Silviu Morcan, CNE: Sunt absolut convins că în perioada următoare, cel puțin atâta timp cât va fi valul 4, nu vor exista teste pe bază de salivă în școli

1.652 de vizualizări
Silviu Morcan, președintele CNE / Foto: Facebook.com
“Sunt absolut convins că în perioada următoare, cel puțin atâta timp cât va fi valul 4, nu vor exista teste pe bază de salivă în școli”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor la Digi24. Reprezentantul elevilor susține că despre testele non-invazive s-a vorbit, au existat hotărâri ale CNSU, dar că ele nu există în școli.

Morcan susține că „fără măsuri suplimentare de protecție pentru copii și pentru profesori, cu siguranță că învățământul față în față, în momentul actual, în contextul multor localități cu peste 6 la mia de locuitori incidență, este extrem de periculos pentru orice participant la actul educațional”.

„Învățământul online nu este un substitut al școlii față în față, pentru că școala e cea pe care o cunoaștem cu toții, școala este cu format fizic, cu siguranță, dar nu ne putem permite ca în localitățile cu rată mare de infectare de COVID-19 să mergem la școală și să ne îmbolnăvim. Vedem că numărăm din ce în ce mai multe clase carantinate, școli închise pe fondul infectărilor și testele rapide de salivă, acele teste non-invazive, cu care guvernul s-a lăudat în ultimele zile, întârzie să apară. Adică vedem că sunt hotărâri CNSU care se aprobă, dar licitațiile nici măcar nu au început și dacă ne uităm la experiența licitațiilor din trecut, inclusiv cele pentru tablete, sunt absolut convins că în perioada următoare, cel puțin atâta timp cât va fi valul 4, nu vor exista aceste teste în școli.

Adică avem, cel puțin la nivel declarativ și pe hârtie, nevoie de 70 milioane de teste de salivă, dar la momentul de față ele nu există în școli și fără măsuri suplimentare de protecție pentru copii și pentru profesori cu siguranță că învățământul față în față, în momentul actual, în contextul multor localități cu peste 6 la mia de locuitori incidență, este extrem de periculos pentru orice participant la actul educațional”, a spus Silviu Morcan.

Declarația vine în contextul în care peste 700 de localități au trecut de rata de infectare 6 la mie, iar peste 300 de școli s-au închis numai în ultimele 36 de ore.

Premierul României, Florin Cîțu, a cerut agenției – la începutul lunii – „să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia” de omologare sau autorizare.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.


4 comments
  1. Se astepta la altceva? Gestionarea proasta a oricarei situatii oricat de mica sau mare este specialitatea conducatorilor nostri.

  2. Testele nu vor ajunge în școală în acest an 100 la 100 pentru că avem o conducere de tot râsul lumii în Germania se fac test zilnice la noi de ce nu se poate.Rușine!

  3. Pe linga faptul ca nu vom avea testele, nu este nici personal care sa testeze sau care sa supravegheze testarea. Prin urmare, eu nu pot intelege incapatinarea autoritatilor (in principiu a ministrului educatiei) in a tine scolile deschise indiferent de rata de incidenta. Scolile se puteau tine deschise indiferent de rata de incidenta, doar in urmatoarele conditii: testare periodica a tuturor elevilor si verificarea cu strictete de catre autoritati a respectarii regulilor de protectie impotriva pandemiei. Nici una nici alta nu se intampla. Deci?!…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Iulian Cristache

Federația părinților din preuniversitar: Noi am căzut de acord ca vacanța de iarnă să fie intersemestrială, iar calibrarea conținuturilor de predare pe semestre este responsabilitatea Ministerului și al sindicatelor

Reprezentanții părinților, elevilor și parte din sindicate au căzut de acord în ședința de astăzi de la Ministerul Educației ca vacanța de iarnă să fie vacanță intersemestrială, în anul școlar…
Vezi articolul

Părinții elevilor de la un liceu din Suceava, puși să plătească 60 de lei de copil pentru ca școala să cumpere un catalog electronic de la o firmă, lucru interzis prin ordin de ministru / Directoarea spune că nu sunt obligați și că școala are bani să cumpere catalogul prin Asociația de părinți / Secretarul de stat Sorin Ion: Este interzis. Exact asta nu am vrut să se întâmple, să se ceară bani de la copii / Nu poate lua o asociație de părinți această hotărâre

Mai mulți părinți ai căror copii învață la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” din Suceava ne-au semnalat faptul că profesorii diriginți le-au cerut, la îndemnul conducerii școlii, suma de 60 de…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de Gabriel Oprea și George Maior. Demisia vine în urma unui scandal cu Remus Pricopie, președinte ASSN și rector SNSPA

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat într-un interviu publicat astăzi pe dcnews.ro că a demisionat din Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN), înființată de fostul ministru de Interne Gabriel…
Vezi articolul