Școlile nu vor mai putea să țină posturi blocate și să nu le scoată la concursul de Titularizare, afirmă ministrul Educației: Nu face școala de capul ei ce dorește / Ne putem uita la câte norme apar la plata cu ora, ca să monitorizăm

4.293 de vizualizări
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com
Școlile nu vor mai putea să organizeze angajări netransparente, a afirmat, miercuri, ministrul Educației, în cadrul unei conferințe de presă în care răspunde jurnaliștilor la întrebări legate de Raportul QX de diagnostic în educație și cercetare, pe care l-a prezentat în premieră luni, 19 mai. „Posturile care sunt scoase la concurs de către școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, face concursuri când dorește, o să fie o metodologie”, a spus ministrul Daniel David. Monitorizarea se va face prin analiza normelor la plata cu ora, a completat el.
  • Problema școlilor care nu scot posturile didactice la concurs ar putea fi rezolvată prin nebugetarea acestor poziții, dacă ele apar după derularea concursului, în etapele următoare acestuia, a afirmat, luni, ministrului Educației și Cercetării. Ministrul a explicat în raport și în conferința de presă în care a prezentat diagnoza sa asupra sistemului de învățământ faptul că „vom spune foarte clar școlilor că scoți toate posturile, nu le ții pentru plata cu ora, iar dacă apar după ce ne-ai spus că ai anunțat toate posturile, nu le mai bugetăm”.

La întrebarea reporterului Edupedu.ro despre cum vor fi monitorizate aceste situații, ministrul Daniel David a răspuns că „ne putem uita la câte norme apar la plata cu ora, de exemplu. Și noi, pe partea financiară, știm câte norme sunt și câte se acoperă în diverse forme. Putem să monitorizăm lucrul acesta”, a afirmat el.

Redăm dialogul pe această temă:

Edupedu: Ne-ați spus în conferință, luni, că toate posturile care nu vor fi scoase la concurs, dacă vor fi scoase după aceea, în preuniversitar, ele nu vor fi bugetate. 

Ministrul Educației, Daniel David: Dacă, spuneam, nu se eliberează pe parcursul anului din diverse motive. 

Edupedu: O idee foarte bună, dar cum aveți de gând să o verificați? Pentru că posturile se scot în platforma națională doar pentru titularizare. Apoi, școala își scoate posturi la ea acasă, sau la inspectorat, cel mult. 

Ministrul Educației, Daniel David: Nu, nu va fi la ea acasă (…) Posturile care sunt scoase la concurs de către școli vor trebui anunțate public și raportate la minister. Nu face școala de capul ei ce dorește, ascunde posturi, face concursuri când dorește. O să fie o metodologie în care stabilim perioada și stabilim posturile anunțate public, să fie cunoscute de către toți. Dacă nu le-a anunțat în perioada respectivă și apar după aceea…

Edupedu: Unde apar, urmăriți dumneavoastră site-urile școlilor? 

Ministrul Educației, Daniel David: Ne putem uita la câte norme apar la plata cu ora, de exemplu. Și noi, pe partea financiară, știm câte norme sunt și câte se acoperă în diverse forme. Putem să monitorizăm lucrul acesta. Tocmai de aici, când vorbesc de centralizare a sistemului, are lucruri negative, dar are și lucruri bune. Deci se poate monitoriza. Iar celelalte posturi cred că acolo a fost clar, care se eliberează pe parcurs, oamenii pleacă din sistem, Doamne ferește, mor, se pensionează, acolo poți să înțelegi faptul că se acoperă după perioada în care ai cerut să se anunțe toate posturile disponibile.

Informații de context

Unele unități de învățământ evită intenționat să anunțe toate posturile vacante, pentru a le aloca prin alte metode (ex. detașări, supliniri „preferențiale”), iar practica aceasta subminează corectitudinea angajărilor și creează inechități între candidați, potrivit raportului lansat de ministrul Educației.

„Toate posturile disponibile în unitățile școlare (…) se anunță public de către minister,” iar „posturile care nu sunt anunțate nu se bugetează dacă apar ulterior, decât în situații excepționale,” conform raportului. 

