Școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent, spune liderul sindical din Educație Simion Hăncescu

9.580 de vizualizări
vârsta de pensionare, cancelarie profesori
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Practic, școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent”, a declarat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), într-o intervenție la Radio România Actualități. Acesta a spus că „ profesorii nu mai au autoritate.”

Liderul sindical a menționat că „acum, singura armă pe care o are școală este să scadă nota la purtare”:

„Dacă ne uităm la alte țări cu democrație avansată, acolo există astfel de centre în care elevii care au probleme sunt integrați și aduși pe linia normală. În România, din păcate, așa ceva este deocamdată tratat cu indiferență de autorități. Până la urmă, e vorba de o salvare a acelor copii. Sunt copii care provin din familii dezorganizate. Dacă acest lucru nu se întâmplă și la noi, o să crească numărul celor care ajung în pușcării. Acum, singura armă pe care o are școală este să scadă nota la purtare. Practic, școala nu prea are pârghii în momentul de față să intervină împotriva unui elev violent. Profesorii nu mai au autoritate”, a declarat Simion Hăncescu.

Directoarea Colegiului din Târgu Mureş, unde un elev a agresat un profesor, spune că nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore: „Nu se poate ca acest colegiu să ajungă în situaţia în care profesorii să aibă spaime, profesorii să aibă frică să intre la ore. Puteţi să spuneţi orice, puteţi să acuzaţi profesorii şi ne asumăm orice parte de vină, dar toată rânduiala actuală nu este spre folosul societăţii şi nu este spre binele nimănui, nici al copiilor, nici al părinţilor, nici al profesorilor. (…)”

Aceasta a precizat că Legea educaţiei „ne aşează într-o poziţie de risc”: „Nu vreau să vă ascund că legislaţia care este în vigoare, din punctul nostru de vedere, deci ceea ce ţine de Legea educaţiei, ceea ce ţine de posibilităţile de intervenţie ale organelor de poliţie, toate secţiunile pe care le are, ne aşează într-o poziţie de risc, ne expune.”, a declarat presei directoarea Cristina Ligia Someşan.

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că noul Statut al elevului și noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) vor conține „măsuri mai stricte, în ceea ce privește asigurarea disciplinei în mediul educațional, în ceea ce privește elevii”. Declarațiile au fost făcute la DC News.

Secretarul de stat a mai anunțat că, în privința gestionării faptelor de violență în școli, sunt „acte normative care vor viza personalul didactic și angajații din unitățile de învățământ care vor răspunde, poate, prin pedepse mai aspre”, „dacă se vor dovedi a fi vinovați în astfel de situații”.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:

Articolul 107 – „(5) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.”

Toate sancțiunile aplicate se comunică în scris elevilor și părinților. Este interzisă mustrarea în fața clasei

Articolul 107 – „(6) Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/tutorilor legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(7) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(8) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.”

Ce sancțiuni nu pot fi aplicate în clasele primare

În învățământul primar nu se pot aplica următoarele sancțiuni: mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; suspendarea elevului pe o durată limitată de timp; preavizul de exmatriculare; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ; exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

În învățământul obligatoriu, preavizul de exmatriculare și exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ, se aplică numai în situații foarte grave.

Articolul 107 – „(9) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. d)-h) nu se pot aplica în învățământul primar.

(10) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă.”

(11) Suspendarea elevului se poate realiza pentru o durată de maximum 5 zile lucrătoare. Un elev nu poate fi suspendat pe durata unui an școlar pentru mai mult de 15 zile lucrătoare.

(12) Elevii care au fost sancționați conform prevederilor alin. (5) lit. e)-h) beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie, precum și de activități remediale.

(13) Sancțiunile prevăzute la alin. (5) pot fi însoțite și de scăderea notei la purtare.

