Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți, două zile pe săptămână cel puțin, dimineața și seara: „în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18” – proiect ROFUIP 2024

6.823 de vizualizări
Photo 145587229 © Seventyfourimages | Dreamstime.com
Noul proiect de Regulament de organizare și funcționare a școlilor prevede program cu părinții al secretariatelor școlilor, cel puțin o zi de dimineață și una seara pe săptămână, potrivit documentului pus în dezbatere de Ministerul Educației. ROFUIP 2024, adică Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar este setul de reguli pe care trebuie să le respecte fiecare școală, creșă, grădiniță sau liceu, de aceea conținutul său este foarte important și modificările au un impact semnificativ, fiind resimțite în întreg sistemul de învățământ.

„Pentru a asigura legătura părinților/reprezentanților legali ai antepreșcolarilor/preșcolarilor/
elevilor cu unitatea de învățământ, directorul și consiliul de administrație decid un program flexibil al departamentului secretariat, astfel încât să asigure activitatea cu părinții al acestuia în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18, cel puțin două zile pe săptămână”, prevede proiectul de ROFUIP la articolul 75, alineatul 10.

Ce prevederi noi anunță Ministerul Educației, tot pentru transparentizarea activității școlilor:

 • introducerea obligativității ca formațiunile de studiu să se constituie prin distribuția aleatorie a elevilor, acolo unde există mai multe clase pe an de studiu, conform procedurii în vigoare;
 • introducerea prevederii conform căreia, în funcțiile de director rămase vacante, conducerea este asigurată de un cadru didactic numit prin decizia inspectorului școlar general după consultarea consiliului profesoral al unității de învățământ;
 • introducerea interdicției ca personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasele la care este încadrat;
 • introducerea prevederii conform căreia unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile de educație extrașcolară vor publica pe site-urile proprii și prin orice altă formă de comunicare publică de care dispun autorizația de securitate la incendiu, precum și  autorizația sanitară de funcționare sau, în cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute de către școală, vor informa în acest sens.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail consultari.publice@edu.gov.ro. Asta înseamnă că termenul limită este sâmbătă, 22 iunie.

Documentul propus are 84 de pagini și ar fi trebuit să intre în vigoare pe 2 mai 2024, în urmă cu o lună și 10 zile, conform calendarului aprobat de ministra Ligia Deca, care și-a încălcat astfel propriul ordin de ministru, după cum am semnalat de mai multe ori.

Articol în curs de actualizare

Foto: 145587229 © Seventyfourimages | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
 1. eu una nu stau sa îmi pierd job pentru atâtea libere nici un patron nu da de ori liber mai ales în saloane de unghii ca au nevoie.

 2. Mai bine sa se modifice procedura și să se accepte primirea/transmiterea oricarui document online, fara a mai fi necesar sa venim sa depunem o cerere/ declarație sau sa ridicăm o adeverință.

  1. Orice document transmis instituțiilor statului prin e-mail trebuie obligatoriu înregistrat. De asemenea, solicitați nr. de înregistrare pentru a primi/solicita rezoluția.

 3. totusi pana cand trebuie sa acceptam incompeteta ministerului? de aia isi pierd sindicatele oamenii. o propunere ar fi ca sa fie eliminati toti secretarii de stat. sunt oricum incompetenti si doar cu idei care birocratizeaza mai mult sistemul isi justifica munca. un singu secretar de stat e suficient pentru eficienta. o alta propunere este ca actualii secretari de stat sa fie reangajati in scoli , sa mearga in comisii de examene ca sa vada realitatea . a hotiei cu asa zisa digitalizare a examenelor care a dublat hartia si timpul consumat. mai bin a ramanem noi la hartie si creieon, e mai eficient, mai ieftin , mai putin timp pierdut si nu se platesc milioane de euro pe aplicatii catastrofale.

 4. Si la banci ar trebui implementata asta… atata timp cat nu se poate rezolva online, sa existe program flexibil sa poata ajunge toti oamenii. Nu e greu de implementat sa se lucreze 2 zile pe saptamana de la 10 la 18, chiar si una e de ajuns.

 5. Exact ce le lipsea secretariatelor.

  Deci cnf propunerii ar trebui să rămână în școală 10 ore pe zi.

  Idei bune, aplicări tâmpe.

  PS
  Daca digitalizăm de zeci de milioane de euro de ce ar mai trebui părinții să stea pe la ușa secretariatului?
  Întrebare retorică desigur nevalabilă pt dosare cu șină si copii dupa CN, CI, CC, CD etc

 6. De ce nu se trece in ROFUIP ca si profesorii de la ciclul primar si cei de la celelate cicluri au obligatia de a presta activitati didactice cf incadrarii si alte activitati in scoala pe perioada de 8 ore zilnic ,in intervalul orar 7,30- 16 cu o pauza de 30 de minute .

  1. Io-s de acord. Dar la ora 16 am rupt poarta unitatii, pana la 16 fac ce imi priveste disciplina, nu impart corn si lapte si sunt comisar antidrog si mai ales, dupa ce am rupt poarta, nu ma mai suna nimeni pana a doua zi, nici parinti, nici director, nu mai dau de acasa rapoarte, situatii pe Whatsapp si alte magarii de pe o zi pe alta. Pana la 16, dupa ce termin orele, corectez teste, lucrez la mapa cadrului didactic, concep evaluari, imi planific materia samd. As fi fericit. Si acasa sa am si eu viata de familie si de om normal.

 7. Cum e mema aia cu Padme din Star Wars: și vor mai angaja un alt secretar cu sfert/jumătate de normă pentru asta, nu-i așa? Nu-i așa?… Iar ministerul în rolul lui Anakin se uită așa, în zeflemea, la fraierii care trebuie să lucreze zile de 10 ore de două ori pe săptămână.

  Ăia care cred că e așa ușor de fragmentat programul să facă bine să citească naibii noua lege cu articolele legate de decontarea navetei, de exemplu, articole PROROGATE până la Sf. Așteaptă, care nici măcar nu se referă la personalul didactic auxiliar. Sau încă trăiți cu impresia că toată lumea lucrează în București la două minute de stația de metrou?!

  1. Eu sunt secretar si contabil cu cate jumate de norma. Si fac naveta 2 ore dus-intors cu autobuzul. Voi fi extaziata de noua propunere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like