Raportul anchetelor ISMB și CNCD privind acuzațiile de de discriminare rasială făcute de mama unei eleve de culoare: „Aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale discriminării”. Pe camerele video, fetița s-a împiedicat, nu a fost agresată

642 de vizualizări
Foto: Edupedu
Două anchete realizate în paralel de Inspectoratul Școlar București și Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării relevă că, în cazul presupusei hărțuiri repetate la care ar fi fost supusă o elevă de culoare, „aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale discriminării”, se arată într-un comunicat de presă al ISMB. Mai exact, pe înregistrările video ale unui incident raportat presei de mama fetiței ca fiind hărțuire pe fond rasial, copila nu este împinsă sau bătută de colegi, ci se împiedică din greșeală și își rupe un dinte.

„Raportul de anchetă evidențiază faptul că în data de 14.11.2019, în ultima pauză, minora s-a jucat cu prietenul ei, s-au ținut de mâini, s-au împiedicat și au căzut, fetița lovindu-se de suprafața dură a pavimentului, rupându-și un dinte. Incidentul este susținut de o înregistrare video. După eveniment, doamna învățătoare a liniștit eleva, a recuperat fragmentul de dinte și a cerut ajutorul cabinetului stomatologic școlar”, se arată în comunicat.

Mai departe, „au fost anunțați telefonic părinții celor doi copii implicați care s-au prezentat în cel mai scurt timp la școală. Minora prezenta o fractură coronară la dintele 21, fără sângerare, nu acuza durere și era în stare de conștiență. Mama minorei a refuzat consultația și a semnat refuzul în Registrul de consultații al cabinetului. Vineri, 15.11.2019, mama minorei s-a prezentat la cabinetul directorului și a relatat cele întâmplate, fără a depune un memoriu în scris cu privire la cele expuse. La nivelul unității s-a convocat Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței care a propus un plan de măsuri: consilierea personală a celor doi copii implicați în incident, susținerea unor ore de consiliere la clasa celor doi elevi; medierea situației în cauză prin prezența ambelor părți implicate”.

Însă, „la ședința de mediere din data de 21.11.2019, sub îndrumarea consilierului școlar, mama minorei a refuzat participarea, motivând că nu are timp.”

Pe 28 noiembrie 2019, ISMB a efectuat un control cu privire la incidentul din data de noiembrie 2019. În cuprinsul raportului se concluzionează cu privire la comportamentul mamei minorei care este apreciat ca fiind „neadecat și necooperant”.

„De asemenea, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării atrage atenția asupra atitudinii negative avute de mama minorei pe parcursul derulării evenimentelor, în sensul că aceasta nu a participat la niciuna dintre întâlnirile convocate de reprezentanții școlii, dar a acordat diverse interviuri de presă cu privire la incidentul derulat, întreținând impresia neveridică a unei manifestări de bullying pe criteriul rasial la care fiica sa ar fi fost supusă nu numai prin acest eveniment, ci în mod frecvent.”

Comunicatul ISMB:

„Consiliul Național pentru Combatarea Discriminării s-a autosesizat cu privire la posibila faptă de hărțuire repetată la care este supusă o fetiță minoră pentru că este un copil de culoare. Fetița este elevă la Școala Gimnazială I.G. Duca. Aspectele ce au reieșit din articolele de presă se refereau la faptul că minorei i-a fost spartă dantura de către un coleg care nu e la primul incident de genul acesta și că același coleg i s-a adresat cu apelativul „negresă”. Hărțuirea la care este supusă fetița de către colegul ei ar fi fost tolerată de școală, plângerile mamei fiind considerate „răsfăț tv”. Mama minorei susține că a încercat să discute de mai multe ori cu conducerea școlii, dar aceasta ar încerca să mușamalizeze întregul incident.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București dezminte și dezaprobă acest punct de vedere întărit de raportul și concluziile echipei de investigații a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Raportul de anchetă evidențiază faptul că în data de 14.11.2019, în ultima pauză, minora s-a jucat cu prietenul ei, s-au ținut de mâini, s-au împiedicat și au căzut, fetița lovindu-se de suprafața dură a pavimentului, rupându-și un dinte. Incidentul este susținut de o înregistrare video. După eveniment, doamna învățătoare a liniștit eleva, a recuperat fragmentul de dinte și a cerut ajutorul cabinetului stomatologic școlar. Au fost anunțați telefonic părinții celor doi copii implicați care s-au prezentat în cel mai scurt timp la școală. Minora prezenta o fractură coronară la dintele 21, fără sângerare, nu acuza durere și era în stare de conștiență. Mama minorei a refuzat consultația și a semnat refuzul în Registrul de consultații al cabinetului. Vineri, 15.11.2019, mama minorei s-a prezentat la cabinetul directorului și a relatat cele întâmplate, fără a depune un memoriu în scris cu privire la cele expuse. La nivelul unității s-a convocat Comisia pentru prevenirea și combaterea violenței care a propus un plan de măsuri: consilierea personală a celor doi copii implicați în incident, susținerea unor ore de consiliere la clasa celor doi elevi; medierea situației în cauză prin prezența ambelor părți implicate.

La ședința de mediere din data de 21.11.2019, sub îndrumarea consilierului școlar, mama minorei a refuzat participarea, motivând că nu are timp.

În data de 26.11.2019, reprezentanți ai instituției Avocatului Poporului au efectuat o anchetă cu privire la incidentul din data de 14.11.2019.

În data de 28.11.2019, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a efectuat un control cu privire la incidentul din data de 14.11.2019. În cuprinsul raportului se concluzionează cu privire la comportamentul mamei minorei care este apreciat ca fiind „neadecat și necooperant”. De asemenea, Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării atrage atenția asupra atitudinii negative avute de mama minorei pe parcursul derulării evenimentelor, în sensul că aceasta nu a participat la niciuna dintre întâlnirile convocate de reprezentanții școlii, dar a acordat diverse interviuri de presă cu privire la incidentul derulat, întreținând impresia neveridică a unei manifestări de bullying pe criteriul rasial la care fiica sa ar fi fost supusă nu numai prin acest eveniment, ci în mod frecvent.

Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combatarea Discriminării a hotărât că aspectele sesizate nu întrunesc elementele constitutive ale discriminării.”

Foto: Edupedu


1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Medicul care a contestat pandemia, suspendat în cadrul UMF Iași. „Dragi studenți, vă rog să nu mă contactați nici măcar online în perioada carantinării mele”, a transmis acesta

Cunoscut în spațiul public pentru remarcile sale prin care contestă pandemia de Covid-19, medicul Răzvan Constantinescu a fost suspendat din cadrul UMF Iași, fiind cercetat disciplinar și anchetat de Colegiul…
Vezi articolul
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Dezbatere online Edupedu.ro - Dove

Ministrul Sorin Cîmpeanu, consilierul Radu Szekely, ambasadorul Dove Cristina Dima, psihoterapeutul Domnica Petrovai, Ionela Neagoe, directorul Colegiului „Gheorghe Lazăr” din București, și Mihaela Nabăr, directorul World Vision România – discută joi, 30 septembrie, de la 15:30, despre importanța încrederii în sine a adolescenților, în era social media

Este importantă stima de sine în evoluția și rezultatele școlare ale unui adolescent? Contează încrederea în sine în dezvoltarea sănătoasă emoțional a unui tânăr? Ce impact au rețelele sociale în…
Vezi articolul