Citește și:
Directoarea Colegiului din Târgu Mureş, unde un elev a agresat un profesor: Nu este firesc ca profesorilor să le fie frică să mai intre la ore / Legea educaţiei ne aşează într-o poziţie de risc
Apel pentru adoptarea legii privind protecţia cadrului didactic, făcut public de FSLI, după cazurile recente de violențe ale elevilor: Este alarmant cum spaţiul şcolii devine atât de uşor un spaţiu al fricii / Lipseşte coerenţa unei strategii clare de intervenţie / Dacă vom submina tot timpul autoritatea cadrului didactic, școala nu va mai fi un spațiu al respectului reciproc
Pedepse mai „aspre” pentru profesori, în ceea ce privește gestionarea actelor de violență, spune secretarul de stat Florian Lixandru: Se merge până la desfacerea contractului individual de muncă
Măsuri disciplinare mai „stricte” în școli, incluse în noul Statut al elevului și în noul ROFUIP, anunță secretarul de stat Florian Lixandru / Noile regulamente ar trebui să fie gata până pe 2 mai, potrivit Ministerului Educației
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, potrivit Legii învățământului preuniversitar: de la observația individuală și până la exmatriculare. Toate sancțiunile se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților

50 comments
 1. Lăsați naibii laoparte corectitudinea politică și faceți ordine, nu vedeți unde am ajuns? Soluția este simplă, pușcărie pentru derbedei si pentru părinții lor! In comunism ăștia erau la canal, acum sunt vedete. Incredibil!

  1. Mamă mamă! Ce nostalgici din garda vechea de tablă. Ce ți-a mai plăcut în socialism ! Așteptai o oră la coadă pentru o pâine și apoi primeai și o palmă dacă suflai și poate ți-o dădea tovarășa și peste față ! Efectul ăsta numit Stockholm face ravagii în lumea asta . Judeci ? Ce a făcut , a făcut copilul ăla . A comis-o , e problema lui . De ce îți bagi nasul unde nu îți fierbe oala ?

   1. Hei, Schizo! Ai apărut și pe aici 😀

    Azi mai știi cum te cheamă? Se pare că nu. Te lauzi prin toate comentariile că ești cadru didactic, cred că ești mama celui din Tg Mureș sau chiar distinsul elev în cauză, deși e destul de probabil să fii doar un activist de partid obosit care-și ocupă și el timpul cu prostii între două pastile. Ai grijă cu tensiunea, să nu pățești ceva.

    1. Mari ! Poți merge la un medic la consult să îi spui tot ce te doare pe suflet ! Ești în stare de ebrietate? Te-ai trezit din somnul ignoranței? Am dreptul să îmi exprim opinia ca toți oamenii. Ce limbaj urât și vulgar folosești! La prestanța ta puteai să te exprimi ca omul ! Nu te-am nominalizat ! Nu ai cei 7 ani de acasă ! Poți să spui ce dorești! Cuvintele tale sunt nule ! Nu te aud nici pereții!

    2. Mari! Eu m-am exprimat civilizat , dar cu tine nu se poate vorbi . Te-au învățat părinții să înjuri când nu îți convine ceva ! Du-te la culcare . Ciocul mic și joc de glezne !

 2. aceasta situatie este perfect creata de statul roman( cu minuscule in acest caz) si este una dintre cauzele scaderii nivelului de educatie !
  Rusinica!
  Poate , totusi, va lumineaza Dumnezeu si o sa indreptati lucrurile, cred ca se mai poate.

 3. aceasta situatie este perfect creata de statul roman( cu minuscule in acest caz) si este ina dintre cauzele scaderii nivelului de educatie !
  Rusinica!
  Poate , totusi, va lumineaza Dumnezeu si o sa indreptati lucrurile, cred ca se mai poate.

 4. Conform ordinului de ministru care stabileste termene de aplicare a legii, noul regulament trebuia sa apară pe 1 decembrie, contractul educational pe 31 decembrie iar statutul elevului pe 1 februarie. Nu au apărut.
  Până atunci, sancțiunile despre care vorbiți sunt povești. Iar “situațiile grave” vor fi atât de românește definite încât suspendările sau exmatricularile vor fi contestate cu succes de către părinți.

