Elevii care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu nu mai au transport gratuit, ci doar decont, și nu mai primesc nici suma forfetară abia introdusă de Ministerul Educației, decât cu o condiție, potrivit proiectului Deca al Legii Educației

76.973 de vizualizări
Foto: © Franz1212 | Dreamstime.com
Elevii care sunt nevoiți să facă naveta la școală pentru că învață în altă localitate decât cea de domiciliu nu vor mai beneficia de transport gratuit, ci ar putea să plătească din banii lor abonamentele de transport și apoi să primească înapoi sumele prin decont, potrivit proiectului legii învățământului preuniversitar, varianta Deca, obținut de Edupedu.ro. În plus, dacă această lege este adoptată în această formă, elevii ar putea să nu mai primească nici suma forfetară cu plata în avans, cum este în prezent, decât în situația în care ei “nu pot beneficia de transportul public local de persoane prin curse regulate”.  

Gratuitatea pentru elevii navetiști a fost deja desființată de Regia de Transport Brașov, care îi anunță pe copii că trebuie să ceară de la școală banii de alocație forfetară și să plătească abonamente la serviciul public între 85 și 300 de lei pe lună. – detalii aici

Recent, Inspectoratul Școlar Ilfov a transmis că elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară. – detalii aici

Draftul de proiect de lege al ministrului Educației Ligia Deca aduce o modificare esențială în asigurarea transportului elevilor: în loc de gratuitate, se introduce decontarea serviciilor. Adică elevii care învață în altă localitate decât cea unde locuiesc trebuie să plătească mai întâi abonamentele de transport și apoi să primească banii înapoi în baza carnetului de elev.

Potrivit documentului, “elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de decontul serviciilor de transport public  local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, în scopul asigurării dreptului la educaţie. 

(2) În vederea asigurării decontului prevăzut la alin. (1), finanţarea cheltuielilor pentru transportul public local şi judeţean, rutier şi naval se asigură de consiliile locale/Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile judeţene care au calitate de autoritate contractantă cu operatorii de transport, de la bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, alocate cu această destinaţie”, se mai precizează în draftul variantei Deca a legii Educației.

Ori, în prezent, în ordinul ministrului Ligia Deca din noiembrie 2022 și publicat în decembrie în Monitorul Oficial, transportul este asigurat gratuit.

“(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”, scrie în ordin.

În plus, nici suma forfetară abia introdusă în urmă cu două luni nu se va mai acorda tuturor elevilor, ci doar dacă există serviciul public de transport local în localitatea respectivilor elevi.

În prezent, art 84. din Legea Educației prevede că “elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare” și nu este prevăzută nici o condiție pentru ca aceștia să primească banii:

(1^3) “Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.”

În noua variantă al Legii Învățământului Preuniversitar, proiect în varianta Ligia Deca, apare o modificare importantă, mai exact o condiție prin care elevii primesc suma forfetară:

“Elevilor care nu sunt şcolarizaţi în unitatea administrativ-teritorială de domiciliu şi nu pot beneficia de transportul public local de persoane prin curse regulate, li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcţie de distanţa dintre unitatea administrativ-teritorială de domiciliu şi unitatea administrativ-teritorială în care sunt şcolarizaţi, dus-întors, pe durata cursurilor şcolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ în care sunt şcolarizaţi. Modalitatea de acordare şi cuantumul sumelor forfetare lunare se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin hotărâre a Guvernului”, se arată în draftul de proiect de lege, obținut de Edupedu.ro. 

Sumele forfetare lunare per kilometru, care sunt în prezent decontate, potrivit prevederilor alin. (1) sunt:

Kmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lună
3 km6015 km13227 km20439 km276
4 km6616 km13828 km21040 km282
5 km7217 km14429 km21641 km288
6 km7818 km14030 km22242 km294
7 km8419 km15631 km22843 km300
8 km9020 km16232 km23444 km306
9 km9621 km16833 km24045 km312
10 km10222 km17434 km24646 km318
11 km10823 km18035 km25247 km324
12 km11424 km18636 km25848 km330
13 km12025 km19237 km26449 km336
14 km12626 km19838 km27050 km342

Potrivit draftului, “elevii trebuie să facă dovada calităţii de beneficiar al serviciului de transport decontat prin prezentarea carnetului de elev vizat pentru anul şcolar în curs.”

În prezent, aceasta nu reprezintă o condiție pentru acordarea banilor pentru transport.

Informații de context

Suma forfetară a fost introdusă de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022 însă nu în proiectele legilor Educației, ci a publicat un proiect de ordonanță de urgență pe site-ul ministerului, fără nici o dezbatere publică. Apoi l-a retras. – detalii aici

Mai multe organizații, printre care asociații ale elevilor, dar și Salvați Copiii și World Vision, au propus câteva amendamente în proiectul de ordonanță de urgență care modifică legea Educației Naționale în privința decontării transportului elevilor. – detalii aici

Ulterior a avut loc o discuție între ministerul Educației condus de Sorin Cîmpeanu și reprezentanții elevilor, în urma căreia s-a decis dublarea sumei forfetare. – detalii aici

Însă, între timp, Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia din funcție, în plin scandal de plagiat, iar Ordonanța de urgență a suferit modificări în mandatul actualului ministru Ligia Deca: Suma forfetară lunară să fie de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul Ligiei Deca ce a intrat în vigoare în noiembrie 2022. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

De precizat, elevii au atras atenția în mai multe rânduri că nu se respectă Legea 226/2020 care prevedea gratuitate la transport pentru toți elevii, și nu decont. Legea a fost promulgată pe 30 octombrie 2020, Klaus Iohannis și prevedea modificarea Legii Educației Naționale astfel:

La articolul 84, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

1. Articolul 84 (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

2. La articolul 84, după alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alineatele (1^1)-(1^3), cu următorul cuprins:

(1^1) În vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1), decontarea cheltuielilor se face de la bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

(1^2) Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare.

