Rechizite școlare gratuite pentru elevii defavorizați. Dosarul se depune abia după ce începe anul școlar. Elevii trebuie să primească rechizitele până la 1 octombrie / Model de cerere

16.537 de vizualizări
Foto: © Michael Flippo | Dreamstime.com
Părinții elevilor defavorizați pot depune cereri pentru a primi rechizite școlare în baza OUG nr. 33/2001, abia după ce începe școala, mai exact în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar. De precizat, potrivit ordinului de ministru nr. 3.694 din 1 februarie 2024, anul școlar 2024-2025 începe în data de 1 septembrie, iar cursurile încep pe 9 septembrie. În OUG nr. 33 se face referire la începutul anului școlar ceea ce ar putea însemna că cererile se pot face de la 1 septembrie, care a fost într-o zi de duminică. Primesc rechizite școlare gratuite elevii din învățământul de stat primar și gimnazial, ai căror familii au un venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țara. Potrivit calculelor Edupedu.ro, asta înseamnă 1850 de lei.

Elevii defavorizați din clasele primare și gimnaziu vor primi și anul acesta rechizitele școlare abia după ce începe anul școlar. Asta pentru că Ordonanța Guvernului nr. 33 din 16 august 2001 precizează că “cererile se depun în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar, în termen de 15 zile de la începerea anului școlar trebuie publicată lista beneficiarilor, iar elevii ar trebui să primească rechizitele până la data de 1 octombrie”.

Data nu este însă clar specificată: având în vedere că potrivit ordinului ministrului Educației nr. 3.694 din 1 februarie 2024, anul școlar 2024-2025 începe la data de 1 septembrie 2024, cele 5 zile s-ar calcula până vineri, 6 septembrie. Însă elevii sunt în vacanță pe 6 septembrie. Dacă se raportează la începerea cursurilor, 9 septembrie, atunci termenul limită ar fi 13 septembrie, până când pot fi depuse dosarele.

Ministerul Educației știa încă din ianuarie numărul estimativ al elevilor beneficiari. Potrivit unei note a Ministerului Educației, inspectoratele școlare ar fi trebuit să trimită Ministerului Educației, încă din ianuarie anul acesta, o estimare a numărului de elevi beneficiari pentru anul școlar 2024-2025.

Ordonanța Guvernului nr. 33 din 16 august 2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, precizează că: “se acordă rechizite școlare, elevilor care sunt înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi și care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țara”.

Având în vedere că salariul de bază minim brut pe țară este de 3700 de lei, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 598 din 6 iunie 2024 privind stabilirea salariului minim brut pe țară în plată, venitul brut mediu lunar pe familie ar însemna 50% din 3700 de lei, adică 1850 de lei.

  • De precizat că “la stabilirea venitului mediu lunar net pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează, inclusiv cele care provin din indemnizațiile de șomaj, creanțe legale, convenții civile de întreținere aflate în executare, indemnizații cu caracter permanent, alocații de stat pentru copii, alocații de întreținere pentru copiii încredințați sau dați în plasament, burse pentru elevi și studenți”, potrivit articolului 3 din OUG nr. 33 / 2001.


Art 5, alin (1): Rechizitele școlare vor fi acordate pe bază de cerere, formulată de părintele sau tutorele legal al elevului, care se înregistrează în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar la școala la care elevul este înscris.(2) Cererea va fi însoțită de actele doveditoare privind venitul mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a anului respectiv.

Art. 6 În termen de 15 zile de la începerea fiecărui an școlar directorii de școli vor stabili elevii care urmează sa beneficieze de rechizite școlare în condițiile prezentei ordonanțe și vor face publică lista acestora.

Art. 7 Directorii de școli vor transmite de îndată lista prevăzută la art. 6 la inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care vor stabili necesarul de rechizite școlare la nivelul județului și, respectiv, al municipiului București.

Art. 8 Achiziționarea rechizitelor școlare se organizează de către Ministerul Educației și Cercetării, cu respectarea prevederilor legale în vigoare în domeniul achizițiilor publice, astfel încât distribuirea acestora să se poată finaliza până la data de 1 octombrie a fiecărui an.

Art. 9 Rechizitele școlare vor fi repartizate pe școli de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Directorii de școli împreună cu primării vor organiza distribuirea la beneficiari.

