Rețeta maghiară pentru universități și cercetare, în așteptarea miliardelor de la UE. Apare o mega-universitate, pe măsură ce sunt rescrise regulile: mai multă competitivitate, dar și control politic întărit din partea guvernului Orban

685 de vizualizări
Universitatea Szent Istvan, centrul noii Universitati Agronomice din Ungaria / Sursa: Facebook
Mai multe structuri universitare și de cercetare, inclusiv o universitate de top, s-au reunit oficial, luni, sub numele Universitatea Ungară de Agricultură și Științele Vieții. Este ultima dintr-o serie de fuziuni decise deja sau pregătite în rândul universităților din Ungaria, unde autoritățile rescriu regulile cu scopul declarat de a întări competitivitatea în învățământ superior și cercetare, dar care, după cum avertizează presa, întăresc de fapt controlul politic asupra universităților, în contextul finanțărilor substanțiale în domeniu ce urmează să vină de la Uniunea Europeană.

Noua universitate, care va avea sediul în Gödöllő, lângă Budapesta, reunește Universitatea Szent István (Sf. Ștefan), una dintre marile universități ale țării, institutul de cercetări agricole al Universității din Debrețin, o altă instituție de top, precum și 11 institute de cercetare ale Centrului de Inovare și Cercetare Agricolă, potrivit Dailynewshungary.com. Ea va funcționa după un nou model, urmând să fie operată de o fundație controlată de stat, în a cărei structură de conducere apar personalități apropiate premierului Viktor Orban și partidului de guvernământ Fidesz, precum ministrul agriculturii Istvan Nagy și parlamentarul Janos Lazar.

  • Mișcarea vine la scurtă vreme după una similară, la nivel structural: la sfârșitul săptămânii trecute, Universitățile din Pecs și Szeged au votat în favoarea unei scheme de reorganizare prin care operațiunile lor ies de sub controlul direct al statului și intră sub administrarea unor fundații, la rândul lor controlate de stat, după cum a relatat Hungary Today.
Regulile pieței și regulile puterii

Aceeași sursă nota, recent, într-un articol separat, că trecerea la modelul de organizare pe baza fundațiilor este unul controversat, la care, până în ianuarie, opt instituții de învățământ superior aderaseră deja sau fuseseră forțate să adere. Hungary Today scrie că “guvernul spune că dorește să crească nivelul de încredere și competitivitatea. Dar calea ungară diferă de exemplele internaționale și este discutabilă din mai multe puncte de vedere”.

Mai precis, potrivit sursei citate:

  • Noul model, bazat pe fundații, ar urma tendințe internaționale, potrivit guvernului. În locul statului, fundația va fi cea care va pune în aplicare procedurile și se va asigura de respectarea drepturilor. Board-ul ei va accepta bugetul, va decide reglementările, va fi responsabil cu managementul.
  • Dar deciziile vor fi luate de acest board, numit politic, în locul senatului universitar ales democratic. Board-ul va avea mai multe de spus și în numirea rectorilor. 
  • Guvernul spune că noul model este mai apropiat de nevoile de competitivitate și va crește responsabilitatea angajaților din universități, care devin angajați supuși regulilor concurențiale și pot fi mai ușor demiși.
  • Boardul este numit, în acest moment, la nivelul Ministerului Inovării și Tehnologiei.

Hungary Today notează că, în 2019, Universitatea Corvinus din Budapesta a servit ca pilot pentru acest model bazat pe fundații, urmată anul trecut de mai multe universități din țară. După nou-înființata Universitate de Agricultură și Științele Vieții, anul acesta este așteptată să treacă la modelul funcționării pe bază de fundație și Universitatea Panonia din Veszprem.

Potrivit sursei citate, guvernul arată, pe de o parte, că ieșind din administrarea guvernului universitățile pot intra mai ușor în proiecte și ar avea mai multă independență, care trebuie canalizată către întărirea capacităților de inovare. Dar, pe de altă parte, sunt citați “critici ai proiectului”, potrivit cărora universitățile sunt trase și ai aproape de cercurile Fidesz, fiind amenințate sistemul de “checks and balances” și autonomia universitară. Cum? În principal, prin intermediul noilor board-uri care au putere de decizie:

  • Ministrul Justiției este inclus în board-ul University din Miskolc
  • Ministrul de Externe și primarul Fidesz sunt incluși în board, la Gyor
  • Influentul parlamentar Janos Lazar și ministrul Agriculturii fac parte din boardul noii universități agricole
  • La Szeged, în board ar urma să fie numiți ministrul pentru Familie și persoana pe care Fidesz o susține pentru primăria orașului.
Context: Finanțare fără precedent pentru universități, anunțată de guvernul de la Budapesta

Toate aceste mișcări vin în contextul în care Ungaria se pregătește pentru fondurile de redresare de la Uniunea Europeană, pregătind investiții majore în universități și cercetare. La sfârșitul lunii trecute, ministerul Inovării, Laszlo Palkovics, afirma, citat de Dailynewshungary.com, că universitățile din această țară sunt câștigătorii clari ai fondurilor de redresare de la Uniunea Europeană, circa un sfert din fondurile disponibile pentru Ungaria – 1.509 miliarde de forinți (4,2 miliarde de euro) din totalul de 6.000 de miliarde de forinți – fiind disponibili pentru a fi cheltuiți prin universități în 2021-2026.

Palkovics este citat spunând că este vorba despre o finanțare fără precedent, de patru ori mai mare decât totalul alocat învățământului superior în perioada anterioară de bugetare europeană. Banii sunt alocați pentru finanțarea universităților, dezvoltarea unui ecosistem de inovare în jurul acestora și întărirea legăturilor dintre universități și instituțiile de educație vocațională, potrivit sursei citate.

Responsabil cu dirijarea transformării sistemului de învățământ superior din Ungaria a fost numit Istvan Stumpf, a anunțat recent premierul Orban. Stumpf, care nu s-a sfiit, pe alocuri, să fie critic la adresa Fidesz, este un fost judecător al Curții Constituționale și fost ministru-cheie în primul guvern Orban, la finalul anilor ’90, fiind descris (aici, de Hungary Today) drept mentor al lui Viktor Orban în anii petrecuți de acesta în universitate.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul de Etică al Ministerului Educației explică în ce condiții a cerut Comisiei de Etică a Universității Cuza din Iași să se pronunțe asupra posibilelor “abateri disciplinare” ale rectorului Tudorel Toader

Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), organism consultativ al Ministerului Educației, precizează într-un comunicat că nu s-a pronunțat în privința sesizărilor cum că rectorul Universității Al. I. Cuza din…
Vezi articolul

Profesorii de la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună universitate din România, se solidarizează cu profesorii din preuniversitar și ies la protest în Piața Unirii, marți la prânz

Sindicatul Sind UBB al profesorilor din cea mai bună universitate din țară Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca se solidarizează cu angajații din învățământul preuniversitar, aflați în a doua săptămână…
Vezi articolul

Studenții de la ANOSR acuză “incoerență inexplicabilă la Ministerul Educației”: Ministerul anunță “obligația de recuperare a activităților” în universități. Nu înțelegem despre ce activități se face referire, anunță vacanță forțată pe perioada de tranziție?

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) acuză “incoerență inexplicabilă la Ministerul Educației” și susține că, în urma încetării stării de alertă, „fiecare universitate trebuie să decidă, cu consultarea…
Vezi articolul