 5. Nenea pace ! Ai tras la măsea? Te-ai lovit la cap serios ? Ce legătură are America cu Norvegia ! E diferență de la cer la pământ ! Te crezi inteligent ! Lasă fantasmele ! Nu îi mai critica pe alții deoarece este penibil . Aberezi într-un mod fantastic . Debitezi porcării care sunt în afara subiectului. Din ăștia ca tine au distrus funcționarea societății. Să nu vorbească ciob de oală spartă. Din ăștia vedem la colț de stradă.

 6. Aveți cu toții mintea îngustă și nu vedeți nimic în jurul vostru, ci doar vorbe răutăcioase și urâte . Care e problema cu voi ? Chiar îi urâți atât de mult pe tineri? Aveți o problemă cu ei ? Nu aveți altceva de făcut acasă? Probabil că nu ștergeți nici praful de pe tobă, dar vă interesați de viețile altora cu mare plăcere. Nu vreau să mă gândesc ce fel de soți/ soții sau părinți sunteți unii dintre voi cu astfel de apucături animalice . E jale . Tot în ignoranță și va zace totul în societatea asta cu un mod de gândire pervertit .

  1. Ești jalnic, amice. Testează cineva alt chatGPT pe aici? Auzi, cică apucături animalice. Ăsta nu știe nici limba română dar se dă drept persoană reală 😀

   1. Mihai ! Cred că ești sigur trol sau robot . Ai mai multe identități și se vede după scopul pe care îl ai . Te crezi isteț, dar nu poți păcăli pe nimeni în realitate. Nu te ajută limbajul .

    1. Așa crezi tu? Dacă e să numărăm identități nou apărute pe aici, cred că știi ce vorbești, cu cele 20-30 de nume sub care comentezi despre comunism și alte aberații. Hai, pa.

     1. Mihai ! Ești sigur robot și trol ! Probabil ești regește platit să vorbești în continuu ! Frazele tale seamănă izbitor cu ale altor identități și cu ale altor utilizatori ! Aveți idei identice ! E dreptul fiecăruia să spună ce dorește, iar până la urmă opiniilor pot fi diferite ! Nu sunt singurul cu astfel de idei și opinii și e normal ca mulți să aibă aceleași opinii și să considere faptele voastre ca fiind comuniste . Nu am inventat eu termenul de ,, comunist ,, și este folosit de mulți oameni , asta ca să știi. De aceea există idei și mentalități, deoarece îi adună
      pe oameni pentru o anumită idee sau pentru o cauză comună . Fiecare zice și face cât înțelege.

 7. Citind pe aici, am observat cǎ folosiți un vocabular destul de civilzat. Pǎi meritǎ baba aia de director sǎ scriem pe aici folosind cuvinte radicale. Este o incompetentǎ, se vede dupǎ chip. Am mai vǎzut asemenea specimen în serialul “Daktari” pe Judy, au nume asemanǎtoare, nu? (e valabil pentru cine a apucat sǎ vizioneze la TVR prin anii 1970).
  Auziți sǎ stea cotoroanța 16 ani director (aş dori sǎ aparǎ o lege în care sǎ nu stea lipți de scaune mai mult de 5 ani, adicǎ la preşedinție se poate, aici, nu???) Pentru muşamalizare ca sǎ işi ținǎ p. o. p. o. u. l. lipit de scǎunaşul de director, cu UHU PLUS (printre cele mai bune adezive), eu aş aplica o pedeapsǎ: sǎ ajungǎ director la o şcoalǎ de corecție, unde baba sǎ fie în regim de detenție şi sǎ facǎ între ei, acolo, tot ce işi doresc… Imi este teamǎ, cǎ ar mai avea o “pedeapsǎ”: sǎ fie transferatǎ într-un loc cǎlduț şi sǎ i se dubleze salariul mǎrit de CURând în urma grevelor nemeritate (pentru cǎ “meritele” se vǎd). Aş ruga persoanele care o cunosc, sǎ îi spunǎ sǎ cearǎ, în genunchi, iertare copilaşului cu suflet nevinovat, cât şi pǎrinților lui, aşa doreşte cineva din Vocea Poporului. În rest imi este rușine sǎ scriu aici ceea ce gândesc despre babornițǎ, dar gândesc la cele mai “frumoase “ trivialitǎți despre ea…
  Fiind Postul Mare, cer iertare Lui Dumnezeu pentru gândurile mele pe care nu le pot uita şi sunt alǎturi cu sufletul de acel copilaş victimǎ şi de pǎrinții lui.

