Protest al studenților din Cluj față de declarațiile ministrului Educației privind revenirea în totalitate la cursurile față în față

7.990 de vizualizări
ANOSR
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Organizațiile studențești din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează astăzi, începând cu ora 16:30, „un protest față de recentele acțiuni ale Ministerului Educației” privind activitatea față în față, potrivit unui anunț al Organizaţiei Studenţilor din UBB (OSUBB). Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se alătură acestor demersuri.

„Anunțul Ministerului Educației, privind revenirea în totalitate la învățământul fizic, a reprezentat o serie de declarații haotice, care au bulversat întreaga comunitate Universitară”, conform reprezentanților studenților din Cluj.

Astfel, ei susțin ca decizia să fie luată de universitate, nu de minister: „Mai mult, să se analizeze capacitatea de cazare, domeniile de studiu ale universității, cadrele didactice disponibile și aparatura necesară pentru a oferi educație calitativă, nu grăbită”. 

Aceștia sunt de părere că revenirea la formatul fizic este un lucru dorit de studenți, „dar momentul în care Ministerul Educației a decis să aibă loc această “revenire” nu este unul deloc potrivit. Perioada de tranziție menționată nu este corespunzătoare punctului din anul universitar în care ne aflăm, aceasta fiind mult prea bruscă, mulți studenți neavând posibilitatea de a se întoarce la cursuri și seminare fizice într-un timp atât de scurt”. 

În anunț se mai arată că „acum, studenții se văd puși în situația ca în câteva zile, în așa numita “perioadă de tranziție”, să își găsească o locuință în orașul de studiu, ceea ce implică costuri semnificative, neprevăzute, pe care nu și le permit.

„Întoarcerea bruscă la formatul fizic, în mijlocul anului universitar, va da peste cap viața personală și profesională a studenților, unii dintre ei găsindu-se în situația de a renunța la semestrul în curs de desfășurare”, potrivit acestora.

Informații de context

Sorin Cîmpeanu a anunțat inițial că universitățile trebuie să revină la cursuri cu prezență fizică de la încheierea stării de alertă pentru că nu mai au cadru legal pentru a continua online. Studenții din ANOSR l-au contrazis pe ministrul Educației, și au spus că universitățile pot continua cursurile online în baza autonomiei universitare.

Și SNSPA a anunțat apoi că studenții rămân online până pe 4 aprilie 2022.

După care Ministrul Educației a emis o adresă prin care anunța că universitățile pot continua cursurile online pentru “o perioadă optimă de tranziție”, cu obligativitatea recuperării activităților didactice până la sfârșitul semestrului al II-lea.

Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, Cristian Pîrvulescu, a declarat pentru Edupedu.ro că ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, “pare să nu înțeleagă cum funcționează statul de drept” prin modul cum contestă “o posibilitate de ieșire graduală” pe care o permite cadrul legal.

Mai amintim că Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va începe activitățile ce presupun prezență fizică pe 28 martie, în urma ridicării stării de alertă, potrivit unei decizii a Consiliului de Administrație, ce urmează să fie supusă aprobării senatului universității.

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comments
  1. Bună ziua, poate î mi spune și mie ministrul învățământului cum sa I găsesc copilului meu care este an terminal o locuință într un timp asa scurt?Nimeni nu închiriază pe o perioada scurta!!!Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Banii de decont pentru cele 500 de mii de tablete anunțate de Guvern, din fonduri europene, accesibili abia anul viitor, pe principiul primul venit-primul servit. Același regim și pentru WC-uri container sau materiale sanitare

Cererile de finanțare pentru a accesa fonduri externe pentru echipamente electronice și materiale sanitare în școli, conform ordonanței de urgență prin care guvernul a stabilit în acest sens 175 de…
Vezi articolul