Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, despre anunțul că SRI recrutează ofițeri, publicat pentru studenți de Facultatea de Filosofie din București: Cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face

41.979 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
Daniel David / Foto: UBB
Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține decizia Facultății de Filosofie a Universității din București de a-și anunța propriii studenți că SRI recrutează „ofițeri operativi și analiști”. „Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația”, a declarat rectorul UBB Daniel David, la Digi 24.

„Eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a continuat rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David.

Acesta a precizat că se bucură când vede că Serviciul Român de Informații folosește mijloacele transparente. „Sigur că asta șochează populația”, învățată cu altă modalitate de lucru a serviciilor secrete, spune rectorul UBB, care continuă: „dar nu noi criticam serviciile că ar trebui să apeleze la universități când vor să caute expertiză avansată” și să realizeze doctorate? „Uite că o fac. Sigur că ne șochează, dar cred că e un gest de normalitate într-o societate democratică”, susține Daniel David.  

Rectorul UBB a mai spus duminică seara, la Digi 24, că un absolvent de filosofie are o serie de competențe care îl fac căutat, „nu văd de ce nu ar fi eligibil; sigur că probabil ar intra și într-o pregătire specifică”.

„Dar eu cred că e un semn foarte bun și mă bucur că semnul ăsta îl dă directorul actual al SRI-ului, care e absolvent al UBB-ului și eu cred că știe ce face”, a afirmat Daniel David.

Rectorul UBB a precizat că aceste mesaje „nu s-au adresat doar celor de la filosofie”, ci și studenților de la filologie în general, din aria tehnică „și este o oportunitate pe piață, ținută la vedere. Doamne ferește să ajungem în vechea logică, în care totul se face prin mijloace specifice”.

Amintim că Serviciul Român de Informații este condus de Eduard Hellvig, fost deputat PUR, PC și apoi PNL, licențiat în Științe Politice la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, absolvent apoi al Școlii de Vară organizată de Centrul de Studii Post-Comuniste, Universitatea Maryland College Park şi Centrul de Studii Post – Comuniste şi Fundația Soros, absolvent al Colegiului Național de Apărare, al Centrului European de Studii de Securitate SES, Centrul European de Studii de Securitate “George C. Marshall” și doctor în Științe Politice la școala Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică (SNSPA) din Bucureşti (sursa aici).

Același Ghid de recrutare în SRI a fost diseminat către propriii studenți și de Universitatea Transilvania din Brașov, pe 20 ianuarie 2022.

Citește și:
Facultatea de Filosofie de la Universitatea din București își anunță propriii studenți că pot face carieră în SRI: instituția de învățământ a publicat anunțul Serviciului Român de Informații de recrutare de ofițeri operativi și analiști

12 comments
 1. ” Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca susține decizia Facultății de Filosofie a Universității din București de a-și anunța propriii studenți că SRI recrutează „ofițeri operativi și analiști”. Într-o societate democratică, serviciile trebuie văzute ca instituții democratice, ele au funcția să ne protejeze și avem de lucrat împreună să protejăm democrația”.
  Serios ?! Domnul rector, profesor universitar si psiholog demonstreaza o viziune academica particulara asupra raporturilor dintre viata civila si domeniul militar in democratie care seamana izbitor cu ceea ce unii au denumit “cultura de securitate” (https://www.contributors.ro/cultura-de-securitate-semnul-unui-spa%c8%9biu-al-civiliza%c8%9biei-%c8%99i-democra%c8%9biei/ ) , deci foarte probabil ca sustine si demersul Facultatii de Psihologie din Bucuresti care cu ceva ani in urma promova examenul psihologic de port- arma ( https://web.archive.org/web/20120317063257/http://ionduvac.ro/2012/03/13/fisa-de-inscriere-workshop-17-03-2012/) si cultura de intelligence ( https://pdfslide.tips/documents/duvac-cultura-de-intelligence-a-decidentilor-politici-2007.html )… Asa intelegem cum au aparut si ce cauta la Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, etc. studiile , masteratele si doctorate in Securitate (?!), etc. Poate pana la urma vom afla ca ideeaa celebrei ” Academie de Stiinte ale Securitatii Nationale ” a venit de fapt tot de la vreo Universitate …

 2. Falsă transparență – nu e practicată mai nicăieri. Recrutarea oficială consacră adesea ani de testare a aptitudinilor de culegere de informații (la terminarea studiilor e tardiv) iar componenta fizică (viteză, anduranță) se formează greu. Pentru analiști merge, evident iar deprinderile de lucru de la filosofie sunt necesare.

 3. Multe universitati au primit astfel de mesaje din partea SRI. Este o manipulare sa se discute numai cum ca Facultatea de Filozofie a primit.

 4. Incercati sa vedeti cate universitati au primit astfel de invitatii de promovare a SRI. A fost prezentat cazul de parca numai Facultatea de Filozofie a primit. Este o fortare evidenta.