  1. Să te văd eu, viteazo, o luna la catedră având parte doar de ,,îngerași” precum cel pe care-l plângi … Sa te văd cum vei rezista! Cred ca vei începe sa semeni cu directoarea al cărei aspect fizic nu-ți place (ce sa-i faci, câți români au aspect de Hollywood?). Vorbiți sa va aflați în treabă, habar nu aveți despre ce e vorba și sungeți principalii contributori la prăbușirea învățământului românesc! Voi și autoritățile!

   1. Parcă ai ține cu “ursul”. Nu mă refeream la aspectul fizic general, ci la fața de baborniță mafiotă (ai citit ce “săracă” este. Totul este agonisit din “salariu”). Te-ai gândit ce a făcut asta în 16 ani ca director?
    De la “îngerașii” care te referi și până la brutalitatea extremă este cale lungă. Nu iți doresc să pățești și tu precum acel copilaș. Se vede clar ești un om fără suflet! Dar nu se știe în viața… Nu cred că ai înțeles mesajul meu anterior. Dacă baba aia cu fața imposibilă (la Hollywood au fost și actori care nu erau arătoși) nu mușamaliza violul, de dragul păstrării locșorului de director, a doua oară nu se mai întâmpla. În altă ordine de idei, poate nu am exprimat bine ce am gândit, sufletul eu janghinos și murdar, îl are tipărit pe chip. Așa că ai mare grijă pe cine compătimești! Nu vreau să cred despre tine, că cine se aseamănă, se adună. Poate ești totuși o persoană onorabilă, nu te cunosc.
    Îți doresc succes în inteligența ta emoțională!

 8. Nu ai înțeles nimic . Nu cunoști evenimentele în mod contextualizat . Vorbești să nu adormi. America are alt tip de violență, respectiv armele, deoarece legea le permite să dețină astfel de lucruri distrugătoarea. În România eșuată pur și simplu violența este cultivată de la vârste mici și este văzută ca un etalon general prin intermediul agresiunilor fizice , verbale , psihologice, etc.

 9. Scoala NU ARE PARGHII. NU ca nu PREA are. Te-ai trezit si tu, Nichiduta, sa vorbești vorbe sa justifici salariul ala baban.
  Ca imi aduc iar aminte cum ne-ai scos FORȚAT din greva la ordinele stapanului.

  1. Nemernici de profesori și cadre didactice ce sunteți ,acuzați elevii și va mai este și frica de ei ,nu va este rușine să acuzați elevii unei școli sau la mai multe instituții cadre didactice ..sunteți vinovate ..elevii sunt oglinzile profesorilor ,toți elevii dar atat ați învățat în școala să faceți ..doar sa predați și să aruncați vina pe copii ,la asta se rezuma școala voastră !

   1. Ești cumva vreun repetent sau corigent pe vară anual de vorbești cu atâta ură despre scoală și cadrele didactice? Atunci ești repetent și la viață! După poziția pe care o ai! Îți dau un sfat: taci! Taci ca faci bine societății! Taci ca nu avem nevoie de specimene ca tine! Taci ca ne faci rușine ca ai ieșit probabil din școală în halul ăsta! Taci, taci, taci ….

