Scandalul schimbării numelui Liceului Vulcănescu: secretarul de stat PSD Florian Lixandru a intervenit la directoarea școlii ca aceasta să-i permită accesul în liceu senatoarei ex-AUR Diana Șoșoacă, pe motiv că este demnitar

2.960 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: edu.ro
Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru a sunat-o pe directoarea Liceului Mircea Vulcănescu din Capitală, căreia i-a transmis să o primească în liceu pe senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă, “fiind demnitar al statului român“, a declarat Lixandru pentru Edupedu.ro. Intervenția telefonică a oficialului din Minister în favoarea senatoarei Șoșoacă a avut loc cu o zi înainte ca aproximativ 100 de persoane printre care și liderul AUR Claudiu Târziu să participe la un protest chiar în fața acestui liceu, nemulțumiți de discuțiile conducerii instituției de a renunța la numele lui Vulcănescu din titulatură, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București.

Contactat de Edupedu.ro, senatorul social-democrat Florian Lixandru a declarat că “eu am fost sunat de către dna senator [Diana Șoșoacă – N.Red.] că nu i se permite accesul în școală și atunci am luat legătura cu conducerea școlii și am spus că, fiind demnitar al statului român, are dreptul să intre într-o școală. Nu știu care este punctul dumneaei de vedere, vrea să poarte o discuție cu doamna directoare, credea că este ședința Consiliului de Administrație, dar este Consiliu Profesoral; oricum, ședințele acestea nu sunt publice, dar i-am spus că “dna director vă poate primi și discuta cu dvs“.“

Intervenția telefonică a avut loc în contextul în care Liceul Tehnologic Mircea Vulcănescu din Capitală are astăzi programată o ședință a Consiliului Profesoral, la care profesorii vor discuta hotărârea Consiliului Local al Sectorului 4 de a schimba numele liceului, prin renunțarea la titulatura “Mircea Vulcănescu”, persoană ce a fost condamnată definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București. În jur de 100 de persoane, inclusiv senatorul AUR Claudiu Târziu, au protestat astăzi, 16 februarie, față de decizia de schimbare a numelui liceului, glorificându-l pe criminalul de război Vulcănescu ce dă numele școlii (sursa și detalii).

Declarațiile secretarului de stat Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro:

Rep: Care este situația de la Liceul Mircea Vulcănescu? Ați transmis dvs conducerii liceului să o primească pe Șoșoacă?

Florian Lixandru: Eu am fost sunat de către dna senator că nu i se permite accesul în școală și atunci am luat legătura cu conducerea școlii și am spus că, fiind demnitar al statului român, are dreptul să intre într-o școală. Nu știu care este punctul dumneaei de vedere, vrea să poarte o discuție cu doamna directoare, credea că este ședința Consiliului de Administrație, dar este Consiliu Profesoral; oricum, ședințele acestea nu sunt publice, dar i-am spus că “dna director vă poate primi și discuta cu dvs“. 

Rep: Legea educației interzice prozelitismul religios și politic în școli.

Florian Lixandru: Nu cred că vrea să facă dumneaei politică acolo. Orice cetățean al acestei țări are acces într-o instituție a statului român, dacă respectă normele de acces în acea instituție. Nu poți să interzici nici unei persoane accesul într-o instituție publică. 

Rep: De ce v-a sunat pe dumneavoastră senatoarea Diana Șoșoacă?

Florian Lixandru: Pentru că răspund de învățământul preuniversitar la nivel de minister. Nu am o relație cu dumneaei, alta decât instituțională. Aveam printre atribuții și relația cu Parlamentul și am fost invitat la o comisie, anul trecut. 

Nu știu care este poziția dumneaei, dumneaei reclama că nu i se dă dreptul să intre în liceu. I-am recomandat doamnei director să stea de vorbă cu dumneaei, să o primească în școală. Câtă vreme respecți normele de acces într-o instituție publică, ai dreptul să intri. 

Rep: Care este pozitia dvs cu privire la schimbarea numelui și renunțarea la titulatura “Mircea Vulcănescu”?

Florian Lixandru: Toate instituțiile statului care au atribuții trebuie să respecte legea, să ia act de toate aceste notificări și să intre în legalitate. Nu dau detalii, este vorba despre decizii ale consiliului local și ale prefecturii.  

Rep: Având în vedere că purtăm această discuție în contextul unui protest desfășurat în fața liceului, pentru “omagierea“ lui Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București, care este poziția dvs. în privința schimbării numelui liceului și renunțării la titulatura Vulcănescu? 

Florian Lixandru: Câtă vreme există o sentință care stabilește o anumită faptă contra legii, trebuie să facem tot ceea ce ține de noi pentru a intra în legalitate, indiferent care ar fi acea persoană. 

Rep: Ce poate face directoarea liceului, dacă senatoarea Șoșoacă cere să intre în ședințele liceului? 

Florian Lixandru: Acestea nu sunt ședințe publice. E activitate internă. Este decizia liceului (daca o lasă sau nu). 

Rep: Dar de ce v-a sunat pe dvs doamna Șoșoacă, în virtutea cărei relații, și de ce ați sunat mai departe?

