Simulare BAC 2025 – Română. Profesoara Adriana Iancu: Subiectul al III-lea vine să trezească la realitate elevii. Al II-lea subiect cred că va aduce pentru fiecare dintre noi răspunsuri neașteptate

7.150 de vizualizări
Foto: Adriana Iancu / captură Viitor pentru România cu Nicoleta Calugareanu – YouTube
Adriana Iancu, profesoară de Limba română și directoare a Școlii Gimnaziale nr. 206 din București, a declarat, pentru Prima TV, referitor la subiectul al III-lea de la proba de Limba română din cadrul simulării examenului de BAC 2025, că „vine să trezească la realitate, dacă îmi permit să spun așa, elevii”. „Al II-lea subiect, care vizează opinia dacă profesorul contribuie sau nu contribuie la îmbogățirea experienței de culturale, cred că va aduce pentru fiecare dintre noi răspunsuri neașteptate”, a menționat aceasta.

„Nu putem vorbi despre un nivel scăzut sau ridicat de dificultate câtă vreme el rămâne în cadrul programei școlare. Însă un subiect de acest tip vine să trezească la realitate, dacă îmi permit să spun așa, elevii. Primul subiect, care a necesitat răspunderea la niște întrebări, având ca suport un text literar, nu ar trebui să pună elevul în dificultate. Al II-lea subiect, care vizează opinia dacă profesorul contribuie sau nu contribuie la îmbogățirea experienței de culturale, cred că va aduce pentru fiecare dintre noi răspunsuri neașteptate”, a precizat profesoara.

La subiectul al III-lea, elevii de la uman au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic sau al experienței studiat. În schimb, candidații de la real și tehnologic au avut de prezentat particularitățile unui roman psihologic sau al experienței studiat.

Profesoara Irina Căpățână este de părere că subiectele date la simularea examenului de BAC 2025 „le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și, deopotrivă, programele anilor de studiu”. Aceasta, care predă Limba și literatura română la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova, scrie într-o postare pe Facebook că la simularea de la limba română se dă „ce nu s-a dat niciodată”.

Profesoara Adelina Beldugan a rezolvat, pentru Edupedu.ro, subiectele la Limba română și a menționat ce opere ar fi putut alege elevii la subiectul al III-lea.

La subiectul al III-lea sunt convinsă că vor exista confuzii pentru că mulți elevi s-au îndreptat și spre nuvela psihologică Moara cu noroc. De faptromanele vizate spre analiză erau, printre altele, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război, de Camil Petrescu; Patul lui Procust, de același autor, Maitreyi și Nuntă în cer de Mircea Eliade, Ioana sau O moarte care nu dovedește nimic de Anton Holban etc.”

Subiectul pentru profilul real şi profilul tehnologic:

Subiectul pentru profilul uman:

Citește și:
Simulare BAC 2025 – Română. Profesoara Irina Căpățînă: Subiectele acestea le fac un mare bine și colegilor care au uitat să citească programa de bac și o reduc la autorii canonici
Rezolvare subiecte Limba română, simulare BAC 2025. Profesoara Adelina Beldugan: Grad de dificultate excelent ales pentru a-i determina pe cei mai mulți dintre elevi să conștientizeze seriozitatea examenului

2 comments
    1. Din păcate, da… Există și în “Ion” o doză de “psihologic”, Ion este “un caz”, dar insuficient pentru a-i conferi astfel de statut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori 2024. Ministerul Educației primește jumătate de milion de euro de la Guvern pentru organizare – document

Peste 540 de elevi și profesori din 55 de țări vin în luna decembrie în România, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, potrivit memorandumului aprobat joi,…
Vezi articolul

Educația va fi întotdeauna un șantier în lucru. Acești copii au nevoie de oameni care să-i vadă, să treacă dincolo de hainele murdare, de pantofii rupți, de caietele lipsă, a mărturisit Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică la două școli din Brașov, premiată la Gala Merito

„Părinții, care aveau cel mult patru clase, mă întrebau la ce le trebuie copiilor atâta școală. Nu au de unde să știe că școala îi ajută, trăiesc cu sentimentul că…
Vezi articolul