   2. Bine spus, domnule Truica !👍 Lăsă-i frate că habar nu au pe ce lume trăiască. Ăștia cred că rezolvă orice cu violența lor anarhistă. Doar intoleranță emană, exact pe nivelul lor ! Nu le plac elevii , de parcă i-ar mânca…

   3. O singură remarcă-corectură, dacă îmi permiți: nu toți profesorii predau. Unii sunt decât umerașe de haine de profesori și vin cum vin pe la școală, așa și pleacă, doar pentru ași ridica salarile mărite prin grevele nemeritate. Unii nici măcar nu au participat la grevă, au făcut-o alții pentru ei.
    Îmi cer iertare pentru profesorii care depun suflet în activitatea lor și sunt onești, nu la aceștia m-am referit aici. Dar din păcate sunt din ce în ce mai puțini adevărați dascăli. Onestitatea a ajuns rara avis!
    Nu vreau ca învățământul să ajungă fără cadre didactice, în sensul că totul să fie predat online, niște materiale înregistrate și elevul să ajungă să dea de acasă examenele cu un program virtual, punând niște bife, fie ele și la întâmplare. Din păcate așa se va tinde. Nici nu vreau să mă gândesc la așa ceva, la un învățământ dezumanizat.

 10. Ati vrut o tara ca afara?! Asta este! Debandada totala. Scoala a devenit locul in care violenta si indisciplina se planteaza si se sadesc sub ochii din ce in ce mai neputinciosi ai dascalilor. Ministerul si inspectoaratele le iau apararea parintilor, niciodata a profesorilor, astfel, oameni buni din invatamanat au renuntat la catedra, iar in locul lor au ajuns profesori oameni ce nu spun altceva decat ce vor sa auda d-na inspector, d-l inspector.
  Apoi apar nespalatii astia cu rang in comune si vagaune, care n-au ce pune pe masa dar sunt smecheri (nici nu stiu originea cuvantului smecher) in fata profesorilor, in fata celor care ii invata sa-si castige o paine. De ce? Pentru ca urmam exemplul iubitului conducator, care si-a repezit colegii ce il deranjau in week-end la mare cu inconfundabilul “Cum va permiteti?”.
  Ce vreti voi? Ce vrem noi? Ce vrea un om cu creier functional? Sa avem un sistem de invatamant in care profesorul este PRIMUL. Orice racheta de copil trece 8 ani prin gimnaziu si 4 prin liceu, apoi se alege praful de el. Dupa ce a termint cu chiu-cu vai cei 12 ani, devine un vehement mai mare decat au fost parintii lui. Profesorii in schimb, isi duc veacul pe scarile scolilor, prin frig, prin ploaie, cu legi tampite si oameni si mai tampiti. Sa va fie rusine dragi inspectori si onorati politicieni, sa va fie rusine pentru ceea ce a ajuns sistemul de invatamant.
  Daca si acum raman lucrurile asa, atunci profesorii isi merita soarta. Daca ma intrebati pe mine, nu m-as face profesor nici daca mi-ar da de 3 ori salariul lui Iohanes.

 11. Da…fără regulamente stricte e haos în scoli.
  De ce nu se amendează părinții pt abaterea disciplinara a elevului la școală când săvârșește diferite comportamente deviante.????!!!
  Exact cum este în Europa!!!!

  1. În Europa de care vorbești erai și tu amendată pentru discursul extremist incitator la ură față de tineri și pentru promovarea stereotipurilor și prejudecăților cu efecte violente, dar și pentru încălcările drepturilor omului. O singură persoană răspunde pentru fapta sa , nu ceilalți. Reține acest lucru înainte să vorbești…

   1. Ramina,draga de tine, păi du-te tu să-ți dea ție pumni și picioare un elev de cl a-VIII-a!!!
    Câți ani ai eminenta!?? Te-a lovit rău democrația!!!

