Proiectul de înfiinţare a unui campus de învăţământ dual din Giurgiu, respins pentru a doua oară de consilierii municipali

1.713 vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Consilierii locali municipali au votat joi, pentru a doua oară în ultima săptămână, împotriva parteneriatului pentru realizarea Proiectului „Campus Politehnic pentru Învăţământ Dual Giurgiu”, în valoare de 23 de milioane de euro, finanţat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, potrivit Agerpres.

„Ne-am exprimat votul faţă de acest proiect de hotărâre în urmă cu câteva zile, de ce trebuie să îl repunem pe ordinea de zi?”, a declarat consilierul municipal Marian Măroiu.

Primarul municipiului Giurgiu, Adrian Anghelescu, a precizat că proiectul de hotărâre a fost readus în atenţia consilierilor locali şi în această şedinţă, deşi la şedinţa din data de 17 februarie a fost respins cu majoritate de voturi pentru că partenerii de proiect au vrut să prezinte puncte de vedere privind oportunitatea acestuia.

„M-am simţit dator să-i invit să susţină proiectul şi pe cei care sunt în asociere în acest consorţiu, respectiv cei la Institutul Politehnic Bucureşti, ca să explice pe larg oportunitatea acestui proiect”, a afirmat Anghelescu.

Preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a explicat faptul că toate judeţele din ţară sunt în competiţie acerbă pentru atragerea de bani europeni, iar educaţia este un motor de dezvoltare.

„Avem un proiect foarte ambiţios şi, conform ghidului, doar unităţile administrativ-teritoriale pot fi lideri în astfel de proiecte, de aceea Primăria municipiului Giurgiu este lider, deşi vorbim de un proiect regional pentru că am convins şi CJ Teleorman şi CJ Călăraşi, care au acceptat fără nicio ezitare să fie parteneri în acest proiect pentru că şi noi şi ei suntem interesaţi să atragem firme care să aibă şi muncitori pregătiţi. Acest proiect nu reprezintă niciun risc pentru municipiu, ca lider al proiectului”, a susţinut Beianu.

Directorul general adjunct al Universităţii Politehnica Bucureşti, Gabriel Petrea, a spus că instituţia pe care o reprezintă are cele mai multe fonduri europene absorbite la nivel naţional şi a fost ales Giurgiu pentru acest proiect pentru că aici nu există nicio universitate.

„În această regiune, din cele şapte judeţe, cinci ne-au trimis invitaţie de a construi împreună un astfel de campus dual; am ales Giurgiu în urma unor evaluări şi pentru că aici nu există o universitate, dar şi pentru că sunteţi aproape de Bucureşti şi poate deveni un pol de dezvoltare regional pentru diverse meserii ale viitorului. (…) Campusul pe care l-am gândit este un campus pentru agricultura inteligentă, cu domenii de pregătire de la învăţământul preuniversitar până la învăţământul universitar. Investiţia care va avea loc în cadrul acestui campus va fi susţinută din PNRR, urmând ca după ce se termină acest proiect, în următorii 15 ani, consorţiul să gestioneze acest campus care va fi finanţat de Ministerul Educaţiei. Nu este o investiţie locală, este o investiţie regională, se va crea un pol de dezvoltare regională”, a declarat Petrea.

Faptul că învăţământul dual nu este încă reglementat legal, că municipiul Giurgiu, ca lider de proiect, îşi va asuma anumite responsabilităţi financiare, „mult prea mari”, că zona aleasă pentru construcţia campusului s-ar afla pe vechea construcţie a Combinatului Chimic şi ar fi „o zonă contaminată”, faptul că nu există PUZ au fost punctele de vedere ale consilierilor municipali exprimate împotriva acestui proiect.

„Ştim că este un proiect de amploare, dacă ar fi fost lider de proiect CJ, nu am fi avut nimic împotrivă, dar, credeţi-ne, este un proiect prea mare pentru un oraş atât de mic. (…) Vorbim de o construcţie pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Cum întreţinem această construcţie? Să suporţi ca administraţie locală 20% dintr-un proiect de peste 20 de milioane de euro mi se pare enorm”, a declarat consilierul municipal PSD Marian Măroiu.

