Ministerul Educației a stabilit printr-o procedură detaliată modul în care se vor desfășura simularea din luna martie a Evaluării Naționale în anul școlar 2024-2025. Documentul, obținut de Edupedu.ro, stabilește responsabilitățile comisiilor de organizare și regulile aplicabile fiecărei etape a simulărilor.
Simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2025 are loc în modulul 4 de cursuri, mai exact începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română. Calendarul integral, mai jos în articol.
Potrivit art. 2 (1) din procedură, coordonarea simulărilor este asigurată la nivel județean de „comisia județeană/a municipiului București de organizare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, respectiv de comisia de bacalaureat județeană/a municipiului București.” În fiecare unitate de învățământ, organizarea revine unei comisii desemnate, iar fiecare instituție școlară devine automat un „centru de examen” dacă are personalitate juridică.
În cazul în care o școală nu dispune de echipamente adecvate pentru scanarea și transmiterea lucrărilor, aceasta poate fi arondată la un alt centru de examen. „În funcție de dotările cu scanere existente la nivelul județului/unității de învățământ, inspectoratul școlar poate decide arondarea unor unități de învățământ la alte centre de examen” (art. 2 (4)).
Comisiile de organizare
Fiecare unitate de învățământ trebuie să constituie o comisie de organizare formată din:
- Președinte – directorul unității sau un înlocuitor desemnat în caz de incompatibilitate;
- Vicepreședinte – un director adjunct sau profesor cu grad didactic I;
- Secretar – un cadru didactic cu competențe IT;
- Membri – 1-5 cadre didactice, preferabil cu experiență;
- Asistenți – câte doi în fiecare sală, dintre care cel puțin unul trebuie să aibă competențe digitale (art. 4).
Desfășurarea probelor
În ziua examenului, elevii trebuie să fie prezenți în săli până la ora 8:30, iar probele încep la 9:00 (art. 8 (1)). Timpul alocat pentru redactarea lucrărilor este de 2 ore pentru Evaluarea Națională (după completarea casetei de identificare) (art. 8 (3)). Monitorizarea audio-video este obligatorie.
Elevii de clasa a VIII-a primesc subiecte tip broșură și au posibilitatea să solicite pagini suplimentare, care sunt capsate de către profesorii asistenți la predarea lucrării, lucrarea finală ajungând să aibă cinci capse pe lateral. Fiind subiect tip broșură, pe care elevii scriu rezolvările, acestea nu pot fi luate de elevi la încheierea probei.
Dacă vor să corecteze un răspuns pe care îl consideră greșit, pentru itemii de tip grilă sau întrebările cu răspuns scurt, elevii trebuie să urmeze instrucțiuni specifice:
- „Un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect” (art. 10 (8)).
- „Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect” (art. 10 (8)).
Pentru textele scrise, se permite doar sublinierea pe text cu stilou/pix albastru sau creion. În cazul exercițiilor de sintaxă, elevii pot delimita propozițiile fără ca acest lucru să fie considerat semn particular (art. 10 (9)).
Corectarea greșelilor la Matematică
La proba de Matematică, corectarea greșelilor se face prin metode specifice:
- „Un răspuns de la Subiectul I sau de la Subiectul al II-lea poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală și încercuirea altui răspuns considerat corect” (art. 10 (10)).
- Dacă elevul schimbă răspunsul de mai multe ori și consideră o altă variantă ca fiind corectă, trebuie să o scrie clar într-un spațiu special: „Aceasta va fi scrisă în rubrica/celula dedicată punctajului atribuit itemului, aflată lângă zona cu cele patru variante de răspuns” (art. 10 (10)).
Este permisă realizarea de marcaje și completări pe figurile geometrice, dar doar cu creion sau stilou/pix albastru. De asemenea, elevii pot desena figuri geometrice noi în spațiile destinate rezolvării problemelor (art. 10 (11)).
Corectarea greșelilor generale în lucrare: dacă un elev face o greșeală în timpul redactării lucrării la orice probă, acesta trebuie să respecte regula de bază: „Elevii care doresc să corecteze o greșeală o taie cu o linie orizontală și completează, alături, răspunsul considerat corect” (art. 10 (15)).
Scanarea și evaluarea digitală
Spre deosebire de anii anteriori, procedura din acest an introduce reguli clare privind scanarea și încărcarea digitalizată a lucrărilor. Se precizează că „colțul lucrării conținând datele personale ale elevului NU SE ÎNCHIDE și NU SE LIPEȘTE, secretizarea urmând să fie realizată în platforma destinată evaluării digitalizate după încărcarea acesteia” (art. 10 (14)). Această modificare elimină procesul manual de secretizare folosit în trecut, reducând riscul unor erori umane.
După finalizarea probei, „asistenții scanează lucrarea, verifică dacă numărul paginilor scanate corespunde cu numărul paginilor lucrării în format fizic și cu numărul de pagini trecut în procesul-verbal de predare-primire al acesteia, precum și gradul de lizibilitate al lucrării scanate, o încarcă și o marchează în platforma destinată evaluării digitalizate” (art. 10 (19)).
Cum se corectează lucrările?
Evaluarea lucrărilor este realizată exclusiv în format digital, fără acces direct la documentele fizice. „Fiecare lucrare este evaluată de către doi profesori evaluatori, selectați, cu prioritate, dintre profesorii care au urmat Programul de formare continuă în vederea constituirii Corpului de profesori evaluatori pentru examenele și concursurile naționale (CPEECN)” (art. 12 (1)).
Dacă între notele acordate de cei doi evaluatori există o diferență mai mare de un punct, lucrarea este automat redistribuită altor doi profesori. „Nota finală este calculată luând în considerare cele patru (4) note, după eliminarea celor două note extreme, ca medie aritmetică având două zecimale, fără rotunjire, a celor două note-valori centrale” (art. 13 (9)).
Comunicarea și analiza rezultatelor
Elevii nu vor afla public notele de la simulări, acestea fiind transmise doar individual. „Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice” (art. 19 (1)), iar „comunicarea rezultatelor se face anonimizat, utilizându-se codurile individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților” (art. 19 (4)).
Inspectoratele școlare vor analiza rezultatele și „elaborează un raport pe baza rapoartelor unităților de învățământ. Acesta include un plan de acțiune care cuprinde măsurile de monitorizare, control și remediere, în cazul în care acest fapt se impune” (art. 20 (4)).
În cazul unităților școlare cu rezultate slabe, Ministerul Educației poate impune măsuri speciale. „Unitățile de învățământ care obțin rezultate necorespunzătoare la simulările naționale sunt monitorizate și îndrumate constant de către inspectoratul școlar, în vederea îmbunătățirii performanțelor școlare ale elevilor” (art. 20 (6)).
Simularea Evaluării Naționale (EN VIII) 2025 are loc în modulul 4 de cursuri, mai exact începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română.
Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
- 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
- 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Descarcă programele pentru simularea Evaluării Naționale 2025, publicate de Ministerul Educației și Cercetării, la Limba română, Matematică și Limba maternă.
FOTO DOCUMENT DESCARCĂ Procedura MEC pentru simulări 2025:

















În premieră, la EN VIII 2025 lucrările o să poată fi vizualizate după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de depunerea contestațiilor.
Calendarul evaluării naționale (EN VIII 2025) pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025
- 10-13 iunie 2025: Înscrierea la Evaluarea Națională
- 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
- 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
- 25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
- 27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
- 3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
- 6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
- 10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale