Marian Crăciun, director al Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București, a declarat pentru TVR Craiova că „la noi există un consilier cu roluri multiple: și de psiholog, și de asistent social, și de mediator școlar. Oficial, la 500 de elevi, neoficial, la vreo 1.200”. Acesta a precizat că „n-ai cum să faci o intervenție de succes, văzându-te cu un elev care are probleme o dată la 2 săptămâni sau o dată la 3 săptămâni.”
„Ceea ce e de subliniat e legat de modul în care interacționăm în aceste cercuri din ce în ce mai largi, pentru că, atunci când vine vorba de planificarea carierei, nu întotdeauna părerea grupului din care facem partea este relevantă. Copiii ar trebui să fie foarte conștienți de abilitățile lor, de interesele lor. Atunci când nu sunt foarte siguri de aceste abilități și de această interese, să apeleze la un consilier sau la un psiholog școlar, pentru că lucrurile ar putea să devină mult mai clare. (…)”, a spus Marian Crăciun.
Directorul Departamentului de Consiliere și Orientare pentru Carieră din cadrul Universității din București a făcut o comparație între România și Olanda:
„Din nefericire, aici suntem un pic în urmă dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în alte țări, pentru că încă nu ținem pasul. O comparație foarte simplă: Olanda versus România, că tot ne uităm la țările nordice. În Olanda există un consilier și un psiholog și un asistent social, pe la 230-300 de elevi. Fiecare știe ce să facă, are atribuții specifice. La noi există un consilier cu roluri multiple: și de psiholog, și de asistent social, și de mediator școlar. Oficial, la 500 de elevi, neoficial, la vreo 1.200. Depinde de zonă: rural, urban. Accesul la servicii de tipul ăsta este uneori grav afectat, din această perspectivă, pentru că, din nefericire, există școli mici la țară în care consilierul ajunge foarte rar, psihologul ajunge foarte rar.”
Marian Crăciun a menționat că intervenția la distanță, în cazul consilierii, este foarte dificilă:
„Intervenția la distanță în domeniul ăsta este foarte dificilă. N-ai cum să faci o intervenție de succes, văzându-te cu un elev care are probleme o dată la 2 săptămâni sau o dată la 3 săptămâni. Putem să ne adaptăm cu destul de multă ușurință unor domenii noi, transdisciplinare, în așa fel încât, de fapt, starea noastră de bine să primeze. Și nu cum cred unii – succesul profesional care se traduce numai în bani sau în poziție socială. E o discuție lungă despre valorile care ne conduc în carieră și acest lucru, din nefericire, este destul de puțin abordat în sistemul de învățământ românesc.”
Informații de context
Alina Hora, consilier școlar la Școala Centrală din București, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că este nevoie de mai mulți consilieri în școli: „Eu stăteam să socotesc că avem maximum o jumătate de oră pe an școlar pentru un copil din școală, ceea ce e foarte puțin, oricât de mult ne dorim să facem treabă bună”. Precizăm că Statutul elevului prevede cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an pentru elevi.
Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a sau învățământul liceal obligatoriu au dreptul de a beneficia de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial.
Recomandarea pentru elevi este emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev, conform documentului.
Statutul elevului prevede că elevii au dreptul să le fie asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an.
Art. 7. — „Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:
h) dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică, conexe activității de învățământ, puse la dispoziție de unitatea de învățământ preuniversitar, fiindu-le asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an;”
3 comments
Bună ziua! Mulțumim pentru că ați adus în discuție o problemă atât recunoscută a dezvoltării personalității elevilor, autocunoașterii, a necesității de sprijinire a acestora în momente dificile! Cunoașterea proceselor psihice, a personalității țin de disciplina Psihologie, care este tratată marginal în cadrul Planurilor cadru, cu o singură oră pe săptămână alocată la clasa a X-a în majoritatea liceelor. Ca să poți să previi trebuie să te cunoști! Ideea este că nu fac referire la majorarea numărului de ore, ci a acorda fiecărei discipline rolul și importanța acesteia în parcursul formării și cunoașterii. De asemenea, doresc să subliniez importanța introducerii în Planurile cadru a Psihologului școlar.
M-am angajat psiholog scolar .Odată cu înființarea CJRAE ,am fost numita ,fără sa imi dau acordul , consilier școlar. De fapt, nu consilierea celor cca 1000 de elevi , plus alte cca 2000 de părinți sau tutori ,profesori ar fi problema majoră, cu toată birocrația, documentația pe care o avem de făcut, raportat .Avem ore de predare, inspecții, Rodish ,alte documente specifice profesorilor. Măcar să fim remunerați diferentiat. Unii sunt in cabinete cu 300 sau 400 de beneficiari, alții cu 900 sau 1200… E ok să fim remunerați la fel? !
nu știm cum e în universități dar domnul uită ceva: in scoli,consilierul asta are și ore de predare….își face și planificare,își dă și grade didactice. Apoi,e de toate….trimisul Cjrae la toate tâmpeniile, paznic la târgul liceelor, e cel ce face chestionare de cariera,etc …nu prea are instrumente de lucru că nu i da nimeni….