“Se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă” ce va duce la lipsă de seriozitate privind finanțarea educației, segregarea elevilor, protecție totală pentru plagiatori – analiza universitarului clujean Claudiu Turcuș pe tema proiectelor de lege

7.239 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
“Noile proiecte de legi ale Educației din 2022 ne arată, din păcate, că singurul consens pare a fi acela că se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă”, scrie, într-o analiză publicată în revista Sinteza, conferențiarul universitar clujean Claudiu Turcuș. Această schimbare, afirmă el, va duce la o “lipsă acută de seriozitate în ce privește finanțarea adecvată a Educației”, la “segregarea elevilor” prin mecanisme ce “pretind că servesc performanța”, la “corporatizarea managementului școlar” și la “protecția totală pentru plagiatori”.
 • Autorul analizei este conferențiar și prodecan cu cercetarea și infrastructura academică la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai. Articolul a apărut în publicația Sinteza, fondată de Vasile Dâncu (actualmente ministru al Apărării din partea PSD, coleg de guvern cu ministrul Sorin CÎmpeanu). Revista publică analize și alte materiale realizate de jurnaliști, universitari, sociologi, cercetători.

În articolul citat, Claudiu Turcuș apreciază, între altele:

“Pur și simplu nu există nici expertiză serioasă pe politici educaționale și nici cercetare avansată comparativă (prin raportarea la realitățile din alte state din UE, măcar). În proporție de 70% s-au preluat elemente din Legea 1/2011, iar prevederile noi sunt pur și simplu lipsite de consistență (stagiatura, titularizarea, evaluarea) deoarece nu furnizează nici date, nici nu descriu, măcar la nivel elementar, procesul de implementare.”

 • “O atenție sporită, însă, s-a acordat admiterii în clasa a IX-a la liceele de elită, precum și reorganizării Bacalaureatului. Două inepții colosale care dacă se vor implementa ne vor arunca într-un haos social major.”

“A arunca într-o lege organică promisiunea că salarizarea profesorilor se va face după o altă grilă decât cea aflată deja în vigoare, grilă pe care guvernul a ignorat-o oricum, ajungând să piardă un proces cu sindicatele din cauza neaplicării ei, este cel puțin o neseriozitate crasă. (…) Oricum, anunțul recent că abia din 2027 vom avea parte de o finanțare adecvată a sistemului de învățământ indică exact ceea ce era de aștept: pe componenta finanțării legea rămâne strict populist-electorală.”

 • “Avem cea mai mică alocare pe Educație și Cercetare din Europa. Efectiv nu se poate aștepta până în 2027, va fi prea târziu.”

“(…) cel puțin 60% dintre școlile doctorale din România sunt complet necredibile și nu ar trebui să primească acreditare deoarece efectiv nu dețin expertiză suficientă pentru a putea organiza acest nivel de studiu. Prin urmare, consecința va fi că aceste școli irelevante vor acorda diplome de doctor valide, iar dacă cineva va demonstra că ele sunt plagiate, persoana în cauză va putea să renunțe la titlul în cauză fără nicio consecință administrativă. Acest lucru este inacceptabil, constituind acoperirea și legitimarea publică a unei fraude intelectuale, etice și instituționale de proporții.”

 • Proiectele de lege nu răspund “marilor probleme ale învățământului românesc”, autorul enumerând, între altele: rata ridicată de părăsire timpurie a școlii, rata analfabetismului funcțional, diferențele majore dintre rural și urban, problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități.

Foto: Analysis © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
 1. Doar in Romania se poate sa existe universitari (la nivel de conferentiar si prodecan) cu 10 citari, care apoi sa mai si dea sfaturi despre cum trebuie facuta cercetarea!
  :)))))))))

 2. Nu votați aceste legi ale educației…O Românie eșuată din cauza acestui mediocru globalist digital …și a cimpanzeilor digitali.. echipa lui de 10mii de specialiști… așa se lăuda meșterul agricol Câmpeanu

 3. Ministerul este condus de lunatici plini de aspirații mesianice. Sunt restanțe la toate obiectivele, dar stăm grozav la proiecția de cai verzi pe pereți. Mereu am suspectat că unde există o acumulare de roluri neconvergente, vezi politruc și profesor, ambele sunt onorate într-un mod deficitar. Un ministru care acumulează zeci de roluri, cu atât mai mult subperformează. Dar, dacă își umple gura cu pietre grele, precum “excelență”, “România educată”, “performanță”, “reformă”, iar în pozele olimpicilor este nelipsit, ajunge să se hrănească din propria fantasmă. Până la a ajunge apostolul unei misiuni salvatoare pentru univers, un singur pas. Pe fond, nu există manuale de ani de zile la învățământul profesional, resursa umană este pasăre rară, dar se doresc nu clase, ci licee profesionale. La învățământul tehnologic au trecut decenii fără modificarea vreunei probe de Bacalaureat, dar se speră la succes absolut peste noapte. Se luptă de zor pentru incluziune, dar se desființează liceele cu mai multe filiere. Elevilor li s-au promis programe și manuale actualizate, dar de doi ani lipsesc cu desăvârșire. Este în natura oricărui om păgubit de complexul de inferioritate și binecuvântat cu multă aroganță, să își propună să mute munții din loc doar folosind propriile palme. Iar asta în timp ce nu poate mișca o singură piatră aflată la picioare.

 4. Unul vine,altul pleacă. Unul face și altul desface.Nu e sfârșitul lumii,deși războiul și foametea bat la ușă,legi tâmpite și injuste au tot fost.Se pare ca le-a plăcut foarte mult era lui Ceaușescu unde Elena Ceaușescu,o analfabeta,era mare erudita a țării. Același model perpetuat ca și când ar fi o pedeapsa și nu o alegere.E trist sa privești asa-zise alegeri care ani la rând au fost impuse.Ce e văzut ca libertate e de fapt un model care acum e urmat cu disperare:orice analfabet și plagiator poate fi intelectual cu doctorat.Jalnic ,nu?Ei au murit dar idealul Ceaușescu rămâne.
  Aceleași greșeli perpetuat iar și iar.Ca acei alcoolici care beau pana mor deși ar putea sa facă alta alegere pentru ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Generația 2023. Aproape 20% dintre elevii care au intrat în școala primară acum nouă ani nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională de la finalul clasei a VIII-a. Unde sunt 38 de mii de copii

Elevii care au terminat clasa a VIII-a în iunie 2023 și care susțin în aceste zile Evaluarea Națională au intrat în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015. Potrivit potrivit datelor…
Vezi articolul

(P) Tânărul matematician Cezar Lupu, antrenor al olimpicilor americani la Matematică și mentor al juniorilor români pentru Balcaniadă prin Fundația Upper Education: Menirea mea e să-i învăț pe oameni să gândească corect

“Pot afirma cu certitudine că sistemul american de pregătire pentru olimpiadă arată foarte diferit față de cel românesc”, spune Cezar Lupu, postdoc la Universitatea Texas Tech. Cu un traseu educațional…
Vezi articolul

Să-i înveți pe elevi cum să repete și să învețe materia în timp, în locul practicilor de tip “îngrășat porcul în ajun”, un pas-cheie pentru depășirea impresiilor greșite pe care elevii le formează despre însușirea materiei – studiu

Elevii care preferă tehnici de învățare precum citirea și recitirea materialelor în sesiuni aglomerate de învățare vor eșua în a reține informația, pe când cei care știu să-și controleze practicile…
Vezi articolul