Preşedintele CJ Giurgiu, Dumitru Beianu, a spus că terenul nu e contaminat, pentru că acolo a existat activitate a Combinatului Chimic în urmă cu patru decenii, iar pentru realizarea PUZ-ului va oferi sprijin şi CJ.

Preşedintele Filialei IMM Giurgiu, George Cireap, a declarat că acest proiect ar trebui susţinut pentru că există un mare gol în asigurarea forţei de muncă calificate, proiectul este o oportunitate pentru dezvoltarea judeţului, iar copiii trebuie pregătiţi în „condiţiile pe care le cere secolul XXI, nu şcoala secolului XX”.

Şi viceprimarul Silviu Dumitrescu a susţinut acest proiect, iar coordonatorul academic al proiectului, profesorul universitar dr. Daniel Comeagă, a atras atenţia că grija faţă de resursa umană tânără trebuie să primeze, pentru că „în ultimii 30 de ani, România a exportat 4, 5 milioane de oameni”, fiind a doua ţară după Siria, în care este război, ca „pierdere de populaţie”.

Primarul Adrian Anghelescu le-a transmis partenerilor de proiect că nu ştiu condiţiile acestui oraş.

„Domnii profesori nu ştiu că, practic, acest oraş nu poate să-şi asigure plata iluminatului stradal şi a salubrizării, de aceea există această temere că va putea susţine acest campus. Ne pare rău că nimeni nu v-a spus timp de patru luni, cât aţi muncit pentru acest proiect, fiindcă la început de drum, CJ era lider de proiect, iar municipalitatea nu avea mari probleme din acest considerent financiar. La modul optimist, eu sper ca acest proiect să fie transferat CJ, dar acum, nimeni nu ne poate garanta că, dacă nu îndeplinim un indicator, nu vom da înapoi cele 23 de milioane de euro”, a atras atenţia edilul.

Coordonatorul academic al proiectului, Daniel Comeagă, a spus că indiferent care va fi votul de joi al consilierilor locali, Politehnica va fi alături de Giurgiu când va avea nevoie de sprijin.

În final, proiectul a fost respins pentru a doua oară în ultima săptămână, cu şapte voturi împotrivă, trei abţineri şi nouă voturi din cei 19 consilieri municipali prezenţi la şedinţă.

La şedinţa CLM au fost aşteptaţi şi parlamentarii de Giurgiu Andrei Alexandru, Gabriela Horga şi Toma Petcu, dar niciunul nu s-a prezentat.

La data de 2 februarie, reprezentanţi ai judeţelor Giurgiu, Teleorman şi Călăraşi, împreună cu reprezentanţi ai Institutului Politehnic Bucureşti şi mai multe firme, au semnat la sediul CJ Giurgiu un acord de parteneriat pentru înfiinţarea în municipiul Giurgiu a unei universităţi duale, în cadrul unui proiect de 23 de milioane de euro, prin PNRR. Dar, vineri, 17 februarie, consilierii locali municipali au votat împotriva unui astfel de proiect, pe care unii l-au catalogat drept „megalomanic” şi pe care l-au considerat nesustenabil din punct de vedere financiar. Un singur consilier municipal a susţinut atunci realizarea acestui campus universitar în municipiul Giurgiu.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile nu pot încă să introducă datele de concedii ale profesorilor, deși aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost actualizată luni / Model de cerere pentru profesori

Școlile nu pot încă să introducă datele de concedii ale profesorilor, deși aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ a fost astăzi actualizată, potrivit surselor Edupedu.ro. Concret, în documentul care…
Vezi articolul

EXCLUSIV Bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, blocate printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu au primit încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri

Un act normativ emis de Ministerul Educației pentru plata burselor elevilor din școlile particulare, care ar fi trebuit să primească pentru prima dată aceste drepturi, de fapt blochează plata banilor…
Vezi articolul