Inspectoratul Școlar Ilfov: Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară / Ordinul pentru acordarea sumelor forfetare nu îi exclude pe aceștia – document

5.379 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară, potrivit unei precizări a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Ilfov. Acest lucru se întâmplă în situația în care ordinul care stabilește modalitatea de acordare a sumelor forfetare nu îi exclude pe elevii care stau în zonele metropolitane ale marilor orașe. „În vederea acordării în legalitate a sumei forfetare către beneficiari, Inspectoratul Școlar Județean Ilfov va reveni cu precizări imediat după întâlnirea cu reprezentanții STB”, după cum apare în informare.

Amintim că Ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022 este cel care aprobă Normele metodologice privind modalitatea de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de domiciliu. – detalii aici

Elevii care au nevoie de transport spre școală sunt împărțiți în două grupe. Pe de o parte, sunt elevii care circulă în interiorul orașelor sau în proximitatea acestora cu servicii publice, iar pe de altă parte sunt cei care merg la școală într-o altă localitate decât cea de domiciliu și nu beneficiază decât foarte rar de servicii publice de transport, firmele private fiind cele care asigură transportul.

Elevii care sunt școlarizați într-o altă localitate sunt cei navetiști, iar ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022 stabilește cum se face decontarea sumelor pentru aceștia. Cu toate acestea, în ordin nu există nicio prevedere care să facă diferența între elevii care au asigurată gratuitatea la transport și cei care plătesc transportul până la școală, ceea ce produce confuzie.

Situația prezentată de ISJ Ilfov, adică gratuitatea la transport pe care o au elevii din București și Ilfov, se întâlnește în zonele metropolitane ale marilor orașe: Iași, Cluj, Timișoara.

Ordinul citat mai sus stabilește la art. 1 alin. (1) că „unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare”.

„Pentru a clarifica unele aspecte cu privire la acordarea sumei forfetare, vă rugăm să aveți în vedere faptul că cei doi mari operatori de transport public din Regiunea București-Ilfov acordă gratuitate sută la sută elevilor din învățământul preuniversitar”, precizează ISJ Ilfov.

În documentul publicat de Inspectoratul Școlar Județean Ilfov este menționat că STB (Societatea de Transport București – n. red.) acordă gratuitate elevilor: „Beneficiază de gratuitate elevii din învăţământul acreditat/autorizat, preşcolar, primar, gimnazial, liceal, special, profesional şi postliceal, care frecventează o unitate de învăţământ din Municipiul Bucureşti sau Județul Ilfov, pe baza cardului de transport încărcat cu abonament metropolitan valabil. Cardul de transport poate fi încărcat cu abonament metropolitan valabil din momentul achiziţiei pana la data de 30 septembrie inclusiv”.

Inspectoratul amintește și de aplicația YouthTB a Societății de Transport București – STB SA, dedicată elevilor și studenților care frecventează unitățile de învățământ acreditate din Municipiul București sau Județul Ilfov.

Foto: Captură ISJ Ilfov

Suma aceasta forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Kmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lunăKmlei/lună
3 km6015 km13227 km20439 km276
4 km6616 km13828 km21040 km282
5 km7217 km14429 km21641 km288
6 km7818 km14030 km22242 km294
7 km8419 km15631 km22843 km300
8 km9020 km16232 km23444 km306
9 km9621 km16833 km24045 km312
10 km10222 km17434 km24646 km318
11 km10823 km18035 km25247 km324
12 km11424 km18636 km25848 km330
13 km12025 km19237 km26449 km336
14 km12626 km19838 km27050 km342

Art. 4 din ordin stabilește că inspectoratele școlare transmit Ministerului Educației sumele estimate pentru luna următoare, până la data de 25 a lunii:

„(1) Unitatea de învățământ preuniversitar solicită lunar, până la data de 20 a lunii, la inspectoratul școlar atât sumele forfetare care urmează a fi acordate în avans, cât și sumele estimate a se deconta suplimentar față de suma forfetară.

(2) Inspectoratele școlare transmit la Ministerul Educației, Direcția generală economică, până la data de 25 a lunii, sumele estimate pentru luna următoare, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

(3) La estimarea deschiderilor de credite lunare, unitățile de învățământ preuniversitar și inspectoratele școlare vor lua în considerare și eventualele sume disponibile/restante, după caz, existente la acel moment.”

