că GRATUITATEA pentru transportul în comun este singura soluție pentru ca fiecare copil să aibă acces la educație!

Într-o adevărată Românie Educată, legea trebuie să garanteze că elevii nu vor scoate niciun ban din buzunar pentru a putea ajunge la școală!

Calendarul publicării proiectelor de legi și aprobarea lor

Amintim că proiectele legilor Educației în varianta Deca, adică reformulate după încorporarea amendamentelor propuse în vară la proiectele legilor Cîmpeanu, nu sunt făcute publice deocamdată, dar sunt finalizate de ministerul Educației. Ligia Deca a trimis către partidele de la guvernare proiectele legilor, pentru a fi “corectate” urmând ca acestea să fie făcute publice când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern. – Detalii aici

Urmează ca experții din partide să lucreze cu ministerul Educației la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie.

Citește și:
USR îi cere ministrului Ligia Deca să publice de urgență proiectele “de modificare a legilor Educației”: “Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări?”
Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu, cei cinci experți ai PSD care vor „corecta” legile Deca – surse
Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea, cei trei experți ai PNL care vor „corecta” legile Deca – surse
Ligia Deca s-a răzgândit: Va face publice legile Educației când vor intra în proces de avizare interministerială, pentru a fi aprobate de către Guvern / Inițial anunțase că legile vor fi “repuse în transparență după dezbaterea publică”
SURSE: UDMR a cerut ca Legile educației Deca să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, propunere respinsă de premierul Nicolae Ciucă / Calendarul adoptării noilor proiecte ale educației

3 comments
  1. Măi, nu mai arătați cu degetul către madam Deca, ea nu face absolut nimic, nu concepe, nu modifică, nu mișcă. Execută. Atât. Hai, vă pup și vă respect.

    1. Clar absolventa de spiru si sefa de la aracip (sefa de sindicat in Craiova cu post de engleza rezervat pentru vremuri grele) se ocupa de legile invatamantului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Admiterea la liceu, schimbată de Ministerul Educației fără niciun anunț. Anul viitor, primul criteriu de departajare va fi media din gimnaziu, nu nota de la limba română, cum a fost anul acesta – proiect

Media gimnazială va fi primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere la liceu 2024, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro. Este vorba despre ordinul privind organizarea…
Vezi articolul

Profesorii care sunt directori în alte școli decât în cele în care sunt titulari pot opta să predea în școala unde ocupă funcția de conducere, dacă există posturi incomplete. În județul Neamț, opțiunile directorilor se transmit până pe 20 ianuarie

Profesorii care au ocupat, prin concurs, funcții de directori în alte școli decât în cele în care sunt titulari pot opta pentru efectuarea obligației de predare în școala în care…
Vezi articolul

Fostul ministru al justiției, Stelian Ion, despre decizia CCR privind retragerea titlului de doctor: E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al justiției scrie într-o postare pe Facebook, că decizia Curții Constituționale prin care titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă…
Vezi articolul