S-a deschis un nou centru de joacă și învățare pentru copiii români și ucraineni care locuiesc în București

114 vizualizări
Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com
La centrul de joacă de îngrijire timpurie deschis în București pot fi aduși copii până în vârsta de 6 ani pentru a deprinde abilități de dezvoltare emoțională. Centrul a fost deschis de Direcția Generală de Asistență Socială și a Municipiului București (DGASMB), Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională și UNICEF, potrivit unui comunicat de presă.

Serviciile de educație și îngrijire timpurie sunt esențiale pentru dezvoltarea tuturor copiilor, pentru performanța lor școlară și pentru incluziunea socială, precizează comunicatul de presă. “În primii ani de viață, susținerea părinților, a îngrijitorilor și a educatorilor poate crea baze solide pentru rezultatele fizice, mentale și de învățare pe tot parcursul vieții. Pentru copiii migranți, precum cei refugiați din calea războiului din Ucraina, accesul la serviciile de educație timpurie este vital, din cauza riscului de a acumula pierderi legate de abilitățile de bază”, mai scrie în comunicat.

La Centrul de zi sunt așteptați copii de până în 6 ani, proveniți în special din comunități vulnerabile. “Conceptul PrimoHUB își propune să promoveze incluziunea socială prin educație și îngrijire timpurie și să sprijine atât copiii români, cât și ucraineni care locuiesc în București”, se arată în comunicatul de presă.

Anna Riatti, reprezentanta UNICEF în România spune că „a avea copii din medii diferite care învață și socializează împreună de la o vârstă fragedă favorizează incluziunea socială pe termen lung. Din punct de vedere economic, investiția în educația timpurie este cea mai bună investiție pe care o putem face ca societate, deoarece un dolar investit acum va aduce cel puțin șapte dolari pe termen lung, viitoarele câștiguri ale adulților depinzând de calitatea educației din primii ani de viață”.

La rândul său, Carmen Lică, directoarea executivă a Centrului Step by Step, a arătat că este foarte important ca acești copii afectați de multiple traume, dar care au găsit în țara noastră un adăpost, să se poată simți iubiți și bineveniți, să se poată bucura de copilărie, să socializeze și să se joace cu copiii români într-un cadru prietenos. Educația timpurie oferă cea mai mare șansă ca acești copii să își dezvolte capacitatea de adaptare și abilitățile necesare pentru a-și atinge potențialul într-o societate în permanentă schimbare. În același timp participarea copiilor la program le oferă părinților liniștea și răgazul de a-și rezolva măcar o parte din probleme și de a-și căuta un loc de muncă”. 

Foto: © Poznyakov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația Bosch Romania

Cursuri gratuite în limba engleză de dezvoltare a competențelor digitale pentru adolescenții din Ucraina, organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și ECDL EduHub / Simina Dumitrache: Până la finalul anului, 60 de adolescenți vor participa la cursuri

Fundația Romanian Angel Appeal și ECDL EduHub organizează pentru adolescenții din Ucraina cursuri gratuite în limba engleză de dezvoltare a competențelor digitale pentru a obține certificarea recunoscută internațional ECDL START,…
Vezi articolul

9 instrumente utile pentru profesorii și voluntarii care lucrează cu copii din Ucraina / Este normal pentru copiii care se află brusc într-o țară nouă să simtă diferite forme de anxietate și teamă. Acest „șoc cultural” trebuie gestionat și de școală

Consiliul Europei a creat 9 instrumente pentru a ajuta organizațiile, profesorii și voluntarii care oferă sprijin lingvistic copiilor refugiați din Ucraina. Acestea conțin lucruri pe care profesorii și voluntarii le…
Vezi articolul