Rovana Plumb decide astăzi soarta testelor grilă de la BAC și Evaluarea Națională: consultări cu reprezentanții profesorilor, părinților și elevilor

1.426 de vizualizări
Soarta testelor grilă de la Bacalaureat și Evaluarea Națională va fi decisă astăzi. Ministrul interimar al Educației, Rovana Plumb, a chemat la discuții reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor, pe tema noilor modele de subiecte pentru examenele din anul 2019: Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și Bacalaureat.

Este o premieră ca ministerul să organizeze dezbaterea publică abia după ce mai întâi a luat o decizie, pe ascuns. Subiectul a explodat, însă, în media, cu atât mai mult cu cât Ministerul Educației plănuia să introducă aceste teste grilă chiar la examenele de anul ăsta, până la care mai sunt 7 luni.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Educației spune că întâlnirea dintre ministrul interimar Rovana Plumb și reprezentanții profesorilor, părinților și ai elevilor va avea loc “în intervalul orar 12:30-14:00” și “are ca obiect găsirea celor mai bune soluții, astfel încât noile tipuri de subiecte să ofere o evaluare obiectivă a cunoștințelor candidaților, în concordanță cu programa școlară și cu prevederile legale în vigoare”.

“În procesul de elaborare a modelelor de subiecte pentru examenele din anul 2019 va ține cont și de opiniile rezultate în urma acestei consultări. Ulterior, noile modele de subiecte vor fi postate pe site-ul subiecte.edu.ro”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Informații de background

Amintim că Ministerul Educației a modificat fără niciun anunț prealabil tipul de subiecte pe care le vor da anul acesta elevii la Evaluarea Națională și Bacalaureat. Concret, subiectele de la BAC și Evaluarea Națională vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), Marian Șuță.

După ce informația a apărut în presă, iar modificarea a fost criticată de foarte mulți profesori și de asociațiile de elevi, Ministerul Educației a făcut publice, miercuri, modelele de teste grilă pe care le-a pregătit pentru examenele de anul acesta.

În aceeași seară, Rovana Plumb a decis să retragă de pe site-ul edu.ro modelele de subiecte de examen. ”După ce voi asculta punctele de vedere a tuturor actorilor importanți, voi lua o decizie și voi comunica care este punctul de vedere în baza concluziilor întâlnirii”, a declarat pentru Europafm.ro ministrul interimar al Educației.


 

Dacă vrei să dezvoltăm proiectul Edupedu și ești un susținător, ca și noi, al Educației, ne poți sprijini fie prin donații, fie prin platforma Patreon. Îți mulțumim!
Become a Patron!


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like