(1^3) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ.

Decontul, nu gratuitatea

Cu toate acestea, Ministerul Educației nu a pus în aplicare Legea 226/2020 în sensul asigurării gratuității elevilor pe baza carnetului de note care atestă calitatea de elev, dar pune în consultare pe 3 martie 2021 un proiect de OUG care prevedea din nou decontul, nu gratuitatea.

Două zile mai târziu, pe 5 martie 2021, Ministerul Educației explica propunerile în privința transportului elevilor: „Ca element de noutate, acordarea sumelor de bani pentru transport se face în avans, cu decontare în luna următoare pentru elevii care fac naveta, respectiv elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu”, se arată în justificare.

Pe data de 16 iunie 2021, Cîmpeanu anunța de la Guvern că a fost adoptată Ordonanța de Urgență 50/2021 prin care era, conform lui, începutul rezolvării problemei transportului pentru elevi.

Pe 20 iunie 2022 – la mai bine de un an de la introducerea Ordonanței 50, Sorin Cîmpeanu a fost chemat la Parlament ca să înfrunte o moțiune simplă, depusă de USR. – detalii aici

Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe pe 31 ianuarie 2023 pronunțarea asupra constituționalității Ordonanței de urgență nr. 50/2021, privind transportul elevilor. – detalii aici

Amintim, Sorin Cîmpeanu a eliminat și bursa socială pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate, prin Ordinul de ministru nr. 5.379 din 7 septembrie 2022. – detalii aici

Foto: © Franz1212 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Școlile trebuie să le dea elevilor până la 342 de lei pentru navetă, de pe 12 decembrie, în avans pentru luna aceasta, iar pe 15 decembrie să le deconteze sumele din noiembrie / Tabel cu sumele forfetare și procedura pentru școli
Curtea Constituțională a amânat pentru 31 ianuarie 2023 pronunțarea asupra constituționalității Ordonanței de urgență nr. 50/2021, privind transportul elevilor
BREAKING Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate, eliminată de Ministerul Educației / Măsura nu a fost anunțată public înainte de aprobare


12 comments
  1. Buna ziua! Elevii ar trebui să aibă pe toată perioada școlarizării totul gratuit. Dar de ce vă luați mereu, cei care comentați, de anumite categorii, care nu au pensii speciale, din contra, dar v-a intrat în mintea colectivă aceasta denumire, și nu au oricum, legătură cu această problema. Mereu loviți in cei care, in majoritatea lor, au de-a face zilnic cu ceea ce dumneavoastră nu aveți, în general și care, spre deosebire de majoritatea, au drepturile restrânse pe tot parcursul vieții. De ce nu incercati mai bine, să faceți ceva util și eficient pentru copii, in loc sa comentați mereu plini de ura, la o știre?!!!

  2. Bine ca avem gratuitati pentru magistrati,parlamentari,politisti,militari si toti imbuibati cu pensii speciale.Astia sunt puși la ingrasat ca produc plusvaloare cu prostia lor.Normal ca sunt doctori decenți de renume mondial.

  3. așa se procedează de ani de zile,nu e lege noua.Copilul meu,a terminat liceul acum 1 an,și abonamentul era 450de lei pe lună,la 30 de km distanță de casă.Decontul era de 150 _190.Si se făcea la 2sau 3 luni,nu la final sau început de luna.

  4. Ligia Deca ar trebui să ia exemplul Japoniei – acolo trenurile merg doar pentru un singur copil până la terminarea liceului. Așa au reușit să devină cea mai alfabetizată și dezvoltată țară din lume.

  5. Nu știu,dar mă simt dezamăgit și scârbit de tot ce se întâmplă în jurul nostru.Ați căpiat si profesorii si elevii cu atâtea schimbări.Câmpeanu a lăsat pagube însemnate în învățământ.Si văd că de pagube tot nu scăpăm!Tot suciți niște copii si profesori.Ba e albă,ba e neagră.Vai de capul meu.Nu știu cum ajung aceste specimene în Parlament…(de fapt știu,nu e nevoie să-mi spuneți,dar ca idee).Țara se duce pe râpă,patinează către groapă.

  6. Bani pt pensii sunt dar pt elevi nu??
    Nu va pasa ce efort depune parinți sai trimita la scoala la 22 de km sau chear mai mult.
    Alocația nu sa mărit,bursa rurală sa scos ,abonamentul nu se mai decontează….vă mirați ca sunt abandonuri școlare și analfabeți
    Dar oare cine este mai analfabet?????

  7. Da, profesorii sunt vinovații de serviciu mereu. “Elevul nostru – stăpânul nostru”. Ne am învățat așa, fără sa mai gândim.

  8. Și așa va crește rata abandonului școlar. Căci mulți elevi, nu vor mai avea posibilitatea să studieze. Și nici nu le pasă că suntem pe primul loc în Europa privind rata abandonului școlar. Mi-e scârbă de sistemul de învățământ, începând de la profesori și până în fruntea acestui minister 🤮🤢

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este susținut de Telekom Romania

Ligia Deca, consilier prezidențial: Suntem în discuție cu Ministerul Educației și cu Ministerul Fondurilor Europene cu privire la alinierea priorităților de finanțare pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027, pentru Planul Național de Reziliență / Bani or să fie

Corelarea resurselor de finanțare centrale, europene și locale cu nevoile din școli și din comunități – aceasta este una dintre cele mai mari provocări pentru Educație, a spus Ligia Deca,…
Vezi articolul