Sfaturi pentru cei care dau Bacul la Istorie, de la profesoara Roxana Rusin

6.799 de vizualizări
Roxana Rusin / Foto: Arhiva personala
Examenul de Bacalaureat continuă miercuri cu proba scrisă la matematică sau istorie, în funcție de profilul fiecărui absolvent. Profesoara Roxana Rusin le-a transmis elevilor pe Facebook câteva sfaturi utile pentru acest examen.

”Chiar dacă persistă această blazare generată de vreme, nu uit că mâine elevii de clasa a XII-a au proba la istorie. Niște gânduri de la mine pentru voi:

 • aveți trei ore să citiți cu mare atenție fiecare cerință în parte, să descifrați textele;
 • puteți lua subiectele atunci când ieșiți, așa că v-ar fi util să vă notați succint rezolvările astfel încât să puteți verifica împreună cu profesorul și să fiți cât de cât siguri unde ați făcut corect și unde nu (memoria se deteriorează fără să vrem și avem tendința să nu mai relatăm evenimentele, ci ceea ce credem noi acum despre ele).
 • deși o bună parte din subiect conține exerciții pe baza textelor, încercați să alcătuiți propoziții atunci când răspundeți și cerințelor de tipul menționați secolul la care se referă sursa dată. Dacă e corect răspunsul, veți primi tot 2 puncte, nu veți obține 4 pentru că formulați o propoziție, dar în economia întregii lucrări contează pentru că scriitura este echilibrată, uniformă și dovedește că stăpâniți comunicarea în general.
 • folosiți ghilimelele atunci când extrageți informațiile din text și nu le modificați.
 • orice text are nevoie de context: mă refer la faptul că unde aveți de prezentat, ceea ce presupune mai mult decât simpla menționare a unui fapt istoric/eveniment, faceți o trecere lină către rezolvarea propriu-zisă a exercițiului. Așa veți demonstra încă o dată faptul că înțelegeți în sine problematica și că nu ați memorat un calup de materie și acum îl reproduceți. Să fie mai clar? Aveți de scris despre formarea statului român modern în a doua jumătate a secolului al XIX-lea: acest proces nu a fost singular în spațiul românesc atunci, ci că era vorba de un secol al naționalismelor și că Europa era periodic zguduită de revoluții și forme de protest în fața marilor imperii multinaționale.
 • orice text pe care îl alcătuiți trebuie să aibă o structură: o teză de la care porniți, o susțineți și într-o succesiune logică o și argumentați. Mai ușor, gândește-te că îți place să urci pe munte, apoi că vrei să explici cuiva și de ce îți place lucrul acesta. Dacă ai fost suficient de convingător, vor veni și alții cu tine, iar în cazul de față corectorul va sesiza că ai o minte organizată pentru că te-ai străduit să antrenezi asta.
 • eseul, deși de cele mai multe ori este plicticos și nefericit formulat, are totuși un fir roșu care trebuie urmărit în fiecare cerință. Toate răspunsurile de la fiecare cerință alcătuiesc tema mare a eseului. Dacă nu v-a plăcut tare materia și în general nu ați fost pasionați de istorie, nu vă complicați cu explicații alambicate și fraze interminabile. Răspundeți curat, fără detalii despre care nu sunteți siguri, faceți fraze potrivit de lungi încât să se înțeleagă ușor ideea pe care o transmiteți.
 • contextualizați: o să repet până nu o să mai am glas! Unirea de la 1918 este diferită de cea de la 1859, vremurile erau diferite, oamenii la fel și maturitatea gândirii politice de la 1859 diferă de cea din 1918.
 • asemănările și deosebirile, așa cum vi le cer ei în exerciții, se pot formula în așa fel încât să probeze înțelegerea voastră pornind de la faptele în sine pe care le asemănați. Așadar, în treacăt măcar, menționați ceea ce asemănați și deosebiți pentru că altfel este rupt de context.
 • folosiți timpul nu să pictați literele, datoria voastră este să aveți un scris lizibil, nu să faceți o operă de caligrafie.
 • a învârti la nesfârșit două idei doar să faceți numărul de pagini nu este o idee bună, iar un corector cu nas fin o să simtă asta.
 • cel ce îți pune nota o face strict pe baza a ceea ce citește, așa că fii cu atenție ce oferi. El nu te știe că în ianuarie ai răspuns bine în clasă și în general te cam pricepi.

Acum lasă variantele de subiecte, caietele, memoratoarele! Vezi că sigur găsești ceva interesant pe Netflix și care să nu aibă legătură cu istoria. Și nu te îngrași acum dacă îți iei o mare pizza și un suc. Endorfine și apoi și istoria! Mult succes!”

Roxana Rusin / Foto: Arhiva personala


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației le transmite elevilor că subiectele de la examenele din acest an, Evaluarea Națională și Bacalaureatul, vor fi „perfect adaptate”. Cîmpeanu: Este total incorect să plătească doar elevii

Subiectele de la examenele naţionale vor fi adaptate acestei perioade de doi ani din parcursul educaţional al elevilor, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la TVR 1, citat de Agerpres. Acesta…
Vezi articolul

Nu vor mai fi publicate alte teste de antrenament în acest an școlar, anunță Centrul Național de Evaluare: Pentru a nu adăuga o presiune suplimentară elevilor de clasa a VIII-a, respectiv, a XII-a care doresc să parcurgă toate testele

Testele de antremanent pentru Evaluarea Națională și pentru bacalaureat publicate pe 31 mai au fost ultimele din acest an școlar, anunță Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE),…
Vezi articolul

Limba română ar urma să fie probă separată la BAC 2027, cu eliminarea fie „accentului pus pe învățarea mecanică”, printre modificările anunțate de Sorin Cîmpeanu în proiectul legii Educației / Proba facultativă nu va condiționa promovarea examenului

„Referitor la examenul național de bacalaureat a fost agreat ca limba și literatura română (inclusiv gramatica) să constituie o probă distinctă în cadrul acestui examen”, a transmis ministrul Educației, Sorin…
Vezi articolul