În conferința de presă cu prezentarea acestui raport, ministrul a precizat: „E un lucru foarte important prin care cumva ne asigurăm că unitățile școlare vor anunța toate posturile disponibile. Este un sistem pe care îl gândim, astea sunt principiile, detalierea și implementarea operațională o să le discutăm inclusiv cu sindicatele, cu colegii din sistem și cu alți specialiști interesați, dar pornind de la aceste principii care eu cred că rezolvă problemele pe care le avem în acest moment în sistem,” a declarat Daniel David.

Conform raportului, Daniel David propune o reformă a mecanismului de angajare, care, pe scurt, arată în felul următor:

Etapa I – Examen național de licențiere în cariera didactică, în locul celui de titularizare

  • Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați pentru cariera didactică.
  • Nu trebuie să repete acest examen în anii următori.

Etapa II – Concursuri organizate direct de școli

  • Toate aceste posturi trebuie scoase la concurs de către unitățile școlare sau consorții (centre de concurs).
  • Unitățile care nu scot posturile la concurs nu vor primi buget pentru ele, cu excepții clar definite.
  • Posturile vacante (pe durată determinată sau nedeterminată) sunt anunțate public de minister.

Propunerile din Raportul QX pe reforma angajării profesorilor în sistemul preuniversitar:

„În acest moment sistemul de titularizare are avantaje și dezavantaje. Avantajele principale se referă la stabilizarea cadrelor didactice și la flexibilizarea transferurilor în acest cadru. Aceste avantaje trebuie păstrate.

Dezavantajele sunt legate de procedura birocratică a examenului, care, adesea, trebuie repetată prea des de către unii candidați care nu obțin titularizarea și de faptul că pozițiile de perioadă determinată nu sunt protejate prin calitatea actului educațional al celui care ocupă postul și nu se pot transforma în poziții pe perioadă neterminată în baza calității actului educațional al celui care ocupă postul.

În condițiile în care sistemul educațional suferă (și va suferi și mai mult în anumite domenii – ex. științe) de absența cadrelor didactice calificate și de calitate, sistemul actual nu este unul adecvat.

Sistemul propus aici menține avantajele existente, elimină dezavantajele și aduce elemente suplimentare de calitate și descentralizare decizională cu responsabilizarea unităților școlare. Ideea centrală este că pozițiile pe perioadă determinată, care nu sunt rezervate în condițiile legii, se tratează în logica tenure-track, acestea putând deveni poziții pe perioadă nedeterminată în funcție de viabilitatea lor și de calitatea cadrului didactic (evaluată complex de beneficiarii principali!).

Principiile de bază sunt următoarele (vor fi operaționalizate printr-o procedură detaliată a ministerului, unde lucrurile se mai pot nuanța/adapta):