    1. Sunteți destul de violent în exprimare și aveți și prejudecăți! Am și eu o vârstă, dar vad că imitați sistemul mafiot perfect !Nu pricepeți absolut nimic și interpretați complet diferit lucrurile ! Cred că dumneavoastră puteți liniștit să vă duceți la un medic să vă dea o pastilă de cap . Mie îmi pare că deja gândiți ca o persoană senilă și sunteți și obraznic ca un birjar. Nu aveți logică în absolut nimic .

    2. Și apropo, pe dumneata te-a lovit rău totalitarismul ! Te așteaptă prietenii din est la o vodcă! O să vă înțelegeți de minune și poate se face acolo și un ring se box și primești un salut în stil siberian !

   2. Ce spui Franc?
    Cum sǎ rǎspundǎ cel de sub 18 ani?
    Nu te mai da “cocoş” , stai gǎinǎ pe cuibar.

 12. Și cine a scos aceste pârghii?
  Cine a pregătit totul meticulos, pas cu pas (ca să cităm politruci de vază) acest moment dureros in care ne aflăm?

  Cine a fost lider de sindicat in toți acești ani?

  1. FOARTE BINE PUNCTAT! DAR … CHIAR CREDETI CA LE PASA?
   Eu cred ca toate aceste declaratii sunt doar de fatada. Daca ar vrea cu adevarat, ar face. Insa am vazut la greva cum au procedat: au scos in fata doar revendicarile salariale, cand toata tara cerea in primul rand redobandirea autoritatii cadrelor didactice prin regulamente si sanctiuni pentru abateri (care sa fie si aplicate!).

 13. >> Sunt copii care provin din familii dezorganizate.
  Daca tacea, acest dinozaur, filosof ramanea.

  >> Centre
  In tarile civilizate exista un al treilea domeniu a educatiei, numit pedagogie sociala. Pedagogia sociala intervine acolo unde familia si scoala nu mai pot interveni.

  Scoala se poate descurca cu cazurile usoare. Scoala nu este nici inchisoare, nici politie, nici justitie, nici centru terapeutic. Cand nu are competente trimite cazul mai departe institutiei care poate face ceva. Cazurile cele mai grave sunt preluate de justitie si ajung in inchisoare. Altora li se acorda o sansa intr-un centru terapeutic. Sansele ca un adolescent cu tulburari de comportament sa fie integrat social, profesional si scolar sunt de cca 50%, in cazul in care de el se ocupa educatori specializati, pedagogi sociali, asistenti sociali si terapeuti.

 14. Scoala nu are deloc pârghii! Părinții dorm, guvernul doarme, concluzia! Cine sa educe generațiile de copii!

 15. Daca nu parghii scoala da intervina, din ce cauza am ajuns in situatia asta?
  Pentru ca va limitati la comunicate cand politicienii schimba legi.
  Pentru ca faceti blat cu politicienii.

 16. Da. Într-adevăr gestul în sine este nepotrivit și regretabil, iar violența nu este o soluție în societate, ci pacea și armonia sunt soluția în societate.Dar și-a pus cineva problema de ce unii elevi ajung să devină violenți? Vă spun eu de ce . Deoarece societatea românească este de sorginte comunistă, iar în mentalul colectiv românesc ,, bătaie este ruptă din rai ,, și ,, unde dă acolo crește,,. Și copiii sunt oglinda societății care îi supune la violență și duritate excesivă. Când societatea românească o să învețe empatia și toleranța față de copii încă de la început, atunci nu va mai exista niciun caz de violență. Deocamdată copii sunt victime ale violenței adulților în societatea românească și au uneori tendința de a imita astfel de comportamente. Nu spuneați voi cândva în mod ilegitim că ,, bătaia este ruptă din rai ,, ? Uite ce primiți. Primiți ce cultivați. Restul e istorie …………

  1. ce-ai fumat tata? “pacea si armonia” Ai uitat ca esti balcanic? Cand dracu a fost pacea si armonia o solutie pentru noi? Cand am facut ce trebuie “pentru ca asa e frumos/bine/normal/moral”? Ah da… se numea comunism.
   Nu mai visa la cai verzi pe pereti, traiesti intr-o societate unde legea din America si cea din Norvegia nu te ajuta. Americanii sunt mai praf ca tine, norvegienii au in sange bunul simti. Tu vorbesti dar nu traiesti langa sau cu tinerii. Sau, revin la primul punct – ce-ai fumat tata?

