Proiectul ministerului privind sumele forfetare pentru transportul elevilor “nu e soluția ideală”, spune Consiliul Elevilor, care arată abonamente cu preț dublu față de sumele ce pot fi decontate. UPDATE CNE: Ministerul a eliminat de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social tema transportului elevilor

1.499 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Proiectul de ordonanță de urgență ce prevede o alocație forfetară pentru transportul elevilor “nu este soluția ideală”, iar Consiliul Național al Elevilor (CNE) va prezenta abonamente primite de la mai mulți elevi care să dovedească problemele existente, într-o Comisie de Dialog Social programată luni, la 10, la Ministerul Educației, după cum a anunțat președintele CNE, Robert Avram. Acesta a invocat două probleme principale în cazul modelului propus de minister: se menține decontul în locul subvenției, iar formula de calcul nu duce la decontarea integrală a abonamentelor.
  • UPDATE La câteva minute după ora de începere a discuțiilor în Comisia de Dialog Social, Robert Avram a anunțat că tema transportului elevilor nu se mai discută astăzi, dar că intenționa să prezinte oricum abonamentele colectate de la elevi. Propunerea de ordonanță era principala temă pe ordinea de zi a ședinței.

CNE a transmis redacției Edupedu.ro imagini cu mai multe abonamente colectate de la elevi, în care se arată că sumele nu ar urma să fie decontate integral. Astfel:

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, pentru facilitățile de transport acordate elevilor se acordă o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%.

Or, potrivit exemplelor transmise de CNE, există abonamente care au costat:

  • 210 lei / 7 km – conform calculului propus de proiectul de ordonanță, poate fi decontat doar 105 lei
  • 235 lei /10 km – conform calculului propus, pot fi decontați circa 122 de lei
  • 245 lei / 14 km – conform calculului propus, pot fi decontați circa 157 lei
210 lei – abonament pentru 7 km / Sursa: CNE
235 lei pentru 10 km / Sursa: CNE
245 lei pentru 14 km / Sursa: CNE

Potrivit lui Robert Avram, la discuțiile din Comisia de Dialog Social programate luni, CNE va arăta că “Mecanismul prezentat de Minister în continuare nu e soluția ideala, din doua motive: pe de-o parte, se menține decontul, în locul subvenției, ceea ce poate cauza dezavantaje mari pentru elevi dacă sumele nu vor fi asigurate la timp și, pe de alta parte, formula de calcul nu va duce la decontarea integrala a abonamentelor”. Potrivit reprezentantului CNE, abonamentele culese de la colegi și care vor fi prezentate la Minister, abonamente ce includ “acea majorare de 50%, nu ar primi sumele necesare”.

Robert Avram a spus că “acele alocări ar trebui sa fie corelate cu realitatea din teritoriu – transportatorii cresc prețurile pe zi ce trece (spre exemplu, avem situații de elevi care, pentru 10km, ajung să plătească și 250 de lei)”.

Potrivit proiectului de OUG pentru modificarea Legii educației naționale, pus în dezbatere de minister: 

“La art. 84, alin. (1^7) și alin. (1^8) se modifică și au următorul cuprins:

  • “(1^7) Pentru facilităţile de transport acordate elevilor, prevăzute la alin. (1^3), se asigură o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanţa de 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 50 lei/lună se suplimentează cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru.
  • (1^8) În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară prevăzută la art. 1^7, aceasta poate fi majorată cu până la 50%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.””
Citește și:
BREAKING Ministerul Educației a retras proiectul de ordonanță de urgență care dădea posibilitatea universităților să înființeze societăți comerciale și consorții de învățământ dual
Ordonanța de urgență privind alocația “forfetară” pentru transportul elevilor a fost pusă în dezbatere publică / Elevii pot solicita acordarea în avans a sumei forfetare lunare, iar alocația se plătește din bugetul ministerului, spune Sorin Cîmpeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis într-un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar că „toaletele din fundul curţii sunt o ruşine” şi trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană,…
Vezi articolul