Transportul elevilor: Ministerul Educației e de acord cu dublarea alocației forfetare dacă aceasta nu acoperă abonamentul și cu dublarea sumelor alocate în funcție de distanță, așa cum a propus Consiliul Elevilor, anunță Sorin Cîmpeanu

1.435 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Ministerul Educației dorește să adopte amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor, ce vizează dublarea sumelor prevăzute pentru decontarea transportului în funcție de distanțele parcurse de elevii navetiști și dublarea alocației forfetare în cazul în care aceasta nu acoperă abonamentul, a anunțat, joi dimineață, ministrul Sorin Cîmpeanu, în cadrul consultării online pe tema proiectului de ordonanță de urgență pregătit pe această temă.

Sorin Cîmpeanu, în discuțiile online găzduite joi de minister:

  • “Propunerea Ministerului Educației este să aprobăm, să adoptăm amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, să avem o dublare a alocației de transport în raport cu regula 30 de lei + 3 lei/km. Dublare înseamnă 60 de lei + 6 lei/km. Asta înseamnă, în situația dată (un exemplu oferit de o participantă la consultare – n.red.) 178 de lei.
  • De asemenea, propunerea CNE este de depășire a alocației forfetare cu 100% în cazul în care alocația forfetară nu acoperă abonamentul. Dublarea sumei de 178 de lei înseamnă exact 356 lei/elev. Dacă ne raportăm la 299 de lei cât era înainte de discuția de astăzi, 356 de lei înseamnă mai mult.
  • Dar aș vrea să precizez faptul că acel elev, dacă se încadrează într-unul din primele patru criterii sociale, spre deosebire de situația actuală, în care se oprea la 299 de lei, pentru că asta însemna bursă socială de 200  de lei pe lună + 99 de lei pentru transport, acel elev va primi 200 de lei bursă socială plus 356 de lei alocație pentru transport. Pentru 26 de km, în caz concret. În acest caz concret, suma este 556 de lei, față de 299 de lei. Asta înseamnă propuneri concrete. Consiliul Național al Elevilor a făcut această propunere, Ministerul Educației e de acord cu propunerea CNE.”

Ulterior, reprezentantul CNE, Robert Avram, a precizat că organizația sa susține subvenția operatorilor de transport prin bugetele Consiliilor Județene, cu bani de la bugetul de stat, dar, ca măsură de compromis pentru a preveni situații în care elevii nu pot obține niciun decont, consideră că soluția alocației forfetare e una aplicabilă “pe termen scurt (…) până ajungem la subvenție”.

Robert Avram:

  • “Susținem subvenția operatorilor de transport prin bugetele CJ-urilor, cu bani de la bugetul de stat, așa cum era și în proiectul de lege. Însă vedem că, dacă nu adoptăm acum o măsură de compromis care să poată fi folosită până la noua lege a bugetului de stat, nu vom avea nici măcar jumătate din banii pe care elevii trebuie să îi plătească pentru transport decontați. Deci suntem de părere că alocația forfetară poate să funcționeze doar ca măsură pe termen scurt, ca măsură de compromis până ajungem la subvenție.”

Discuțiile de joi au loc în condițiile în care proiectul de OUG referitor la alocația forfetară pentru transportul elevilor urma să fie discutat în Comisia de Dialog Social luni, dar acest punct a fost eliminat, atunci, de pe ordinea de zi. Consiliul Elevilor anunțase că urma să prezinte abonamente primite de la mai mulți elevi, care să dovedească problemele existente.

Ulterior, Ministerul a anunțat consultarea publică online de astăzi.

În formula în care fusese pus în dezbatere publică, proiectul de OUG prevede că pentru facilitățile de transport acordate elevilor se acordă o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%.

Or, potrivit exemplelor transmise de CNE luni, există abonamente care au costat:

  • 210 lei / 7 km – conform calculului propus de proiectul de ordonanță, poate fi decontat doar 105 lei
  • 235 lei /10 km – conform calculului propus, pot fi decontați circa 122 de lei
  • 245 lei / 14 km – conform calculului propus, pot fi decontați circa 157 lei

Miercuri, mai multe organizații, printre care asociații ale elevilor, dar și Salvați Copii și World Vision, au propus câteva amendamente în proiectul de ordonanță de urgență care modifică legea Educației Naționale în privința decontării transportului elevilor. Într-o luare de poziție comună, semnatarii lansează o serie de alternative de modificare a proiectului, inclusiv una potrivit căreia să se precizeze sursa finanțării, adică ministerul Dezvoltării, nu cel al Educației. O alta cere să nu se condiționeze transportul elevilor de alocarea sumelor de la bugetul de stat. 

Miercuri, premierul Nicolae Ciucă a transmis că este de acord să aibă o întâlnire cu reprezentanții elevilor, pentru a discuta problemele legate de transport, dar aceasta “va fi, cel mai probabil, organizată după 1 octombrie”, după cum a anunțat președintele CNE, Robert Avram. 

Foto: © Photovs | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a felicitat public echipa de robotică Autovortex care a participat, în Rusia, la un campionat regional. După ce organizatorii le-au spus să dea jos tricolorul de pe stand și robot, românii au pus pe acesta o căciulă rusească cu însemnele URSS

Echipa de robotică Autovortex, formată din șase elevi minori și o studentă, plus profesorul lor coordonator Ionuț Panea, asistent universitar la Academia de Studii Economice București, a fost felicitată de…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

Prefectul Capitalei, Alin Stoica: este posibil ca într-o săptămână – două să ajungem la o rată de sub 1 la mie / Încă suntem în scenariul în care doar preșcolarii, elevii din ciclul primar și cei din clasele terminale pot merge fizic la școală

Școlile din București nu se deschid încă pentru toți elevii, deoarece Capitala nu a trecut încă sub incidența de 1 la mia de locuitori, prevăzută în ordinul comun al ministerelor…
Vezi articolul

Cum a dezinformat Ecaterina Andronescu în 2009 Guvernul și în 2019 Parlamentul: “Nu am desființat niciodată şcoala profesională!”. Școlile de Arte și Meserii au fost desființate de Ecaterina Andronescu

Ministrul Educației a cerut parlamentarilor să nu o mai acuze că a desființat școala profesională în 2009. ”Nu am desființat niciodată școala profesională, așa încât vă rog să vă opriți”,…
Vezi articolul