Ce conține pachetul de rechizite

Anul trecut școlar 2023-2024, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată, conform următoarei scheme:

  • 75 de lei/pachet/elev din învățământul gimnazial, de la 35 de lei/pachet/elev”, scrie în postarea ministrei Educației.
  • 65 de lei/pachet/elev din învățământul primar, de la 25 de lei/pachet/elev.

Potrivit Ordonanței de urgență nr. 33/2001, sumele alocate vor fi actualizate de Ministerul Educației și Cercetării la începutul fiecărui an școlar, dar până la data publicării acestui articol, 4 septembrie, Ministerul nu a anunțat vreo modificare.

Potrivit ordinului de ministru nr. 4385/2012, pentru clasa pregătitoare un pachet de rechizite pe an, în valoare de 25 de lei, conținea:

– 2 bucăți caiet desen A4 24 de file

– 1 buc caiet dictando 48 de file

– 2 buc caiet tip geometrie

– 2 caiete de matematică 48 de file

– 1 buc caiet tip I 24 de file

– 3 buc creion HB negru

– 1 set creioane colorate 6 bucăți

– 1 buc gumă

– 1 buc penar

– 1 buc acuarele

– 2 buc pensule

– 1 buc ghiozdan

– 1 planșetă

– 1 buc set plastilină

– 1 buc lipici

– 1 buc hârtie glasată min. 6 culori

– 1 buc pungă plastic

Acte necesare

– cerere;

– copie certificate de naștere ale tuturor copiilor aflați în întreținere;

– copie carte de identitate părinți/ tutore legal;

– adeverința din care să rezulte dacă beneficiază sau nu de bursă precum și cuantumul acesteia la luna iulie 2024  pentru toți elevii membri ai familiei;

– adeverință de salariat cu salariul net pe luna iulie 2024, pentru ambii părinți;

– declarație pe proprie răspundere că nu beneficiază de arende, chirii sau documente doveditoare în cazul în care beneficiază

– declarație pe proprie răspundere pentru cei care nu realizează venituri;

– copie cupoane de alocație/ alocație complementară, cupoane de șomaj, pensie;

– hotărâre judecătorească de încredințare a minorilor și pensie alimentară stabilită (dacă este cazul);

Informații de context

În fiecare an școlar, elevii defavorizați primesc pachetul de rechizite gratuite după începerea școlii. Asta deși, potrivit unei note a Ministerului Educației, inspectoratele școlare ar fi trebuit să trimită Ministerului Educației, încă din ianuarie, o estimare a numărului de elevi beneficiari pentru anul școlar 2024-2025. În lege este prevăzut faptul că abia după ce începe școala în termen de 5 zile se pot depune cererile.

De la un an la altul au primit rechizitele gratuite cu 90 de mii de elevi mai puțin. Dacă în anul școlar 2021-2022, au primit rechizite gratuite 258.356 elevi, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar, în 2022-2023, au primit 167.674 de elevi, potrivit raportului privind starea învățământului preuniversitar pe 2022.

De precizat, faptul că nici prin alt program desfășurat cu fonduri europene menit să ajute elevii să își cumpere rechizite și haine, elevii nu beneficiază de bani la timp, adică înainte să înceapă școala.

Model cerere acordare rechizite gratuite 2024-2025

Foto: © Michael Flippo | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Până astăzi, inspectoratele școlare trimit Ministerului Educației numărul real al elevilor care au primit rechizite în anul școlar 2023-2024, precum și estimarea pentru anul școlar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Organizația Salvați Copiii cere Parlamentului României interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online. Sălile de jocuri de noroc să fie la o distanță de cel puțin 300 de metri de școli, solicită organizația – documente

Organizația Salvați Copiii solicită Parlamentului României interdicția oricărei forme de publicitate a jocurilor de noroc, inclusiv online, dar și amplasarea sălilor de jocuri de noroc la o distanță de cel…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

Muzeul din București în care copiii află de la o veveriță cu inteligență artificială, pe înțelesul lor, de ce banii nu cresc în copaci / MINA are 15 instalații interactive și e perfect pentru vizite de weekend sau cu clasa

De unde vin banii? Bancomatul scoate bani nelimitat? Sunt câteva dintre întrebările la care veverița Vivi, un avatar cu algoritmi de inteligență artificială, le răspunde copiilor, pe înțelesul lor, în…
Vezi articolul

LISTĂ Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii pot lua bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2023-2024 / Este nevoie de o copie a diplomei și o cerere pentru acordare

Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2023-2024 sunt cele publicate în câteva liste…
Vezi articolul