Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași – antisemitismul, ura rasială și etnică aduse în atenția publică

98 de vizualizări
SNSPA / Foto: snspa.ro
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Iași. Evenimentele desfășurate în perioada 27- 30 iunie 1941 au dus la uciderea unei treimi din populația evreiască a Iașiului. Și-au pierdut viața aproape 14.000 de civili.

Raportul Comisiei Internaționale de studiere a Holocaustului în România amintește și de Pogromul de la Iași. Acesta este descris ca “primă fază a distrugerii fizice a evreilor din România”. Raportul Comisiei Internaționale de studiere a Holocaustului în România admite că regimului antonescian este responsabil de comiterea crimelor din perioada Holocaustului. Raportul a fost acceptat de Statul Român în anul 2004.

Guvernului condus de Ion Antonescu s-a folosit în acțiunea sa de instituții ale statului precum:  armata, poliția și jandarmeria. Astfel, Pogromul de la Iași a fost expresia violenței statului împotriva propriilor cetățeni a căror unică vină era apartenența la o anume etnie.

Comunitatea academică a Scolii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) dorește ca aceste fapte să rămână în memoria colectivă pentru evitarea unor atrocități. Astfel, antisemitismul, ura rasială și etnică să nu mai poată comite niciodată acte violente sub adăpostul unei ideologii criminale transformată în politică de stat.

Sursă foto: snspa.ro

Citește și:
REPORTAJ Pogromul de la Iași și Trenurile Morții – cel mai mare masacru înfăptuit pe teritoriul actual al României/ Cine sunt românii declarați ”Drepți între Popoare” pentru că și-au riscat viața salvând evrei de la moarte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Creier, minte, neuro

Andrei Miu, profesor de neuroștiințe cognitive: Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa / Erorile teoriei creierului triunitar, o teorie abandonată de știință ca fiind greșită, dar atât de populară și crezută în prezent

“Nu avem un creier reptilian. Evoluția creierului nu merge așa. Dovezile din paleontologie arată că reptilele și mamiferele au evoluat în paralel, deci, mamiferele nu aveau cum să ‘moștenească’ o…
Vezi articolul