Iată ce prevede Legea Educației Naționale la art 84 alin. (1^3):

„(1^3) Elevilor care sunt școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu li se asigură o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ în care sunt școlarizați. Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă și nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obținerea bursei de studiu și/sau a bursei de ajutor social.”

Precizările Inspectoratului Școlar Județean Ilfov pot fi consultate mai jos:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. Ca in multe alte situatii, ordinul de ministru este prost conceput. Din acest motiv, el creaza probleme. Alte probleme sunt datorate modului in care diversi functionari din minister, inspectorate si scoli stiu sa citeasca si sa aplice o lege. De fapt, ca in multe alte situatii, ei forteaza o aplicare a legii in asa fel incat sa faca economii pe seama elevilor. Toate aceste masuri au fost gandite in mod populist, dar fara o influenta majora in beneficiul cetateanului (vezi deducerea de 100 lei la impozit , dar care aduce practic doar un cistig de 10 lei).
    Revenind la ordin, acesta trebuie sa se aplice la fel, fara discriminare pe intreg teritoriul tarii. Faptul ca anumite consilii locale / societati de transport acorda anumite gratuitatii nu inseamna ca acolo nu aplicam legislatia la nivel national.
    Ordinul nu prevcede exceptii. Apoi ordinul nu face distinctia intre deplasarea elevilor cu transportul in comun sau un alt tip de transport. Prin urmare, sumele forfetare trebuie acordate oricarui elev ce se deplaseaza din localitatea de domiciliul intr-o alta localitate, unde frecventeaza cursurile intr-o institutie de invatamant, indiferent de mijlocul de transport. Deci si elevii ce sunt adusi cu masina de catre parinti, trebuie sa primeasca sumele forfetare in cuantumul stabilit prin ordinul de ministru, in functie de distanta parcursa.
    Ce face ISJ Ilfov cu elevii din localitatiile ce nu sunt deservite de STB, ci de firme private sau cu cei care din motive medicale ( folosesc carje etc) nu se pot deplasa neinsotiti cu transportul in comun si sunt adusi de parinti cu masina. ?

    Vedeti si cazul de la Brasov ….

    Degeaba guvernantii fac tot felul de promisiuni si adopta masuri mai mult sau mai putin populiste, daca bugetul alocat Educatiei este departe , foarte departe de ceea ce e necesar pentru o educatie ce sa asigure viitorul acestei natiuni si de ceea ce prevede legea ( e usor din condei sa prorogi aplicarea aceastei prevederi legale pana la calendele grecesti ).

  2. Buna seara!
    Pt elevii care stau la internat și pleacă acasa vinerea și se întorc duminica cu mașina familiei,deoarece nu exista autobuze,lor cum le este decontată naveta???Intreb deoarece de la secretariatul liceului ni s-a comunicat ca doar cei care fac dovada cu bilete autobuz se încadrează.
    In cazul acesta cheltuielile sunt mari,plătim internat,masa(fără masa nu te poți caza),și 2 drumuri pe săptămâna dus-întors pe distanța de 45 km.
    Rog sa ma lămurească cineva.Multumesc!

    1. Bună seara, dna. Alina! Din păcate, cei de la secretariat au dreptate. Conf. art. 1(4) din Normele Metodologice aprobate prin ordinul ME 6376/07.12.2022, decontarea cheltuielilor ocazionate de acordarea facilităților de la alin. (3), adică elevilor cazați la internat sau care stau în gazdă, se face pe baza documentelor de transport. Îmi pare rău, aveți perfectă dreptate privind cheltuielile, dar asta-i legea!

  3. Stati liniștiți,nu primesc bani nici elevii care fac naveta din mediul rural ,în oraș.La Colegiul unde este elev fiul meu,nici nu s- au mai primit cererile pentru luna aceasta ,termenul limita fiind data de 10.Nu au primit banii nici pentru luna decembrie.De la secretariat ni s- a comunicat ca nu se știe dacă elevilor li se va mai acorda aceasta suma forfetara.In general ,Educația a fost și rămâne bătaia de joc a ” stimatilor” guvernanti.Am investit și investesc mult în educația copiilor mei și ca mine, sunt mulți părinți.Dar România nu are nevoie de oameni educați, asa ca mulți pleacă sa învețe și sa muncească,acolo unde sunt respectați și prețuiți la adevărată lor valoare .Și nu sunt de condamnat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like