Reprezentantul unei companii de audit și consultanță, către elevii de clasa a XII-a veniți în vizită prin Joblandia: Angajăm peste 100 de oameni pe an. Ca angajator, îmi asum că, la început, tu nu știi nimic și eu te voi învăța. După un an însă, jumătate din cei 100 pleacă

2.143 de vizualizări
Foto: Samkov – Pexels.com
Unii elevi își caută, încă din liceu, jobul pentru care urmează să se formeze în timpul facultății și de aceea vizitează mai multe companii din diverse domenii, aflând astfel ce presupune să fii auditor, jurnalist, bancher. Aceste vizite sunt facilitate de platforma Joblandia, înființată de HR Club, care pune în contact licee și companii din întreaga țară, totul pentru a-i ajuta pe actualii elevi, viitori angajați, să înțeleagă de ce abilități și cunoștințe ai nevoie ca să poți ocupa un anume job.

Vizita pe care au făcut-o elevii clasei a XII-a C de la Liceul Octav Onicescu la compania KPMG săptămâna trecută, în ultima zi înainte de vacanță, este încă o dovadă că liceenii români au mare nevoie de povești reale spuse de oameni care au fost ca ei acum câțiva ani, când își căutau drumul în viață. Și l-au găsit. Iar acum dau mai departe rețetele lor de succes.

Așa a făcut și Eduard Lissi, senior manager Audit Delivery Academy al companiei, când i-a întâmpinat pe elevii de la mate-info, i-a invitat mai întâi la o cafea, i-a rugat să îi vorbească ca unui prieten de aceeași vârstă, să îl întrebe orice le trece prin minte și le-a promis că se va strădui să îi lămurească în orice neclaritate ar avea cu privire la viitorul job, la abilitățile necesare, la experiență. La început, și-au împărtășit fiecare preferințele în materie de cărți, filme, jocuri.

După ce s-au împrietenit la cafea, Eduard le-a povestit elevilor despre parcursul lui de la liceu la responsabilitățile de acum. Cum a făcut o facultate de Științe politice și acum lucrează în audit, cum l-a ajutat voluntariatul la mai multe ONG-uri să își dezvolte abilitățile de public speaker, care îi este de mare folos acum, acum când coordonează o echipă de 60 de oameni, cum limbile străine, pe lângă engleză, sunt azi un atu în orice job.

”Încercați să depistați care e drumul potrivit pentru voi, ca să nu săriți prea mult dintr-un domeniu în altul, pentru că astfel vă întârziați cariera. Până la 26-27 de ani puteți încerca mai multe joburi ca să vă dați seama care e cel mai potrivit pentru voi. Dar apoi, începeți să vă construiți pas cu pas cariera pe care v-ați ales-o”, i-a sfătuit Eduard pe elevi.

Rareș ar vrea să urmeze cursurile Facultății de Psihologie și a vrut să știe dacă această formare e potrivită pentru un job în consultanță. Eduard l-a asigurat că el, care se ocupă de noii angajați și de stagiile de practică, pune accent nu pe studiile terminate, ci pe seriozitate și dorința de învățare a noului angajat.

”Noi angajăm peste 100 de oameni pe an. Am angajat și absolvenți de Filosofie sau Limbi străine, pentru că eu, ca angajator, îmi asum că, la început, tu nu știi nimic și eu te voi învăța. E important să știu că mă pot baza pe tine. După un an însă, jumătate din cei 100 pleacă. Dar pleacă cu un bagaj de cunoștințe mare, după un an aici ești mai bun decât unul care a lucrat trei ani în contabilitate”, le-a explicat Eduard Lissi elevilor.

Bineînțeles că nici întrebările legate de bani n-au lipsit și toți au vrut să știe care sunt salariile unui auditor.

Doar că indiferent de facultatea pe care alegi să o urmezi, cunoștințele fără practică nu prea înseamnă mare lucru, astfel că ai nevoie de experiență și, la început, salariile nu sunt mari, dar cu cât stai mai mult în companie cu atât se inversează piramida salarială. ”Pentru un job la început, salariile sunt mai mici decât în alte părți, pentru că angajatorul investește în tine. Ai în permanență un om în preajma ta care te învață tot ce trebuie să știi, ai un laptop de 2.000 de euro, poți lucra de acasă. Dacă vii gata învățat ai un salariu mai mare”, le-a spus Eduard Lissi tinerilor.

Suntem cu toții înconjurați de tehnologie, de Inteligența Artificială și multora ne este teamă că roboții ne vor fura joburile, astfel că liceeni au vrut să știe dacă joburile de consultant sau auditor sunt în pericol. ”Auditul presupune judecată, Inteligența Artificială nu știe dacă s-a făcut sau nu o fraudă într-o companie, așa că nu ne vor înlocui roboții în această profesie”, i-a liniștit Lissi pe elevi.

Valentina Vlădan, diriginta clasei a XII-a C, spune că i-a lăsat pe elevii săi să aleagă unde vor să facă prima vizită, punându-le la dispoziție toate companiile înscrise pe platforma Joblandia. Și ei au ales după ce au făcut un research despre toate.

”Au ales singuri după ce s-au documentat, au spus că aici au văzut mai multe posibilități de angajare, în audit, consultanță financiară, consultanță în afaceri”, spune profesoara.

La finalul vizitei, câțiva dintre elevi și-au făcut cont pe LinkedIn, la sfatul lui Eduard, apoi s-au conectat pe această platformă, unde pot fi mereu la curent cu ultimele noutăți profesionale. Unii dintre elevi au fost interesați și de stagiile de practică și internshipurile pe care compania le pune la dispoziție celor interesați, în fiecare an. Aceste stagii se desfășoară în cadrul Audit Delivery Academy, într-un mediu multicultural, dinamic, unde profesioniștii lucrează în colaborare cu clienți, membrii conducerii executive, membrii consiliilor de administrație, reprezentanții organismelor de reglementare și ai mediului academic pentru a înțelege afacerile în continuă schimbare.

Elevii ar vrea, de asemenea, să mai viziteze și alte companii, sunt curioși ce presupun și alte joburi.

În prezent, pe platfoma Joblandia sunt înscrise 64 companii și 112 licee din toată țara.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like