Reintroducerea banilor pentru cărți acordați profesorilor ar fi o soluție pentru stimularea pieței de carte, spune Bogdan Stănescu, editor și scriitor

2.986 de vizualizări
Foto: captură – YouTube / TVR
Reintroducerea banilor pentru cărți și materiale de dezvoltare profesională, acordați profesorilor, ar fi o metodă de impulsionare a pieței de carte din România, este de părere Bogdan Alexandru Stănescu, editor de carte și prozator, după cum a declarat acesta la TVR, într-o ediție a emisiunii “Dincolo de alb și negru”, moderată de Mirela Nagâț.

Întrebat cum vede că s-ar putea crește atractivitatea pentru cărți, în special a celor din librării, față de magazinele online, “ca acest circuit editorial să existe cu toți pionii lui”, Stănescu a răspuns:

“Aceasta este lupta librăriei din cărămidă, librăria fizică, cu cea online, este o luptă la care eu nu îndrăznesc să mă bag acolo, în zona aia… Ne place să ne uităm la francezi, numai că noi am desființat librării cu duiumul după revoluție, nu? Cam asta am făcut. Și cele care încă mai respiră o fac datorită papetăriei sau altor produse, nici măcar conexe cu cartea, rămâi uimit când intri într-o librărie și vezi ce poți găsi acolo. Eu mă gândesc așa ca măsură, de exemplu, la acei bani care erau dați profesorilor, era vorba de o sumă pe care o primeau anual pentru a-și cumpăra cărți, era o sumă dedicată cărților, sumă care a dispărut în mod oficial”.

 • Amintim că stimulente financiare pentru profesori, pe care să le folosească pentru cărți și alte materiale profesionale, au fost acordate din 2007, în conformitate cu legea 315/2006, până în 2010, când legea 318 a oprit acordarea acestor bani. Stimulentele erau de 100 de euro la acea vreme. Între 2007 și 2010, banii trebuiau justificați cu facturi. Apoi, în anul 2014, s-au acordat câte 150 de euro profesorilor din învățământul preuniversitar, după cum nota atunci Digi24, fără să le fie cerute facturi după achizițiile de cărți.
Piața de carte din România, “mică și fragilă”

“E o piață fragilă, este, cum am mai spus – urăsc să mă citez -, dar când strănută cineva în Europa Occidentală, răcește piața de carte din România, ăsta este primul pion care pică în țară, este o piață foarte fragilă, mică și fragilă”, a apreciat editorul.

Alexandru Stănescu: Bazele culturii ar trebui puse până în clasa a VIII-a

În ceea ce privește apropierea copiilor și adolescenților de carte și de cultură, Stănescu a dat exemplul personal: pentru fiul lui, adolescent, el spune că încearcă să lucreze “la un fel de educație discretă din spate, paternă, să existe acolo cărți de istorie, de istorie a științei. Există o plăcere a literaturii, dar trebuie să existe și construcția culturii generale, pentru că școala nu o face”.

“N-aș vrea să pronunț cuvântul dezastru, ceea ce tocmai am făcut, dar în momentul în care în clasa a VIII-a ei știu că tot ce îi mai interesează sunt limba română și matematica, asta vor face, asta vor învăța, pentru Evaluarea Națională. Dispare interesul pentru materiile care, pentru mine, sunt importante: pentru istorie, pentru geografie, interesul pentru tot ce înseamnă artă de fapt: desenul e o glumă în școală, muzica e o glumă – muzica care ar putea fi o istorie a muzicii, de exemplu, da, un program de educație care să scoată niște oameni sau, mă rog, să-i predea liceului. Cred că dacă până în clasa a VIII-a nu ai prins rudimentele sau bazele culturii, greu o să începi în liceu să o faci”, consideră editorul de carte.

Moderatoarea Mirela Nagâț aduce în discuție cazul unei profesoare care scria pe Facebook că o clasă de elevi provoca incidente la oră astfel încât să o deranjeze și să nu o asculte. Pe marginea acestui subiect, Stănescu a spus că ideea de formare și de învățare a lucrurilor noi trebuie inoculată de acasă.

