Reducerea birocrației din școli, pentru ca profesorii „să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională” – prevedere din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR

23.572 de vizualizări
Reducerea birocrației din școli
Foto: © Jae Young Ju | Dreamstime.com
Reducerea sarcinilor birocratice pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională este una dintre măsurile prevăzute la capitolul „Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sistemului de învățământ” din programul de guvernare PSD-PNL-UDMR obținut și publicat de G4Media.ro. Coaliția va depune documentul la Parlament în cursul zilei de luni.

La punctul „Simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea sistemului de învățământ” din Programul de guvernare sunt incluse:

  • „Revizuirea proceselor administrative și de management în sistemul educațional și digitalizarea acestora pe criterii de eficiență și logică a proceselor;
  • Simplificarea proceselor administrative din managementul educațional și reducerea sarcinilor birocratice pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să se poată concentra mai mult pe actul educațional și pe dezvoltarea profesională;
  • Asigurarea transparenței privind activitatea unităților de învățământ și a instituțiilor de învățământ superior;
  • Diminuarea numărului de documente solicitate în activitatea didactică (fișe, procese verbale, rapoarte etc.)”, este precizat în document.

Reducerea birocrației din școli: unde ne aflăm în prezent

Deși debirocratizarea este recunoscută ca o prioritate pentru noul guvern, implementarea ei rămâne un proces complex, care ar trebui să includă digitalizarea proceselor educaționale, ca fluxurile administrative să poată fi simplificate, iar teancurile de hârtii să poate fi reduse, procese care au rămas până acum doar la stadiul de promisiune.

Edupedu.ro a publicat articole detaliate cu toate tipurile de hârtii și documente care încarcă nefiresc și nepermis activitatea cadrului didactic și a lansat anul acesta un apel public către toate instituțiile din Educație și către Guvernul României: Lăsați profesorii să fie profesori!

Și sindicatele din Educație, precum Federația „Spiru Haret”, au subliniat necesitatea debirocratizării au afirmat că se vor implica activ: „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar, ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor după începutul anului școlar 2024-2025, afirmând că în acea perioadă profesorii au de completat “sute și mii de hârtii, un proces extraordinar de complex pentru un cadru didactic care răpește foarte mult timp“, a subliniat el.

Deși numărul mare de hârtii, proceduri, comitete și comisii impuse de Ministerul Educației cadrelor didactice a fost criticat public în repetate rânduri, Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației din partea PNL a declarat în luna octombrie că „nu se poate renunța de tot la documente într-o școală” și că acest lucru ar fi „iluzoriu”.

Citește și:
Apel puternic al sindicatelor din Educație pentru debirocratizarea profesorilor / Marius Nistor: În această țară se merge pe un principiu – mortul se acoperă cu pământ, iar viii se acoperă cu hârtii. Avem nevoie de profesori dedicați elevilor, nu documentelor
Directoarea Andreia Bodea: În fiecare an se adaugă hârtii și în cârca directorilor, și în cârca profesorilor diriginți. Sunt metri întregi pe care trebuie să îi facem

16 comments
  1. Când m-am pensionat m-a întrebat un tânăr inspector ,ce sau cine mi-a influențat activitatea la clasă,i-am spus : directorul școlii și ministrul cu ideile lui “geniale”.Tuturor le-am spus că statul mă plătește să-i învăt pe elevi carte,la ora de “dirigenție” discutam despre muncă ,muncind.aducația se face prin comportamentul corect al cadrului didactic ,adică prin exemplu concret.

  2. -cadrele didactice fac si munca celor de la asistenta sociala, contabilitate, secretariat ,sanatate … in mod frecvent.
    – titularizarea la nivelul scolii: a mai fost- un dezastru
    (razbat doar pilele locale.)
    – inspectorii ajunsi pe functii gratie politicului, directorii- asemenea, vor angaja doar pentru a ” multumi” politicul…. va fi un dezastrru si mai mare in invatamant.

  3. Dacă nu se poate renunță definitiv la birocrație, atunci să se angajeze mai mult personal administrativ care să se ocupe strict de aceste lucruri.

  4. Debirocratizare inseamna desfiintare de posturi caldute din minister sau inspectorate si care posturi sunt ocupate de tot felul de neamuri incompetente ale politicienilor, deci, nu le pot lua painea de la gura propriilor neamuri, nu-i asa….?

  5. Documente necesare și suficiente: programa școlară și planificarea materiei la disciplina/ele predată/e.
    Dar inspectorii- capusa cu ce și- ar mai justifica salariul?! De asemenea, trantorii din minister?!
    Reduceți nr funcționarilor din aceste instituții!
    Desființați ARACIP și ARACIS!
    Toți acești paraziți inventează și adaugă an de an noi proceduri, documente și situații de raportat, pana ne – au adus în pragul nebuniei! La fel este la Secretariat și Contabilitate – un volum anormal de munca .