 5. Și SRI și facultatea de filozofie ,valorează 0/2 in România sec XXI .Daca nu ar fi cei harnici,disciplinati,care muncesc precum boii,filozofii nu ar avea din ce trăi.Un cetățean responsabil,adevărat este cel care ,participa direct intrun proces de producție.Isi aduce contribuția concret la dezvoltarea societății ,care,nu de filozofi,nu de trântori are nevoie !Forța de munca este deficitara! Filozofi suntem toți românii Fiecare pentru propria dezvoltare.Cat privește sri,ne putem foarte bine lipsi! La ce nivel au lucrat,au făcut din Romania ceva insinifiant. Ce secrete,ce mai avem de protejat?Totul a fost instrainat. Politicieni corupți,propulsați de SRI !Un guvern responsabil,nesantajabil,trebuie să reducă drastic fondurile alocate SRI,armatei,cultelor,administratiei publice..Căci,sunt povara pentru firme și angajați.Fondurile alocate lor,redistribuite la sănatate,educație elementară dar sănătoasă,robusta. Si,desigur, filozofii, preoții, Sri, toți cei ce nu produc decât cheltuiala, povara, sunt! In economia de piata, se pot reorienta, califica.
  ,Descurcăreți cum sunt și profesioniști de înaltă calificare,in toate tarile civilizate,dezvoltate,au mare căutare.Ar trăi mai bine și ei,și noi!Vedeți,și eu sunt roman,in concluzie filozof! Dar,nu aparțin nici curentului filozofic Cluj,nici Sri.,Inainte de a filozofa și spiona,este nevoie de papa!!!Deci, tinere, întâi trăiește, munceste, pe urma abia, filozofează!

 6. Sunt someri filosofii, este o modalitate de a-i amagi, din pacate. Atat. Nu e o varianta serioasa de a le face absolventilor loc pe piata muncii. Este nevoie de o pregatire, inteligenta, aptitudini speciale, Hegel nu ajuta in spionaj, ce legatura are totul cu socarea societatii, DISCUTIA E INUTILA (din pacate, nimic anormal nu mai socheaza in Romania si chiar daca ar soca ce conteaza??????), iar anuntul UB ridicol

 7. SRI poate recruta absolventi de la orice facultati ale oricarei universitati. Anuntul Facultatii de Filosofie a UB (ca si cum facultatea asta ar reprezenta ceva special si ar avea vreo importanta in ziua de azi) e complet aiuristic si ridicol. Si o mare minciuna la adresa propriilor studenti, carora li se inoculeaza ideea falsa ca filosofii sunt la mare cautare in SRI. Ce sa faca filosofii acolo, sa citeze din Kant si Hegel?

  1. Filozofii,desigur dl rector in primul rand ,sa analizeze, deși nu sunt economisti:.
   – contribuția fiecărui sector de activitate la bugetul României .
   -Cheltuirea banului public de către diversele institutii ce nu mai sunt necesare României .Căci,Romania,ce a mai rămas din ea,are nevoie in primul rand de”papa”,sănătate,educație elementară,solidă . Filozofi scriitori politicieni,armata,clerul,SRI….n-ar avea ce papa ,daca boii nu ar lucra!

  2. Ceee să facă filozofii la SRI?Acolo,e cald și bine,meditează in grup,se roagă …Romania nu mai este un secret pentru nimeni.Suntem deschiși ,sinceri,nu mai avem ce ascunde …

 8. Nu inteleg de unde acesta perceptie, a unora – ca ne socheaza. Populatia Romaniei nu se mai socheaza absolut deloc la asemenea stiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș: Metodologia de admitere la facultate “trebuie să rămână așa cum este”; certificatul de la BAC ce atestă nivelul de competență lingvistică în română “nu întotdeauna este dublat și de o situație reală”

Metodologia stabilită de Ministerul Educației pentru admiterea la studii universitare “trebuie să rămână așa cum este, pentru că ordinul de ministru care aprobă metodologia nu este imperativ pentru universități, ci…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților semnalează că universitățile au crescut tarifele pentru cămin cu peste 50% față de anul trecut, iar autoritățile nu au luat măsuri / „Este inacceptabil ca statul să presupună faptul că un student se poate hrăni din 18 lei pe zi”, potrivit ANOSR

„Multe universități au crescut, la începutului acestui an universitar, tarifele pentru regia de cămin, aceasta situându-se, în medie, între 150 și 450 RON/lună, existând majorări chiar și de peste 50%…
Vezi articolul

Ministerul Educației vrea ca elevii care au obținut premii la concursurile naționale recunoscute de minister să aibă loc asigurat la buget, fără admitere, la orice program de studii. Reprezentanții studenților: Considerăm că extinderea acestei reguli la concursurile naționale depășește cadrul legal și este inoportună

Studenții semnalează că Ministerul Educației vrea ca toți elevii care iau premii, la concursurile recunoscute oficial, să aibă automat un loc asigurat la buget, la facultate, fără admitere, la orice…
Vezi articolul