“Ideea de formare trebuie să fie inoculată de acasă. Dacă de acasă venim cu ideea că ne interesează doar ceea ce “ne folosește”… Am auzit întrebarea ‘la ce îmi folosește mie în viață?’, la un copil de clasa a VIII-a. Ori el nu a început viața, el nu știe despre ce vorbește, astea sunt preluate de la părinți. ‘La ce folosește puiului meu istoria?’ este o întrebare teribilă, nu aș putea să răspund la această întrebare, m-aș uita așa perplex la persoana respectivă”, a declarat acesta. 

Citește și:
Anca Vasiliu, cercetătoare premiată de Academia Franceză pentru Filosofie în 2022: A face doctorat în Franța este un lux / În momentul în care îl începi, știi că ai în fața ta cel puțin 10 ani de muncă / Dacă plagiezi, ești exclus și nu te mai poți prezenta niciodată cu o lucrare

8 comments
  1. Seful nostru de sindicat face campanie AUR pus de niste PSD-isti. E o ciudatenie, dar e adevarat. In loc sa ne spuna ce s-a mai negociat, ne bate la cap cu subiecte gen homosexualii care ne distrug, UE care cica ar fi complet dezaxata si decazuta moral, elevii care sunt tot mai mult inclinati sa devina gay tot din cauza UE, americanii care sunt mai criminali decat rusii, Ucraina care nu e tara, romanii care platesc benzina pentru ucraineni (motiv pentru care la noi e mai scumpa), neutralitatea noastra si iesirea urgenta din NATO sau vaccinurile covid inventate de americani care ne ucid cu spike-urile lor otravite. Toate astea vin din gura fiului unui fost inspector scolar si activist politic comunist, si el tot fost lider sindical dupa 89. Bunicul a fost aghiotant activ in rural in regimul lui Dej. O familie reusita.

   1. Alte sindicate si-au obtinut drepturi pentru salariatii pe care ii reprezinta ale noastre nu fac nimic, avem o lege de 2 ani de zile care nu se respecta. Profesorii de 30 ani sunt cei mai prost platiti bugetari, cand se trezesc sindicatele?

    1. Pai cam dezinformează. Aici e problema.UE nu a zis sa aibă asistați sociali pe oricine(ei muncesc la negru și castiga mai mult decât mine și mie îmi oprește jumătate de salariu sa îl împart cu ei dar ei își păstrează banii în buzunar).Legi drepte aplicat de oameni strâmbi la suflet.Homosexualii au existat și vor exista mereu,nu se înmulțesc de parca umbla un microb ca altfel ne-am îmbolnăvi toți. Și tot așa. Va place nivelul de trai din UE dar vreți obiceiuri și legi ca în Evul Mediu.Stati în mocirla bolșevica cu drag.

   2. Rusofili din fașă!Pai sa se ducă în Rusia!Cine îl ține?La Perestroica,sa vadă o banana/o portocala doar de sărbători cum era la noi inainte.

  2. O solutie ar fi sa ne dati banii dreptul nostru, sa nu murim de foame. Banii prin lege. De cand trebuia sa-i dati, ati umplut prostimea si puturosenia acestei tari de carduri, bani de burse, bani de caldura, bani de haine etc. Si pentru profesor va trageti pe cWr pentru 30 lei. Sa va fie rusine, javre de oameni ce sunteti!

  3. Nu crezi ca ar fi mai eficient daca profesorii insisi s-ar bate pentru drepturile lor, impreuna, si ar da jos liderii de sindicat pe care i-ar considera aserviti??? Suntem platiti asa cum meritam, pentru ca NICIODATA n-am fost capabili sa ducem pana la capat o actiune de protest la nivel national!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pricopie, atac la adresa ministrului Educației: „Ce face Sorin Cîmpeanu este imoral și ilegal, iar într-o bună zi va fi menționat în manualele de științe politice ca exemplu de impostură și deturnare a instituțiilor publice pentru scopuri politice ilegitime”

Profesorul și fostul ministru al Educației Remus Pricopie, rectorul SNSPA, l-a criticat dur pe ministrul Sorin Cîmpeanu într-o postare de pe Facebook, făcând referire la demiterea de către ministru a…
Vezi articolul