Reacții adverse și contraindicații în cazul vaccinurilor COVID-19, explicate de Valeriu Gheorghiță: „Vorbim de contraindicații la copiii sub 16 ani”

3.658 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Vaccinurile împotriva COVID-19 au contraindicații pentru persoanele cu antecedente de reacții alergice puternice la orice component al vaccinului pe bază de ARN mesager și pentru copiii sub 16 ani, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare în cadrul unui webinar organizat de Ministerul Educației.

Declarațiile lui Valeriu Gheorghiță privind contraindicațiile și reacțiile adverse:

„Reacțiile adverse ale vaccinului împotriva COVID-19 pe bază de ARN mesager pot să fie foarte frecvente, adică ele pot afecta mai mult de una din zece persoane vaccinate, și anume: durere la locul injectării, oboseală, durere de cap, dureri musculare.

De asemenea, frisoane, dureri articulare, febră, sunt citate și reacții frecvente care pot afecta una din 10 persoane vaccinate și anume: tumefacții, umflătură, la locul de administrare, roșeață la locul de administrare, stare de greață și reacții mai puțin frecvente care afectează mai puțin de unul din 100 de utilizatori cum ar fi ganglioni limfatici măriți, senzație de boală cu dureri musculare, cu durere de cap, cu febră.

Există, de asemenea, o serie de contraindicații la vaccinare, este unul dintre vaccinurile cu cele mai puține contraindicații și anume persoanele cu antecedente de reacții alergice puternice la orice component al vaccinului pe bază de ARN mesager.

De asemenea, în ceea ce privește femeile gravide și femeile care alăptează, această categorie de persoane nu a făcut parte până la acest moment din niciun studiu clinic cu vaccin împotriva COVID-19. Prin urmare, decizia de a vaccina aceste categorii de persoane se individualizează în funcție de riscul de infecție, de riscul de a dezvolta o formă severă, de riscul de a transmite infecția la alte persoane vulnerabilă, drept pentru care această decizie este individualizată și se stabilește prin consilierea medicală a fiecărei persoane în cauză.

De asemenea, persoanele cu simptome acute de COVID-19 sau cu o stare acută febrilă care prezintă febră la momentul prezentării în centrul de vaccinare, aceste persoane se pot vaccina după însănătoșire, după vindecarea episodului febril actual.

Vorbim de contraindicații la copiii sub 16 ani pentru că la această categorie de vârstă nu avem date de siguranță și eficacitate pentru vaccin. Sunt incluse aceste categorii de vârstă în testele actuale dar la acest moment aceste date nu sunt finalizate. Practic orice persoană de peste 16 ani, fără contraindicații, se poate vaccina împotriva Covid-19.”

Foto: © BiancoBlueDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil

Citește și:
Cum funcționează vaccinurile împotriva COVID-19. Explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din clasele a XII-a de la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din București vor face doar materiile de Bac cu prezență fizică în programul de pilotare aprobat de minister. Director: „Celelalte ore care pe copii nu îi interesează, că nu dau examene la ele, vor fi făcute online” / În semestrul II fac doar pregătire pentru examen

Elevii din clasele a XII-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, vor merge la școală doar pentru materiile de Bac, instituția de învățământ fiind inclusă în programul de…
Vezi articolul
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Abandonată de Ministerul Educației de 3 ani și jumătate, realizarea obligatorie a unei platforme de calcul pentru costul standard per elev, lăsată doar ca opțiune în proiectul nou al Unității de Finanțare a Învățământului / „Am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim“, spunea în 2022 un membru CNFIP

Ministerul Educației abandonează realizarea obligatorie a unei platforme de calcul pentru costul standard per elev, prin proiectul Regulamentului de organizarea al Unității pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar (UFIP), pus în dezbatere…
Vezi articolul

Desființarea intrării separate pentru profesori, din școli, propusă de Consiliul Național al Elevilor pentru noul statut / Sondaj: doar un sfert din 15 mii de elevi susțin că au primit alocații forfetare pentru navetă

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a realizat raportul anual privind implementarea statutului elevului, iar la consultare au participat cadre didactice și elevi, din mediul urban și rural și din toate…
Vezi articolul
Inspecția specială

Ligia Deca nu a știut să spună dacă și când vor primi profesorii prima tranșă din diferențele salariale prevăzute în ordonanța aprobată în aprilie: “Mă voi interesa, nu mi-a fost semnalată problema de către sindicate”

În prima conferință de presă de când este ministru al Educației, Ligia Deca a răspuns și întrebărilor legate de viitorul bugetului Educației și cum ar putea fi acesta calculat. Edupedu.ro…
Vezi articolul