Salvați Copiii: 61% dintre profesori spun că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor

219 vizualizări
Foto: Pixabay.com
Trei din cinci profesori mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor, arată datele unui studiu amintit de Salvați Copiii, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. 2 din 3 dintre părinții elevilor din România consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați de obicei la școală.

La nivelul comunităților vulnerabile, discriminarea este resimțită încă din primii ani de viață, iar mulți dintre ei au fost marginalizați și privați de educație din considerente de rasă, după cum se arată în comunicat.

  • 1 din 10 elevi de etnie romă se confruntă cu segregarea școlară, ceea ce înseamnă că învață în clase unde toți sau majoritatea colegilor sunt romi, conform Fundamental Rights Report 2018.

61% dintre părinți sunt de părere că profesorii sunt mai toleranți decât părinții față de acești elevi, iar peste jumătate (56%) mărturisesc că au fost martori la exprimarea unor opinii care să incite la ură împotriva romilor. În privința profesorilor, datele sunt următoarele:

  • 27% consideră că elevii de etnie romă sunt discriminați în școală
  • 88% cred că, în școală, profesorii sunt mai toleranți decât părinții față de elevii de etnie romă

În cadrul dezbaterii organizate de Salvați Copiii, Loredana Căprioară, directoare la Școala Gimnazială Bahna, județul Neamț, a povestit că părinții spuneau că nu îți pot trimite copiii la școală, deoarece nu au cu ce să îi îmbrace: ”Copiii au participat cu mare drag la activitățile estivale și îi încântă inclusiv masa caldă, pentru ei e mare lucru! Și ne doare sufletul să vedem că există astfel de situații – să vină la școală pentru a primi ceva de mâncare. La începutul anului mereu părinții ne spun că nu pot trimite copiii la școală, pentru că nu au cu ce să îi îmbrace, să îi încalțe”.

”Numărul copiilor care provin din medii defavorizate care ajung să abandoneze școala pentru că nu își permit costurile educației ‘gratuite’ este cu adevărat îngrijorător, iar pandemia nu a făcut decât să adâncească astfel de probleme. Tocmai acești copii, care provin din medii vulnerabile sunt acum expuși unor riscuri suplimentare, astfel că intervenția noastră este esențială”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Amintim că Edupedu.ro a scris despre copiii cu probleme de greutate corporală, care sunt cei mai discriminați în școală, potrivit aceluiași studiu amintit anterior.

În perioada martie 2021 – decembrie 2023, Salvați Copiii desfășoară programe de suport educațional pentru copiii din zonele vulnerabile în cadrul proiectului “Servicii integrate pentru persoane de etnie romă din comunități vulnerabile”, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului Dezvoltare Locală.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programul “Masă caldă” 2023: Tot 450 de școli au fost incluse în program, ca și anul trecut, iar valoarea mesei zilnice rămâne 15 lei / Guvernul vrea ca autoritățile locale să încheie contractele de achiziții cu furnizorii până la 1 septembrie 2023 – proiect

Programul Masă Caldă, care rămâne și în 2023 la stadiul de proiect, include același număr de școli și grădinițe: 450, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat în dezbatere…
Vezi articolul

Transportul gratuit al elevilor, discutat la Guvern cu reprezentanții elevilor. Robert Avram, CNE: Premierul și-a asumat constituirea unui comitet interministerial coordonat de la nivelul cancelariei, cel mai probabil, dar cu implicarea dumnealui, în așa fel încât până la finalul anului calendaristic să avem deja o soluție pe termen lung, care va fi subvenția

„Pe termen scurt, se va merge pe acea ordonanță de urgență cu suma forfetară: 60 de lei pentru primii 3 km, 6 lei pentru următorii km, cu posibilitate de dublare”,…
Vezi articolul

Demisii în rândul directorilor de școli, nemulțumiți că au salarii mai mici ca ale profesorilor făra funcție. “Procentul este destul de ridicat”, spune liderul sindical Marius Nistor, FSE / Stavri, FSLI: Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de școli

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat”. Declarația…
Vezi articolul
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Cercetarea și educația, incluse printre zonele de acțiune ale Global Gateway, strategia de 300 de miliarde de euro propusă de UE ca alternativă la inițiativa chineză “O centură, un drum”

Educația și cercetarea sunt două dintre domeniile-cheie de dezvoltare la nivel internațional urmărite de “Global Gateway” (Portal Global), noua strategie propusă de UE, prin Comisia Europeană, drept alternativă la inițiativa…
Vezi articolul