Se redeschid facultățile: numărul studenților din universitățile românești, în creștere în acest an, după intrarea în anul I a celei mai numeroase promoții de liceu din ultimii 5 ani

7.354 de vizualizări
Admiterea la liceu 2020
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com
Universitățile românești își redeschid începând de astăzi porțile – fizice sau online – pentru peste 540 de mii de studenți la toate ciclurile de învățământ, licență, master și doctorat, după cum sugerează ultimele date statistice. Acestea marchează o tendință de creștere, după recordul negativ din anul universitar 2018-2019. Principalul motiv al evoluției pozitive este Generația 2020 – cea mai numeroasă generație de absolvenți de liceu din cel puțin ultimii cinci ani, potrivit unei analize Edupedu.ro.

EduPedu.ro nota în urmă cu un an că, în anul universitar 2018-2019, pe fondul scăderilor demografice și al migrației tinerilor, fusese atins un minimum de participare pentru ultimele două decenii – doar 402.696 de studenți în ciclul de licență, dintre care 25.327 de studenți străini și doar 377.370 de studenți români.

Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică, în anul 2019/2020 numărul de studenți înscriși la licență a crescut ușor față de anul anterior, ajungând la un total de 407.373. În ciclul de licență, datele centralizate în primăvară de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) indicau 24.335 de studenți străini la ciclul de licență, ceea ce, coroborat cu datele INS, sugerează o creștere mică a numărului de studenți români, până la aproximativ 383.000 în ultimul an universitar.

Pe de altă parte, Registrul Educațional Integrat arată că, în Registrul Matricol Unic, în anul I erau înscriși, anul universitar trecut, 177.773 de studenți – cel mai mic număr din ultimii cinci ani (194 de mii în 2015-2016, 184 de mii în 2016-2017, 191 de mii în 2017-2018, 186 de mii în 2018-2019).

  • În 2019-2020, numărul total de studenți din toate ciclurile s-a ridicat, potrivit INS, la 543.299, cu aproximativ 10.000 mai mult decât în anul precedent (533.749).
  • În anul universitar 2019-2020, potrivit datelor din primăvară ale UEFISCDI, erau înscriși aproximativ 29.382 studenți străini în toate ciclurile universitare (licență, masterat, doctorat). Pe lângă cei 24.335 la ciclul de licență, 4.063 erau încriși la master.

Pentru anul în curs, cifrele ar urma să înregistreze o creștere semnificativă, având în vedere că foarte multe facultăți au renunțat la examene, evaluările s-au făcut preponderent online și înscrierile au fost, de asemenea, online. Recordurile de înscrieri și de ocupare a locurilor au fost anunțate pe parcursul verii – vezi aici, aici sau aici.

Aceste înscrieri vin pe fondul celei mai numeroase generații de absolvenți de liceu cu dimploă de Bac din ultimii 5 ani, potrivit Ministerului Educației. Datele arată că în sesiunea din vară au fost peste 95 de mii de candidați „reușiți”.

Pe 20 septembrie, cu puțin timp înaintea începerii anului universitar și după terminarea procedurilor de admitere, Consiliul Național al Rectorilor (CNR) solicita Guvernului să suplimenteze locurile finanțate de la buget pe ciclul de licență, “constatând că anul acesta numărul de absolvenți de învățământ liceal cu diplomă de bacalaureat este mai mare decât în ultimii 4 ani, pentru a corela cifra de școlarizare cu realitățile existente, dar și cu obiectivele asumate de România în domeniul învățământului superior” – detalii.

Citește și:
GRAFIC Doar 377 de mii de studenți români încep azi facultatea. Este cel mai mic număr din ultimii 20 de ani
Sorin Cîmpeanu, Consiliul Rectorilor: Cele mai multe universităţi au decis să deruleze exclusiv online partea de cursuri. Problema deschiderii căminelor studenţeşti este extrem de acută, iar unele universităţi cer test COVID negativ la cazare

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. Pentru școli, elevi și studenți Dreamstime.com oferă 50% reducere la toate planurile, până la sfârșitul lunii septembrie.


2 comments
  1. nu pricep : daca o generatie de copii are cam 120.000 cum poti avea 400.000 studenti in totalul celor 4 ani de facultate ? Ce fac 80% din elevii de liceu o fzcultate ? cred ca fac doar max 30% adica vreo 35.000 iar 35.000×4 ani facultate face 140.000 nr corect de studenti in Romani la un moment oarecari .

  2. Da…. în special ASE…. Poate încep alte facultăți, universități…. Nu înțeleg cum unii încep fizic iar alții nu pot. Cei mai defavorizați sunt studenții de anul I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Marcel Ciolacu și Vasile Dîncu / Foto Inquam Photos / George Calin

PSD îl lasă pe președintele Iohannis în offside, pe legile educației: Vasile Dîncu a absentat de la ședința PNL, PSD, UDMR pentru modificarea Legilor Deca, întâlnire la care Mihnea Costoiu a anunțat că amendamentele PSD nu sunt gata și că draftul de lege necesită dezbatere largă / Cine a participat la ședință – SURSE

Lovitură a PSD la președintele Klaus Iohannis, care vrea aprobarea rapidă a Legilor educației realizate de fosta sa consilieră prezidențială Ligia Deca sub cupola proiectului “România Educată”. Astăzi s-a desfășurat…
Vezi articolul
Pregătire gratuită la istorie

Limitarea la maximum două a mandatelor rectorilor și pentru cel mult 8 ani, cerută de ANOSR la întâlnirea cu ministrul Educației, Ligia Deca. Reprezentanții studenților solicită și păstrarea nemodificată a taxelor universitare pe perioada unui ciclu de studii

Menținerea nemodificată a taxelor de studii pe durata școlarității a fost una dintre cele 11 solicitări ale Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești la întâlnirea cu ministrul Educației, Ligia Deca. ANOSR…
Vezi articolul

Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020

România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în…
Vezi articolul

Universitatea Cuza din Iași plănuiește proiecte comune cu Universitatea din Kazan, Rusia / Rectorul Tudorel Toader și alți profesori au participat la sesiuni organizate de ruși pe tema „Pregătirea profesorului-educator în secolul XXI”

Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) anunță că intenționează să încheie un parteneriat cu Universitatea Federală din Kazan, Rusia, pentru derularea de proiecte de cercetare comune și înființarea unui…
Vezi articolul