Șeful instituției care face subiectele de examen, despre compunerea din testul de antrenament, dată la Evaluarea Națională: Testele de antrenament nu au fost pentru a se antrena copiii pentru Evaluarea Națională?

29.234 de vizualizări
Marian Șuță / Foto: edu.ro
„Testele de antrenament nu au fost pentru a se antrena copiii pentru Evaluarea Națională?”, a declarat Marin Șuță, președintele Centrului Național de Politici și Evaluarea în Educație pentru știriedu.ro. Acesta a reacționat astfel după ce Edupedu.ro a sesizat faptul că cerința de la Subiectul al II-lea de la proba scrisă de Limba și literatura română, o compunere despre o activitate preferată, fusese dată în Testul de antrenament nr 16, publicat de instituția pe care o conduce din 10 august 2016.

Subiectele nu au fost văzute de nimeni, decât de cei care le-au elaborat, profesori de specialitate – de limba și literatura română.

Subiectul ca atare nu prezintă nimic greșit, nimic ilegal. Nu este variantă de test integral dată. Așa cum este nu este greșit. Nu contrazice nicio prevedere din metodologie sau legislație.

Testul a fost public, toți elevii au avut acces la el, nu avantajează pe vreun elev.

Testele de antrenament nu au fost pentru a se antrena copiii pentru Evaluarea Națională?”, a spus pentru stiriedu.ro Marin Șută.

Compunerea de la subiectul II B de la Evaluarea Națională 2020 a fost aceeași dată în Testul de antrenament nr. 16, test publicat de ministerul Educației pentru pregătirea candidaților pe 4 mai 2020. Acest test a fost rezolvat pe 9 iunie 2020 la TVR în emisiunea Teleșcoala.

Varianta 5, cea extrasă pentru proba scrisă la Evaluarea Națională 2020, a avut la Subiectul al II-lea, punctul B, următoarea cerință:

„Redactează o narațiune de 150-300 de cuvinte, în care să prezinți o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.

În compunerea ta, trebuie:
– să relatezi o întâmplare, respectând succesiunea logică a faptelor;
– să precizezi două elemente ale contextului spațio-temporal;
– să ai un conținut adecvat cerinței;
– să respecți precizarea privind numărul de cuvinte”

Aceeași cerință a fost în Testul de antrenament nr. 16, tot la Subiectul al II-lea, punctul B, publicat de Ministerul Educației pe 4 mai.

Reamintim că anul trecut tot Edupedu.ro a semnalat faptul că subiectul de la Bacalaureat, la disciplina Chimie anorganică, era în proporție de 75% similar cu cel dat în anul 2018 la aceeași probă.

Foto: edu.ro


2 comentarii
  1. Am facut compunerea aia de X ori in 2 ani sub diverse titluri” o intamplare din timpul liber”, ” un hobby”, ” o intamplare din vacanta” ……oricare din astea se potriveau.Deci e acelasi lucru.Era un subiect comun in cartile cu subiecte de antrenament scoase pe piata de ani de zile.Nu vad care este problema.Nu este acesta singurul exemplu de compunere care se putea adapta.Macar sa fi facut toti toate testele de antrenament date….

  2. Domnii si doamnele de la CNEE sunt superficiali,criteriul de selectie al echipei lor este sigur ,,valoarea profesionala”,ca stau acolo sa faca subiecte pentru 5 examene anuale,ev.nat.cls.aVIIIa,bacalaureat cls.aXIIa si ev.nat.clasele aIIa,aIVa si aVIa ,pentru ale caror subiecte , fac copy si paste ,bareme gresite chiar si pentru clasa aIIa,vezi anul 2016-2017.Anul asta au copiat subiecte ptr.cls.aVIIIa si pana acum nu au fost in stare sa faca variante de subiecte pentru elevii care sustin ev.nat.in 2021,termenul conform MEC ,era febr.2020,apoi mai 2020,iar astia care au salarii de mii de euro ,pana azi 15 iunie nu au facut nimic.Lenesi,superficiali,autosuficienti astia sunt oamenii care iau decizii pentru elevi si de aceea nivelul invatamantului este asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Top 10 cele mai bune școli din București la Evaluarea Națională 2018 după criteriile de performanță. Nicio școală din sectoarele 3 și 4 nu este în acest clasament

Top cele mai bune școli din București este deschis de Colegiul Național de Informatică ”Tudor Vianu”, în  ”Analiza rezultatelor la Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a – 2018”,…
Vezi articolul