SciencesPo, universitate franceză de top în domeniul științelor sociale, interzice aplicația de inteligență artificială ChatGPT pentru a preveni plagiatul

2.751 de vizualizări
Foto: Facebook.com – Sciences Po
Institutul de Științe Politice din Paris, cunoscut și ca SciencesPo, cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din Franța în domeniul științelor sociale și umane, cu programe de studiu renumite în științe politice și relații internaționale, a interzis vineri, 27 ianuarie, software-ul de inteligență artificială ChatGPT, pentru a preveni frauda academică, scrie The Huffington Post.

Sancțiunile pentru studenții care folosesc acest sistem de inteligență artificială bazat pe dialog pot merge până la exmatricularea din instituție sau chiar din învățământul superior francez în general, mai notează sursa citată. Este prima universitate din Hexagon care ia această măsură.

 • Edupedu.ro a scris pe larg despre ChatGPT aici

Conducerea Sciences Po anunță că “utilizarea, fără a preciza transparent, a ChatGPT la Sciences Po, sau a oricărui alt instrument care utilizează inteligența artificială este, cu excepția unei utilizări în scop pedagogic supervizată de un profesor, strict interzisă deocamdată în timpul producției de lucrări scrise sau [prezentări] orale”, se arată în comunicatul de presă trimis tuturor studenților și profesorilor, conform sursei menționate.

Conform ultimului clasament universitar QS Ranking, Sciences Po este a treia universitate în lume la domeniul de studii Politics, după Universitatea Harvard (SUA) și Oxford (Marea Britanie). După cum se arată pe site-ul instituției, printre absolvenți se numără Pierre Trudeau, fost premier al Canadei, François Hollande, Jacques Chirac, François Mitterrand și Georges Pompidou, foști președinți ai Franței, dar și actualul președinte al Republicii, Emmanuel Macron.

Amintim că, la începutul lunii, ChatGPT a fost interzis în școli publice din orașele New York şi Seattle, potrivit unor articole apărute în presa din Statele Unite, despre care EduPedu.ro a scris aici. În același timp, notează Agerpres, din ce în ce mai multe universități americane au anunțat planuri care vizează mai puține teme pentru acasă și mai multe eseuri scrise și examene orale.

Citește și:
Aplicația de inteligență artificială ChatGPT a obținut note de trecere la examene, la o facultate de drept din SUA, dar rezultatele sunt ale unui student mediocru – cercetare
Aplicația de inteligență artificială ChatGPT, blocată pe platformele și în rețelele de internet ale școlilor din New York – prima reacție majoră la programul care sperie sistemele de educație
Exerciții de inteligență artificială cu Mihai Viteazul, radicali, Sorescu, Harari și poluarea din Ploiești / Cât de amenințător sau promițător este pentru școală și profesori ChatGPT, cel mai recent sistem AI disponibil la liber pe Internet, care riscă să îngroape temele și spune că poate “înlocui profesorii”?

1 comment
 1. Pare o luptă surdă între creatorii de tehnologie bazată pe ,, inteligenţa artificială ” și universități si școli de pe mapamond.

  În realitate openAI este doar un agregator lingvistic (cum singur recunoaște în ,, discuțiile” purtate. De asemenea ,, recunoaște” că folosește surse cu copyright si e de datoria profesorilor sau utilizatorului sa le identifice.

  De asemenea e interesant cum se va putea interzice efectiv?
  Concret? Procedural?

  Vor fi percheziții informatice asupra dispopozitivelor elevilor sau studenților?

  Eu ca profesor l-aș folosi tocmai pentru a le arăta riscurile la care umanitatea se expune dacă renunță la gândirea critică și se bazează doar pe ,,gândirea altora” sau pe copy-paste.

  N.M (nota male)
  Paradoxal in România cred ca îl va cumpăra guvernul.
  Miniștrii își vor ,,scrie” mai ușor ,,tezele de doctorat”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salarizarea concurențială a profesorilor, “pe bază de reușite, astfel încât să existe o competiție permanentă”, susținută de Natalia Intotero (PSD), președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților

Salarizarea concurențială a profesorilor, pe bază de „reușite”, este susținută de Natalia Intotero, președinta Comisiei de învățământ din Camera Deputaților: „Trebuie să avem o salarizare corespunzătoare, motivată, dar, în egală…
Vezi articolul