Florian Lixandru: Mi s-a semnalat faptul că nu va fi lăsată în liceu. 

Rep: Că nu va fi lăsată? Deci v-a sunat mai demult?

Florian Lixandru: Aseară am avut o discuție cu dumneaei și atunci i-am zis: ‘aveți dreptul să intrați ca orice cetățean al acestei țări, respectând regulile de acces’. 

Rep: Vi s-a mai întâmplat ca un parlamentar să vă sune și să îi transmiteți mesajul către conducerea unei școli? 

Florian Lixandru: Nu îmi aduc aminte. 

A fost pur și simplu un demers în urma căruia trebuia să acționezi. Am colaborat cu toți parlamentarii. 

Informații de background

Amintim că o Ordonanța de Urgență din 2002 “interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război“, a explicat pentru G4Media.ro Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.

În jur de 100 de persoane au protestat astăzi, joi 16 februarie 2023, în fața Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, față de schimbarea numelui instituției. Liceul are astăzi programată o ședință a Consiliului Profesoral în care se discută eliminarea numelui lui Mircea Vulcănescu, antisemit condamnat definitiv pentru crime de război printr-o sentință a Curții de Apel București, din titulatura instituției de învățământ. La mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu a participat și senatorul AUR Claudiu Târziu.

De la microfon, unul dintre protestatari a afirmat că “la fel cum Mântuitorul, dacă nu ar fi fost pus pe cruce și ucis acolo, n-ar fi existat o mântuire a neamului omenesc, la fel și Mircea Vulcănescu dacă nu ar fi fost din nou crucificat astăzi copiii ăștia n-ar fi primit din partea noastră câteva sute de pliante despre cine e Mircea Vulcănescu”.

Foto: Protest la Liceul Mircea Vulcănescu din București / Sursa: Edupedu.ro

Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, declara pentru G4Media.ro în urmă cu patru luni că, ”în Romania, OUG nr. 31/2002 interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război. În mod firesc, într-o țară cu o democrație consolidată nu veți regăsi asemenea cazuri. Promovarea unor astfel de memorii înseamnă a glorifica „demolatori” ai valorilor și practicilor democrației. Cu alte cuvinte, în mod voluntar democrația, și așa un sistem politic fragil, și-ar submina propriile fundamente”.

Protest la Liceul Mircea Vulcanescu din Capitala / Foto: Edupedu.ro
Protest la Liceul Mircea Vulcanescu din Capitala / Foto: Edupedu.ro

Amintim că Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB (sursa și detalii).

Citește și:
FOTO Protestari în fața Liceului Mircea Vulcănescu din București le împart elevilor pliante prin care îl glorifică pe criminalul de război care dă numele școlii / La protest participă și senatorul AUR Claudiu Târziu, în timp ce liceul discută astăzi schimbarea numelui instituției de învățământ
Jerusalem Post: Un consiliu municipal din România a respins prin vot desființarea bustului lui Mircea Vulcănescu, funcționar guvernamental pro-nazist
Cum susțin instituțiile statului că Mircea Vulcănescu, antisemit și condamnat definitiv pentru crime de război, este ”o mare personalitate”/ Academia Română, Uniunea Scriitorilor și o comisie a Prefecturii se opun schimbării numelui străzii din Sectorul 1/ Despre decizia definitivă a Curții de Apel: ”Sentință copy paste după cea din comunism”
DOCUMENT Patriarhia Română le recomandă preoților să nu-l elogieze pe Mircea Vulcănescu: legea pedepsește promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de război

3 comments
  1. Dacă școlile publice ar avea dreptul de a refuza accesul politicienilor, ar fi desființate. În această țară minoră, nu există educație publică independentă de puterea politică, educația a fost legionară, pe vremea legionarilor, comunistă, pe vremea comuniștilor, coruptă, în epoca corupților. A găsi astăzi un politician care să apere școala împotriva asediului politicienilor, misiune imposibilă.

  2. care lege permite unui demnitar, oricare ar fi el, sa participe la sedintele de corp profesoral? eu cred ca secretarul de stat si-a depasit atributiile si a comis o actiune de trafic de influenta si una de abuz in serviciu pentru care ar trebui sa raspunda penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNCD a amendat Ministerul Educației cu 10.000 de lei anul trecut, pentru discriminarea elevilor navetiști. Ministerul a dat în judecată Consiliul pentru Combaterea Discriminării și ne judecăm – anunță Csaba Asztalos

Lipsa gratuității transportului școlar în 19 județe este o încălcare a dreptului la educație, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Csaba Asztalos a afirmat la Digi24.ro că anual…
Vezi articolul

GRILE Salariile din învățământ, în 2024, pentru profesori, inspectori și directori, pe fiecare funcție, vechime și grad didactic – proiect / Creștere cu doar 11% pentru profesorii debutanți și 30% pentru directori, 26-28% pentru inspectori, de la 1 ianuarie / Pentru didactic auxiliar creșterea e cu 8%, iar pentru administrativ 250 de lei

UPDATE: Grilele au fost adoptate prin ordonanță de urgență și pot fi consultate aici. Știrea inițială: Guvernul are pe ordinea de zi proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile…
Vezi articolul