Raed Arafat: Rezidenții întrerup stagiile de practică și vor fi incluși în gărzile specialităților lor. Elevii postlicealelor sanitare și studenții vor fi recrutați pe bază de voluntariat

9.105 vizualizări
O serie de reguli noi, obligatorii, au fost anunțate marți seara de către secretarul de stat din ministerul de Interne, Raed Arafat, reguli care intră în vigoare de miercuri, pentru toți rezidenții. Redăm declarația:

Raed Arafat: ”Primul ordin prevede măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți, bineînțeles și a studenților și elevilor în regim de voluntariat, în caz de necesitate, în sprijinul personalului medical din sănătate și din serviciile de urgență.

Astfel începând de mâine, 18 martie, rezidenți la specialitățile medicină de urgență, anestezie terapie intensivă, boli infecțioase vor întrerupe stagiile de practică în toate celelalte secții în care sunt distribuiți și se vor prezenta până la 12:00 la o centrele lor de îndrumare pentru includerea în turele și gărzile a căror specialitate urmează.

De regulă rezidenții fac stagii și rotații, ajung pe secții în care nu fac practică în specialitatea lor, pentru partea lor de pregătire. La acest moment întrerupem acest lucru și vor reveni în centrele lor de bază, unde vor practica exact domeniul pentru care se specializează.

Rezidenți în specialitățile medicină internă și medicină de familie întrerup de asemenea stagiile de pregătire și se vor prezenta la Direcțiile de Sănătate Publică în vederea repartizării la serviciile de ambulanță, unitățile de primiri urgențe, camerele de gardă sau secțiile de spital, în funcție de necesități, inclusiv pentru a sprijini Direcțiile de Sănătate Publică.

Rezidenții aflați în alte centre decât cele de îndrumare, pentru că unii sunt detașați, se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat în vederea luării în evidență și repartizării în funcție de necesități în centrul în care se află la acest moment.

Rezidenții din alte specialități medicale, în afara celor enumerate până acum, vor fi luați în evidență pentru a fi repartizați în funcție de necesități dedic către direcțiile de Sănătate publică.

În localitățile unde sunt mai multe spitale rezidenții vor fi repartizați în funcție de nevoile fiecărei unități spitalicești în colaborare cu direcțiile de Sănătate publică.

Programul de pregătire pentru obținerea atestatului Medicină de Urgență pre-spitalicească va fi suspendat și cursanții se vor se întoarce de urgență la unitățile de unde provin, respectiv serviciile de ambulanță și unitățile de primire urgențe.

La nivelul fiecărui centru universitar din cadrul facultăților de medicină vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă. Studenții recrutați desfășoară activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale.

Recrutări similare se vor face în fiecare județ unde există școli postliceale sanitare, începând cu cel din anul doi. De asemenea elevii recrutați vor desfășura activități de sprijin doar în cazul depășirii capacității curente a unităților sanitare și doar pe bază de voluntariat, dacă doresc acest lucru.”

Știrea este în curs de actualizare


2 comentarii
  1. Elevii scolilor postliceale cum.vor fi recrutati ca voluntari? Trebuie sa se prezinte sa se inscrie ca voluntari si unde ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Monica Anisie, propusă la Ministerul Educației: Urgent voi reduce numărul imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. Părinții, elevii și studenții sunt sătui de reformă, voi asigura stabilitate

Reducerea numărului imens de hârtii pe care un cadru didactic trebuie să le completeze la cererea inspectoratelor, ministerului sau a ARACIP, aceasta este „măsura urgentă” pe care Monica Anisie, ministrul…
Vezi articolul
Stresul dinaintea examenului

Stresul dinaintea examenului de licență – cum poate fi gestionat? Oana David, directorul Clinicii Universitare de Psihologie Babeș-Bolyai PsyTech: “Modul în care gândesc și mă raportez la examen îmi determină reacțiile, și nu examenul în mod direct”

Studenții trec în această perioadă printr-o etapă extrem de solicitantă cognitiv și emoțional, pentru mulți dintre ei: susținerea examenului de licență. Cum se pot raporta la emoțiile lor ca la…
Vezi articolul