Squid Game în curtea școlii: Câțiva psihologi spun că imitarea jocurilor și a scenelor violente din serial de către copii poate avea efecte nefaste asupra comportamentului acestora

4.335 de vizualizări
Foto: Netflix.com
Filmul fenomen al anului un film cu violență extremă și dileme morale este vizionat și de copii, deși este catalogat doar pentru public peste 16 ani. Serialul Squid Game, care rulează pe Netflix a început să aibă ecouri și în rândul copiilor, un public căruia nu îi este destinat. Profesorii din mai multe școli au observat o creștere a violenței și abuzurilor emoționale între copii, iar părinții au constatat că unii copii au insomnii, după vizionarea filmului, scrie RFI.

În primul rând, ce este Jocul Calamarului? Jocul Calamarului este un serial sud-coreean care s-a menținut în Top 10 cele mai vizionate filme de pe platforma Netflix timp de mai multe luni. Serialul urmărește un grup de adulți disperați, care acceptă să joace jocuri misterioase de copii, în speranța că vor câștiga un mare premiu în bani (sursa).

Mai mulți psihologi clujeni au lansat un avertisment către părinți și profesori, cu privire la serialul Squid Game și la efectele acestui gen de imagini asupra copiilor și adolescenților, asupra comportamentului lor. Psihologul Edit Gileru spune care sunt comportamentele constatate la copii.

Comportamentele vin din sfera violenței, a furiei manifeste și aici vorbi, în speță, de comportamente care pot să aibă loc în curtea școlii, în fața blocului, comportamente extrem de violente, care pot să ducă la manifestarea fenomenului de bullying în școală, dificultăți relaționale între copii, excludere, intimidare, violență psihologică, retragere, violență fizică. Datele din alte state ne semnalează faptul că acest film, într-adevăr a fost și continuă să fie un fenomen în ceea ce privește dificultățile relaționale în rândul copiilor”, a spus Edith Gileru.

  • Nu doar la noi în țară au apărut semnale cu privire la copii și serialul Squid Game, spune profesorul și psihologul Carmen Șoancă.

În momentul în care am făcut cercetări pe partea aceasta, ceea ce m-a frapat de la început a fost faptul că avem 111 milioane de fani. Experți din Ucraina, din Franța, din Marea Britanie, din Canada, printre acești experți sunt psihologi, profesori, directori ai școlilor, ce au sesizat la nivelul copiilor de clase primare anumite comportamente, anumite jocuri preluate din film, în timpul pauzelor, cu diferite provocări, în care încercau să pună în practică imaginile din film. Apoi au observat și au ajuns la concluzia că apar efecte pe somn, există probleme de somn”, a declarat psihologul Carmen Șoancă pentru RFI.

Serialul a ajuns un trend nu numai pe Netflix, ci și pe alte platforme precum TikTok sau Twitter, conținând scene foarte violente, cu sute de morți, chiar şi o scenă de disecție. Psihologul Gabriela Domnița, de la Centrul Județean de Resurse  și Asistență Educațională Cluj spune că e foarte greu să protejăm copiii de imagini și conținuturi nepotrivite.

Este și foarte greu, cred că, pentru părinți în contextul acesta în care din toate părțile vin informații, să țină copiii departe de a nu auzi. Deci asta nu este un scop, copiii aud despre el. Acuma ce fac cu informația asta și cât de mult îi protejează pe copii e o altă chestiune și aș spune că nu trăim neapărat într-o societate care protejează copiii”, a spus Gabriela Domnița.

Psihologii spun că Squid Game activează și menține stări de tensiune foarte puternice. Prezinta într-o manieră extrem de agresivă dileme etice, morale și situații fără scăpare, în care personajele sunt ”nevoite” să ucidă, conform regulilor jocului”. Însă mulți părinți nu sunt conștienți de posibilele efecte ale filmului asupra copiilor lor, mai spune psihologul Gabriela Domnița.

Citește mai mult pe RFI.ro.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Industria meditațiilor private a ajuns la 120 de miliarde de dolari, în China. Guvernul de la Beijing vrea să interzică meditațiile în weekend, pentru reducerea “programului de lucru al elevilor” și pentru a stimula rata natalității

Guvernul chinez pregăteşte noi reguli care să combată creşterea explozivă a industriei meditaţiilor private, în ideea de a reduce presiunile asupra şcolarilor şi a stimula rata natalităţii prin scăderea costurilor…
Vezi articolul

DOCUMENT Bursele în străinătate pentru studii de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare vor fi de cel puțin 1.000 de euro pe lună și vor fi acordate anual prin concurs organizat la nivel național – proiect de HG

Burse în străinătate de cel puțin 1.000 de euro vor fi acordate pentru studii universitare de masterat, doctorat, stagii postdoctorale și de cercetare, printr-o hotărâre de guvern aflată în stare…
Vezi articolul