  6. bine ca la profesorul numa va gândiți , dar la săraci elevi care își rupe spatele cărând ghiozdanul cu atâtea rechizite de ce nu va gândiți pai va spun eu nu sunt copii voștri ca să aveți mila cata greutate cară în spate în fiecare zi plus o gramada de teme și de proiecte etc pai vreți lejeritate atunci faceți sistemul și al copiilor pe leptop bu sa care ghiozdane în spate rusine sa va fie

    1. Și profesorii au copii care învață după aceeași programa, aceleași manuale, folosesc aceleași rechizite.Invatamantul este un sistem ( repet, sistem), nu o simpla activitate. Toate elementele se intersectează și depind unele de celelalte. Deci, dacă profesorii solicită anumite facilități ( deși nu ar fi, ci o folosire eficienta a resurselor- timp, bani, energie), o fac spre folosul tuturor componente. Haideți să analizăm totul nepărtinitor, fără invidii și presupuneri.

  7. Sa vedem si asta, zise orbul. Ne-au mai păcălit deja de n ori cu debirocratizarea. Si ei mai abitir au incarcat profesorii, an de an. Sa mai amintim de celebra comisie de violenta unde se face hartogaraie ca la politie sau in juridic?! Ca asta fuse ultima cireasa de pe tort. Si bursele vieții care ne-au mancat nervii si timpul. Iar angajații primariei, asistenții sociali, freaca menta in birouri.
    Dar pentru excursii, cate hartii? Asa o fi facut si diriginta mea in anii 90?zau?
    Raportari de absente pentru bursele vietii? Astea tot profesorii?
    SA SE DESFIINTEZE DIRIGENTIA COMUNISTA.
    IN TARILE DEZVOLTATE NU EXISTA DIRIGENTIE. Aia cum se descurca?!
    VRETI PRO EUROPA, dar tot comunism in invatamant. Nimic nu preluati din tarile occidentale.
    Nu va mai credem.

    Minciuni.

  8. Daaaa ! Reducem prin introducerea a inca două sau trei declarații in plus care sunt inutile deoarece există o lege deja care interzice ce se declara !!!

  9. Cata vreme pentru orice fas ceri : Proces verbal, proiect, adeverinta si pentru nota la purtare scazuta profesorul trebuie sa-si dea doctoratul in documente, nu se va debirocratiza nimic. Eu visez la vremea cand voi veni la scoala cu o simpla schita de lectie in cap, nu mai mare de o foaie de caiet mic pentru toata ziua si apoi sa merg la ore cu drag, sa pot inova, improviza, adapta la nivelul clasei, la starea clasei, elevul sa stie ca vine de placere, sa am timp sa aprofundez materia la ora, nu sa fac maraton. Imi doresc sa nu mai am impuneri de numar de note, de metode, simulari pe scoala, pe judet, pe tara, pe planeta Marte. Sa ma lase sa lucrez in ritmul meu, ritmul impus de nivelul elevilor, de caracteristicile familiale, locale. La fiecare 10 minute primim cate ceva de raportat scolii, SJ-ului, mai ales ca diriginti…foarte multe hartii care nu ne privesc. Mergem la ora nervosi, epuizati psihic si fizic, iar am stat noaptea sa calculam burse, proiecte, machete, rapoarte, iar nu am apucat nici sa bem, sa mancam, sa ajungem la toaleta. Iar pazim elevi pe holuri ca niste angajati BGS pe stadion, iar ii despartim cand se bat, facem rapoarte si alte “panarame” de dari de seama. Ne-am saturat. Vrem sa fim profesori. Atat.

  10. Sa se desfiinte Aracipul.Este o mare prostie cu acele acreditari.Fiecare profesor își face treabă,înainte numai trebuia acreditare.Unii i-au bani de doua ori și sunt cadre didactice.Daca tot vor să taie salariile sa înceapă cu aceste instituții care fac bani foarte multi.

    1. Sunt de acord cu desființarea ARACIP, dar nu sunt de acord cu faptul că ai scris “să se desfiinte” și “i-au banii” și nu ai lăsat spațiu după fiecare punct și după fiecare virgulă. Dacă pretindem că vrem să fim profesori, păi hai să începem mai întâi cu noi, chiar de la cele mai simple mesaje pe care le postăm pe diverse platforme social-media, să le scriem corect până la cele mai mici detalii dpdv gramatical, ortografic și de punctuație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Marius Lobază, despre probele orale de la BAC 2025: Totul a început cu o măsură proastă, de a pune aceste probe în timpul școlii, continuată cu măsuri aberante ale unora din Minister de a ține și cursuri și examen în același timp

Marius Lobază, profesor la Colegiul Naţional Bănăţean Timişoara, a criticat organizarea probelor orale ale examenului național de Bac 2025 în timpul anului școlar. Acesta a declarat pentru TVR Info că…
Vezi articolul

LISTA Grădinițe cu program de vară deschise în București și Ilfov / Doar 2 sectoare au publicat numele grădinițelor și numărul de locuri disponibile, deși azi e ultima zi în mai merg copiii la grădinițe de stat / Proceduri de înscriere și documente necesare

Grădinițele cu program de vară din București sunt deschise începând cu luna iulie, iar înscrieri se fac în funcție de sector, până în data de 24 iunie. Edupedu.ro a consultat…
Vezi articolul