Şcoală construită din cărămizi de plastic făcute din resturile de la groapa de gunoi, în Coasta de Fildeş. Costă 14.500 de dolari o clasă

1.002 vizualizări
School built with bricks made out of plastic waste in Gonzaguecille, a suburban of Abidjan, the capital of Côte d’Ivoire. UNICEF partnered with Conceptos Plasticos, a Columbian company that produces buidling materials with recyclable plastics, to build classrooms in Côte d’Ivoire. More than 300 million tonnes of plastic is produced every year around the world, yet just a fraction of is recycled. Children around the world face the impact of pollution and are more vulnerable than adults to air, water and land pollution. To help provide children with a safe playing environment and prevent the spread of diseases, UNICEF partnered with Conceptos Plasticos to help clean up communities and build schools and houses. For every child the right to play in a clean environment.
Într-o ţară în care şcolile sunt supra-aglomerate şi calitatea clădirilor este precară, cei de la UNICEF au construit în parteneriat cu o companie din Columbia o fabrică de cărămizi de plastic. Ţara este Coasta de Fildeş (Côte d’Ivoire), iar prima şcoală construită din plastic a fost deja dată în folosinţă. Cărămizile de plastic sunt uşor de asamblat, rezistente, iar materia primă este asigurată pentru mult timp de acum înainte, pentru că oraşul în care se întâmplă toate acestea este Abidjan, care produce 280 de tone de gunoi de plastic pe zi.

Ţara vest-africană are nevoie de 15.000 de săli de clasă, ca să reuşească să le asigure un spaţiu în care să înveţe decent tuturor copiilor. Au fost identificaţi 25.000 de copii care au nevoie urgentă de o şcoală în următorii doi ani, iar pentru ei în această perioadă se vor construi 500 de clase.

Ivorienii au o problemă cu reciclarea, pentru că doar 5% din plasticum aruncat la gunoi este refolosit, restul ajunge la gropile imense de gunoi de la periferia oraşului, unde sunt mai multe aşezari sărace. Depozitarea incorectă a acestor reziduuri creează însă alte probleme, mai ales de sănătate şi igienă. Gropile de gunoi sunt responsabile de 60% din cazurile de malarie, diaree şi pneumonie la copii – boli care sunt principalele cauze de deces în rândul copiilor din Coasta de Fildeş.

Fabrica de cărămizi de plastic va recicla 9.600 de tone de plastic pe an. O clasă costă estimativ 14.500 de dolari, potrivit WEF.

Children are very happy with the construction of their new classes made of plastic bricks, in Sakassou, a village in the center of Côte d’Ivoire. UNICEF / Frank Dejongh

Nouă clase au fost construite mai întâi în trei oraşe – Gonzagueville, Divo şi Toumodi – cu carămizi produse în Columbia, ca să demonstreze viabilitatea metodelor şi materialelor. Cărămizile sunt cu 40% mai ieftine, sunt rezistente la foc, cu 20% mai uşoare faţă de cele clasice. Şi au o durată de viaţă cu câteva sute de ani mai mare. De asemenea sunt rezistente la apă, izolează bine şi rezistă la vânt puternic, porivit sursei citate.

FOTO: UNICEF / Frank Dejongh


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, îndemn către toți contabilii și secretarii din școli să plătească pe 14 aprilie toți banii pentru profesori pe OUG 48 și decizii ale instanțelor: Vrem să fim și alături de colegii noștri pentru ca de sărbătorile pascale să aibă un plus de buget

Contabilii și secretarii din școli să plătească în aprilie toți banii pentru profesori, obținuți prin hotărâri judecătorești, conform ordonanței de urgență (OUG) 48, le-a transmis secretarul de stat pentru Învățământ…
Vezi articolul