   1. Cred că aveți nevoie de un psihiatru sau psiholog , având în vedere reacția violentă. Vă simțiți bine ? Îmi permit să vorbesc deoarece sunt din domeniu și interacționez zilnic cu elevi . Nu vă place pacea? Vă place ura ? Puteți face o vizită în Honolulu, acolo o să găsiți ceea ce doriți! Asta este realitatea. Încercați să negați cumva ?Se vede că discursul tău este paralel cu realitatea. Observ că paranoia continuă în societate și nu mă miră. Aveți balcanismul în sânge așa cum am precizat. Tocmai ce vorbeam de intoleranță și uite că au sărit șacalii. Probabil că unii sunt genul care se regăsesc în ipostaza agresorului din moment ce ai sărit de parcă ți-a luat cineva pâinea de la gură. Du-te în străinătate și o să vezi diferența de mentalitate, deoarece de acolo pleacă totul . Aaaaaaaaaa ! Am uitat ! Probabil sunteți unul din comuniștii ăia puciști antioccidentali care susțin probabil și războaiele internaționale ! Și da , violență este promovată în societatea românească așa cum și voi o promovați prim comentariile voastre injurioase.

   2. Săracul de tine le știe pe toate . Cred că ai nevoie de un psihiatru sau psiholog ca să îi spui povești de adormit copiii mici. Nu ți-a luat nimeni pâinea de la gură. Am spus doar cum ar fi normal să fie . Dacă dumneavoastră iubiți violența , atunci e problema dumneavoastră. Eu mi-am exprimat punctul de vedere așa cum dumneata îți exprimi ideile eronate și vulgare.

 17. . .dar are desene anti violenta postate pe ME si pe ISJ uri…scheme color…in rest,doar vorbe,niciun sprijin concret,real ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Guvernul Ungariei promite să modifice un manual de geografie care conține narative rusești despre Ucraina / Una dintre ilustrații, având legenda „Cui ar trebui să aparțină Ucraina?”, arată Rusia, UE și SUA rupând drapelul ucrainean

Guvernul ungar a promis că va revizui conținutul provocator al unui manual online de geografie de clasa a VIII-a, care prezintă agresiunea rusă împotriva Ucrainei ca pe un conflict civil…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ „Pe această ofertă, mâine va fi grevă generală” – Marius Nistor, FSE, după negocierile de la Guvern / Ce se întâmplă cu încheierea anului școlar, examenele? Simion Hăncescu, FSLI: Guvernul trebuie să răspundă la această întrebare, nu noi

Oferta Guvernului îi nemulțumește pe liderii sindicali care au fost prezenți la negocierile de la Palatul Victoria duminică după-amiaza. Marius Nistor și Simion Hăncescu, președinții federațiilor sindicale, au anunțat că,…
Vezi articolul

Gradația de merit 2024. Ce promiteau Klaus Iohannis și Ligia Deca în raportul România Educată și ce a pus, de fapt, în practică ministra Educației în prima „reformă” a gradației de merit, sporul de 25% pentru profesori

Pentru prima dată, în anul școlar 2024-2025 gradația de merit va fi acordată conform Legii 198/2023, adică a legii făcute pe baza proiectului România educată. Asta înseamnă că sporul de…
Vezi articolul

Material susținut de Fundația Bosch România

Înscrierea și repartizarea la liceu a cetățenilor ucraineni cu statut de elevi în anul școlar 2023 – 2024. Ce documente trebuie să conțină dosarul candidaților

Înscrierea și repartizarea cetățenilor ucraineni cu statut de elevi care doresc să se înscrie în clasa a IX-a în învățământul liceal de stat, în anul școlar 2023—2024, se realizează până…
Vezi articolul