  • În etapa I, ministerul organizează anual un examen național pentru licențierea în învățământ.
  • Toți candidații care obțin cel puțin nota 7 devin licențiați în cariera didactică, conform legii, și au automat dreptul de a ocupa un post pe durată nedeterminată în sistem. Examenul nu trebuie repetat, admiterea în cariera didactică se face o singura dată.
  • Licențiații pot participa ulterior, în orice moment al carierei, la concursurile pentru posturile disponibile, organizate de unitățile școlare. Concursurile se pot organiza la nivelul unității școlare sau într-un centru de concurs care reunește mai multe unități școlare care nu au resursele necesare organizării concursurilor (ex. infrastructură, resursă umană calificată), după o metodologie-cadru care va fi stabilită de minister.
  • Toate posturile disponibile în unitățile școlare, pe perioadă nedeterminată sau pe perioadă determinată, cu normă didactică completă sau cu minimum 50% din norma didactică completă, se anunță public de către minister.
  • Posturile libere pe perioadă determinată pot să fie rezervate în condițiile legii sau nerezervate (tenure-track).
  • Posturile care nu sunt anunțate ca disponibile la concurs nu se bugetează dacă apar ulterior, decât în situații excepționale (ex. ieșirea legală din sistem, pe perioadă nedeterminată sau determinată).
  • Licențiații care obțin post pe perioadă determinată își păstrează postul dacă viabilitatea acestuia este prelungită anual de către unitatea școlară, cu condiția unei evaluări interne pozitive, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister.
  • Licențiații care obțin post pe perioadă determinată – tenure-track – își păstrează postul pe perioadă nedeterminată, cu acordul unității școlare, în baza unei evaluări interne, organizată după o metodologie cadru stabilită de minister, dacă acesta devine viabil prin prisma criteriilor pentru posturile pe perioadă nedeterminată.
  • Cei angajați pe perioadă nedeterminată (titulari) sunt evaluați pe baza unor standarde minimale la fiecare 5 ani. Un calificativ nesatisfăcător pentru cadrul didactic va conduce la parcurgerea unor formări obligatorii gratuite, finalizate cu o evaluare riguroasă – dacă această evaluare nu este trecută în timp de doi ani, contractul nu va mai fi pe perioadă nedeterminată.
  • În etapa a II-a, posturile neacoperite în prima etapă de licențiații se scot la concurs și pot participa toți cei care la examenul de licențiere în cariera didactică au luat nota între 5 și 6,99 în ultimii 3 ani, ocupându-le în regim de suplinitori.
  • Posturile rămase neacoperite și după etapa a II-a sunt oferite în regim de plata cu ora de fiecare unitate școlară, după o procedură ce va fi stabilită de minister”.

În august 2023, într-un interviu pentru Edupedu.ro, Ligia Deca, ministru al Educației la acea vreme, a declarat că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la începutul anului școlar.

Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Când am propus evaluarea profesorilor titulari la 5 ani, nu m-am referit că dai încă o dată un examen de titularizare, spune Daniel David: La 5 ani, evaluarea este sumativă, luăm feedbackul de la director, de la colegi, de la beneficiari, vedem dacă ai atins standardele minimale

4 comments
  1. o masura care era asteptat de ani buni. Poate de decenii. Si ar trebui completat cu inca una. Sa se scoata la concurs pe termen de minim 5 ani orice post este vacant la clasa pregatitoare. Sunt N scoli care scot posturi de profesor invatamant primar care va lua o pregatitoare numai pentru an. Este inadmisibil ca un post de pregatitoare sa fie pe termen de 1 an. Au terminat 5 clase de a IV-a? se fac 6 clase de CP? clar trebuie un post pe minim 5 ani.

    1. Nu sunt de acord, deoarece se poate desființa acea catedra, din varii motive:
      1. se muta cu domiciliul
      2. vor sa își ducă copilul la o școală mai buna
      Tocmai din acest motiv, se ajunge la comasarea claselor, deci posturi dispărute.

  2. La școala mea apar norme întregi la PCO. DAR. Normele astea (calculate numeric) se fac din 2 ore de latină, 3 ore de desen, 3 ore de muzică, 2 ore de gândire critică, 2 ore de drepturile copilului, 1 oră rămasă neinclusă în norma profesorului de mecanică, 10 ore de instruire practică (se calculează pe normă de 24 de ore) pentru maistru mecanic (n-avem), 2 ore de română care depășesc norma de bază (că la gimnaziu la matematică și română sunt câte 4 ore în planul cadru, dacă iei strict 18 iei doar jumătate din orele de la o clasă, și evident celelalte 2 până la 20 – multiplu de 4 pentru cei care-au lipsit la matematică într-a doua – sunt PCO) și tot așa.

    Am făcut 15/18=0,83 dintr-o normă numai cu exemplul ăsta, iar pentru maiștri, 0,41 dintr-o normă, deci doar 1.24 direct la PCO (dar nu-s doar atâtea, sunt mult mai multe petece și petecuțe care acum sunt fie în PCO la cei în specialitate, fie în fracțiuni de normă pentru cei care n-au una întreagă – cum ar fi maistrul.)

    Să stea careva cu ministrul și să-i explice că simpla existență a unor norme didactice plătite în sistem PCO nu înseamnă că EXISTĂ norme întregi ascunse de școli.

