S-a înființat prin lege o nouă universitate privată la Timișoara – Universitatea „Ioan Slavici” – a decis Camera Deputaților

1.347 de vizualizări
SURSA: Unsplash.com
Fundația pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” – Universitatea „Ioan Slavici” din Timișoara devine o instituție de învățământ superior privată, cu personalitate juridică, după ce Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege în acest sens, cu 259 de voturi „pentru” şi o abţinere. Camera Deputaților este for decizional.

„Se înfiinţează Universitatea loan Slavici din Timişoara, ca instituţie de învăţământ superior, persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în judeţul Timiş, localitatea Timişoara, strada Profesor Doctor Aurel Păunescu Podeanu nr. 144, cod poştal 300587”, arată documentul legislativ.

La adresa de mai sus există deja sediul Fundației pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” – Universitatea „Ioan Slavici”, care a fost autorizată să funcţioneze provizoriu. Prin aprobarea legii de înființare, acesta nu va mai fi o fundație non-profit, ci devine o instituție de învățământ superior independentă, cu personalitate juridică, care va funcționa cu finanțare și patrimoniu privat. Personalul didactic şi nedidactic va fi preluat, în condiţiile legii, de instituţia nou-înfiinţată, începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, mai menționează documentul.

Universitatea are în componenţă două facultăți: 

  • Facultatea de Ştiinţe Economice, cu programele de studii universitare de licenţă – Finanţe şi Bănci, Contabilitate şi Informatică de Gestiune; 
  • Facultatea de Inginerie – cu programul de studii universitare de licenţă – Tehnologia Informaţiei.

Potrivit instituției, campusul universitar dispune de clădiri și spații care permit organizarea atât a activităților didactice, cât și a celor sociale, precum cazare, servirea mesei, sau a evenimentelor cultural-sportive: „Noutățile aduse de obiectivele instructiv educative proprii Universitatii, sunt legate de cadrul integrat de desfasurare, asigurat de cladiri si spatii bine grupate, unde se pot desfasura atat activitatile didactice, cat si cele sociale (cazare,masa), respectiv cele cultural – sportive. Astfel, pe perioada cursurilor universitare se vor organiza acțiuni de interes pentru studenții celor două facultăți, cu participarea activă a acestora, asigurând posibilitatea abordărilor interdisciplinare, exercițiul complex al viitoarei profesii”, este menționat pe site-ul instituției, la secțiunea Prezentare.

Potrivit legii învățământului superior nr. 199/2023, instituțiile de învățământ superior sunt acreditate prin lege, în urma unui proces de evaluare. Guvernul a autorizat inițial înființarea Fundației pentru Cultură și Învățământ „Ioan Slavici” în 2000, iar în 2023 ARACIS a aprobat evaluarea instituțională externă pentru acreditare. În 2024, Fundația a transmis Ministerului Educației hotărârile necesare privind înființarea Universității „Ioan Slavici”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Marile schimbări” anunțate azi de ministrul Cîmpeanu sunt doar un decret politic, lipsește claritatea detaliilor, nu au fost alocate resurse (mai ales timp) pentru instruirea și pregătirea profesorilor, spune senatorul Ștefan Pălărie / Ministrul Educației a anunțat modul de calcul al mediei anuale, după renunțarea la obligativitatea tezelor

Noile schimbări anunțate de ministrul Educației privind încheierea mediei anuale în lipsa notelor la teze reprezintă un sistem complet nou care nu a fost testat nici măcar la nivelul unei…
Vezi articolul

Guvernul amână până în 2025 prevederea legală prin care cadrele didactice și de cercetare din universități primesc două salarii în momentul pensionării – proiect de ordonanță

O prevedere din Legea învățământului superior, potrivit căreia profesorii și cercetătorii din universități urmau să primească două salarii în momentul pensionării, va fi aplicată din anul universitar 2025-2026, așa cum…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca va oferi suport și consultanță pentru reformarea și apoi dezvoltarea academică a Academiei de Poliție din București / 131 de doctoranzi vor mai susține tezele la Academie, ei nefiind primiți de alte universități la cererea de transfer / Școlile de doctorat ale Academiei, desființate anul trecut

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București au semnat marți, 15 martie, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, un acord prin care UBB va…
Vezi articolul

UPDATE Profesorul Dacian Dragoș, numit judecător la Curtea Constituționala de președintele Nicușor Dan / Ca șef al Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai, în 2022 a criticat dur decizia CCR prin care au fost blocate marile cazuri de plagiat. A jucat un rol-cheie în cazurile Lucian Bode sau Adrian Ivan

Președintele Nicușor Dan a semnat marți, 8 iulie, decretul de numire a profesorului universitar Dacian Cosmin Dragoș în funcția de judecător al Curții Constituționale a României, pentru un mandat de…
Vezi articolul