România va găzdui în decembrie 2024 Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, anunță ministrul Educației. Peste 50 de țări participă de regulă la această competiție

2.007 vizualizări
Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com
Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (IJSO) 2024 va fi organizată de România, în luna decembrie, a anunțat ministrul Educației, Ligia Deca, marți, 12 decembrie, la festivitatea de premiere a elevilor olimpici internațional de la Teatrul Național din București. Peste 50 de țări participă la IJSO anual potrivit organizatorilor, iar anul acesta, la ediția care abia s-a încheiat de trei zile, lotul olimpic român a obținut patru medalii de argint și două de bronz.

„Amintesc că țara noastră a fost în acest an gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Limba Engleză ce a avut loc în luna septembrie, la care elevii români au cucerit aurul la probele individuale. Și mă bucur să vă anunț că, în dec 2024, România va fi gazda următoarei ediții a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori”, a spus Deca, în introducerea sa de la gala de premiere.

Mai exact, a 21-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori (IJSO) va fi organizată în România pentru elevi din circa 50 de țări. Anul acesta, olimpiada s-a desfășurat recent, elevii olimpici români întorcându-se duminică, 10 decembrie, din Thailanda, cu patru medalii de argint și două de bronz.

Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori (IJSO) este o competiție în domeniul științelor pentru elevii care au împlinit 15 ani la data de 31 decembrie a anului de concurs. IJSO se desfășoară în diferite țări în prima săptămână din decembrie. Această olimpiadă „urmărește să promoveze interesul pentru știință în rândul elevilor, expunându-i la rezolvarea problemelor, gândirea critică și experimentare. De-a lungul anilor, IJSO a avut un impact pozitiv asupra educației științifice și matematice la nivel școlar”, susțin organizatorii în comunicatele oficiale.

Prima ediție a Internaționalei de Engleză, în România

România a găzduit anul acesta o olimpiadă internațională: cea de limba engleză (IELO 2023) s-a desfășurat la București în luna septembrie. A fost prima ediție a acestei competiții, „o inițiativă a Ministerului Educației, în parteneriat cu Centrul de Limbi Moderne al Consiliului Europei, Universitatea București, Universitatea Politehnică București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București”, a scris Ministerul Educației pe Facebook la acea vreme.

Au concurat 58 de elevi din șapte țări – Portugalia, San Marino, Macedonia de Nord, Bulgaria, Republica Moldova, Letonia și România, la trei niveluri lingvistice (B1, B2 și C1), la cele două probe, una individuală având patru părți (Use of English, Listening, Creative writing și Speaking) și una pe echipe (prezentarea în format digital a răspunsului creativ la o operă literară – Literary text mediation), potrivit sursei citate.

Edupedu.ro a scris în luna iunie 2023 despre faptul că site-ul Olimpiadei Internaționale de Limba Engleză (IELO) 2023 a fost lansat cu greșeli de scriere și de limbă. Competiția urma să se desfășoare în România peste câteva luni pentru elevi calificați din zeci de țări, potrivit surselor noastre, dar informațiile pentru aceștia erau de negăsit. Data, locul desfășurării, regulamentul de organizare și subiecte din anii trecuți erau puse ca secțiuni pe site, însă sunt inaccesibile. Mai mult, existau și câteva greșeli de scriere în limba engleză, cu toate că Departamentul de Engleză al Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) a Universității din București (UB) apărea ca unul din partenerii olimpiadei.

Foto: © Samorn Tarapan | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Ministerul are un dispreț total față de elevii care si-au sacrificat copilăria si adolescența pentru performanțe la olimpiade. E singurul ministru din istorie care nici până la această dată nu a publicat calendarul olimpiadelor, iar cand o va face va fi in bataie de joc ca toate deciziile pe care le ia. Va suprapune disciplinele astfel încât elevii performanți la mai multe materii sa fie obligati să aleagă. Același dispreț față mințile luminate ale acestor copii ca si in cazul burselor de excelentă olimpică. Rușine!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ordinul fostului ministru Cîmpeanu prin care a fost demis fostul președinte ARACIP, Șerban Iosifescu, a fost anulat în instanță / Ministerul trebuie să-i plătească despăgubiri fostului șef al agenției care evaluează școlile și grădinițele

Ordinul ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, din august 2021, prin care a fost demis fostul președinte al ARACIP, Șerban Iosifescu agenția care evaluează școlile și grădinițele, a fost anulat printr-o sentință…
Vezi articolul

Piesa “Zonă minată”, a Teatrului pentru copii “Gong” din Sibiu, în premieră la Festivalul Național de Teatru din București / Dramaturgul Mihaela Michailov: Educația prin artele performative este una dintre cele mai transformatoare forme de cunoaștere

Teatrul pentru Copii şi Tineret “Gong” Sibiu va prezenta joi premiera spectacolului “Zonă minată” în regia Simonei Ţăruş, la Liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Naţional de…
Vezi articolul