REPORTAJ Cei care nu mai pleacă. “În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic. Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. (…) Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie”

6.101 de vizualizări
Foto: Pexels/ Cottonbro
Foto: Pexels/ Cottonbro
Peste 500.000 de refugiați au intrat în România de la începutul războiului, majoritatea femei și copii. Cei mai mulți în tranzit. Alungați de război, cu câte o valiză și câteva lucruri, unii nu se vor mai întoarce niciodată, scrie jurnalistul Cătălin Suciu, într-un reportaj publicat de G4Media.ro.

“În urmă cu câteva săptămâni ne-ar fi luat mințile orice nimic”, spune Olga, o femeie de 45 de ani cu trei copii, veniți toți din Harkov. „Întârzierea unui Bolt la comandă, mâncarea rece dintr-un restaurant, un nasture rupt la palton sau frigul de afară. Uitam să ne salutăm între noi. Eram invidioși, eram îndestulați. Aveam social-media, aveam click-uri de dat, ședințe de ținut, plimbări de făcut, cărări de urcat. Infinite capricii. Nu știam să prețuim și nu știm să prețuim fiecare moment la adevărata sa valoare, până când nu vin nenorocirile. Acum nu mai avem nimic. Nici țară, nici casă, nici familie. Au rămas doar ruinele. Iar unii nu se mai pot întoarce nici acolo”.

În fiecare dimineață ei se trezesc cu imaginea ultimei zile. Cu lucrurile „mici” care până mai ieri erau atât de neimportante, dar care, acum, sunt neprețuite. Cu un album cu fotografii, cu o jucărie de pluș primită la ultima aniversare sau cu cana preferată.

Acum, în fiecare noapte visează cum se întorc la blocul lor, „acasă”, la liftul care se strică o dată la două zile și sunt nevoiți să urce până la etajul șaptelea din districtul Pecherskyil din Kiev, din apropierea Pieței Independenței. Kievul a ajuns între timp o umbră ce păstrează doar amintiri. Nu știu cât va trebui să treacă până când vor putea spune din nou „acasă”.

Citește reportajul integral pe G4Media.ro


2 comentarii
  1. Mda, trist pe de o parte…
    Pe de altă parte, o lume nouă, civilizată, la care înainte aproape ca nici nu puteau avea acces, acum îi primește cu brațele deschise!
    Viața lor se va schimba în bine. Cel putin a celor care au luat drumul Europei si nu a Rusiei!

    1. Asa e, prețuim lucrurile, pe cei din jur când nu mai sunt. Practic, luăm viata de la capăt, sa reconstruim totul, ca un puzzle, din ce avem, și ce vom putea face pe parcursul vieții pe care o mai avem de străbătut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Căpitanul Kirk a zburat pentru prima dată în spațiu. Actorul William Shatner din Star Trek a ajuns pe orbita Pământului în nava Blue Origin a lui Jeff Bezos: „Am urcat cu 20.000 de mile pe oră în acel spațiu întunecat unde nu poată să supraviețuiască viața, nici nu pot descrie cât de fragil pare totul de acolo”

Actorul William Shatner, care l-a jucat pe căpitanul James T. Kirk în seria originală Star Trek din anii 1960, a zburat pentru prima dată în spațiu cu racheta Blue Origin…
Vezi articolul

Cîmpeanu: “Școlile rămân deschise pentru că niciunde în Europa nu se mai închid / Școala online a fost un adevărat dezastru pentru școala românească, inclusiv pentru statele care s-au considerat a fi cele mai pregătite”

Școala online trebuie evitată pentru că a fost un adevărat dezastru, chiar și pentru țările cele mai pregătite din acest punct de vedere, a spus ministrul Cîmpeanu, la Digi 24,…
Vezi articolul