    PS Dacă profesorul are o catedră mozaic (doar în cazul suplinitorilor) e plătit calificat doar dacă 1/2 (rural) sau 2/3 (urban) sunt discipline pentru care a dat concurs în specializarea sa, restul pot fi alte discipline. Dacă NU ajunge la acel procent din totalul orelor, e plătit necalificat pe întreaga catedră. De aia rămân catedre întregi (dar mozaic) în școală și trebuie date în PCO. Nimeni nu vrea să ia salariul minim pentru 18 ore de muzică-desen-chimie-biologie-latină-educație tehnologică-geografie-istorie-fizică (doar predare), în rural, fără decontarea navetei sau rețele publice de transport bine deservite, la elevi care n-au văzut asfaltul dar dau Evaluare Națională și pentru care ți se va cere socoteală că nu sunt capabili să ”înțeleagă” conținuturile alambicate introduse de minister în programele disciplinelor de mai sus.

  3. Completatarile de norma, restrângerile de activitate ,respectiv transferurile titularilor când și cum se soluționează?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Examenul de definitivat, în forma actuală, se organizează până în 2027 inclusiv, prevede proiectul Legii învățământului preuniversitar. Acesta va fi înlocuit cu examenul național de licențiere în cariera didactică / Sunt scose inspecțiile la clasă

Examenul de definitivat se va mai organiza până în anul 2027 inclusiv, în condițiile stabilite de Legea 1/2011, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar, document obținut pe surse de…
Vezi articolul

Extremele de acasă – Oana Moraru: Un copil cu părinți nediscriminatoriu permisivi, inconstanți, indeciși, superprotectivi, este la fel de rănit sufletește ca cel care este bătut acasă

“Suntem într-o mare eroare dacă ne imaginăm că educarea lor în clase ar trebui să se facă numai pe fascinație, atragere hipnotică spre învățare. Că e rolul dascălului să-l ‘păcălească’…
Vezi articolul

Directorii, profesorii și secretarele din peste 2.000 de școli folosesc platforma care reduce birocrația și rezolvă administrarea a peste 350 de proceduri actualizate constant / Cursuri online de formare – gratuit pentru utilizatori (P)

Sub presiunea timpului și a cerințelor administrative din domeniul educației, în continuă schimbare, este esențial să dispuneți de instrumente care să vă ajute în privința documentelor necesare unității și să…
Vezi articolul

BREAKING Salariile profesorilor nu vor creşte anul acesta, „deoarece sunt o serie de alte priorităţi”, anunță Cîmpeanu / Legea prevede majorarea cu 16% de la 1 septembrie, creștere amânată și anul trecut

Salariile profesorilor nu vor putea creşte după rectificarea bugetară, deoarece sunt o serie de alte priorităţi în sistemul de învăţământ care necesită finanţare, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, după…
Vezi articolul

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație, cu 11 milioane de profesori și angajați printre membri, le scrie premierului Ciucă și Ligiei Deca, în semn de solidaritate cu profesorii din România: Guvernul trebuie să asigure salarii mai mari și condiții de muncă mai bune și mai incluzive pentru a atrage și a păstra profesori calificați și pasionați

Uniunea Sindicatelor Europene din Educație – ETUCE, transmite o scrisoare către premierul României, Nicolae Ciucă, ministra Educației, Ligia Deca și către liderii sindicatelor reprezentative din Învățământ, pentru a se declara…
Vezi articolul

Sindicatele îi întreabă pe profesori și angajații din școli dacă acceptă să închidă greva generală din Învățământ pentru voucherele anuale și pentru promisiunea de creștere salarială în anul viitor, solicitări făcute de sindicate și acceptate de Guvern / Condiția impusă de Executivul Ciucă – duminică la 9 să anunțe încheierea grevei

Sindicatele își întreabă oamenii din teritoriu dacă propunerile acceptate de Guvern, la solicitarea lor, sunt acceptabile pentru membrii, în așa fel încât greva generală să fie închisă. Guvernul ar fi…
Vezi articolul