Studenții din Iași îi cer „demisia urgentă” lui Toader din funcția de rector. Fostul ministru ar urmări „instituirea unui regim de cenzură și de cosmetizare a imaginii sale”

1.012 vizualizări
Afacerea Universitatea
Liga Studenților din Iași îi solicită lui Tudorel Toader „demisia urgentă” din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, „având în vedere prejudiciile imense de imagine aduse de acesta comunității academice”, se arată într-un comunicat de presă al organizației studențești.

Studenții avertizează că „se pregătesc acțiuni de boicotare a admiterii la universitate, mulți elevi și părinți fiind determinați să nu mai aleagă cea mai veche universitate din țară, atât timp cât Toader va rămâne rector”.

De asemenea, Liga Studenților din Iași face apel la toți cei care au susținut mișcarea anticorupție, în special la studenții și profesorii care au votat „Da” la referendumul de duminică, să susțină demersurile de îndepărtare a lui Tudorel Toader din funcția de rector.

„Demisia sa este mai mult decât necesară, fiind o continuare firească a dispariției de pe scena publică a lui Călin Popescu Tăriceanu (prieten intim cu Toader) și a lui Liviu Dragnea, condamnat definitiv la 3 ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, două personaje toxice care l-au propulsat în politică pe Tudorel Toader și pe care acesta le-a apărat în mod public, tulburând pentru membrii cu probleme penale ai partidelor PSD-ALDE stabilitatea sistemului de justiție și bunul mers al societății, din obligație personală”, se arată în comunicatul Ligii Studenților din Iași.

„Două treimi  din mandatul de rector le-a dedicat strict intereselor politice”

Tudorel Toader a revenit pe 25 aprilie în poziția de rector al Universității „Cuza”, după ce se suspendase din funcție pentru a deveni ministru al Justiției în guvernele coaliției PSD-ALDE.

„Din totalul de 48 de luni de mandatul de rector, două treimi le-a dedicat strict intereselor politice și financiare, nu comunității academice, care l-a ales în funcție pentru a reprezenta interesele universității, nu pentru a avea o rampă de lansare în politică”, atrag atenția studenții de la Iași.

Ei mai spun că de la întoarcere, Tudorel Toader „pretinde că a fost adevăratul manager al Universității, asumându-și meritele din „raportul rectorului” pentru anii 2017 și 2018, deși în această perioadă a fost suspendat, fiind ministru al Justiției”.

Aflat din nou în funție, Toader ar urmări „instituirea unui regim de cenzură și de cosmetizare a imaginii sale ca fost ministru, prin care membrii comunității academice să fie reduși la tăcere, iar acțiunile sale ca ministru să fie justificare public”, spun studenții.

„Astfel, a ajuns să invite la diverse evenimente publice personaje precum președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, dar și alți membri ai Consiliului precum magistrații Evelina Oprina și Gabriela Baltag, a căror revocare a fost cerută de adunările generale ale judecătorilor din țară, dar și Victor Alistar, pseudo-reprezentantul societății civile. Toți aceștia au susținut modificările propuse legilor justiției și au fost criticați permanent de opinia publică”, mai scrie în comunicat.

Studenți, „luați la rost” pe motiv că „nu dau like” la postările lui Toader de pe Facebook

Mai mult, Toader i-ar fi amenințat pe profesorii și studenții care l-au criticat pentru deciziile luate la Ministerul Justiției și mai mulți studenți ar fi fost „luați la rost” de unii profesori pentru că nu dau „like” la postările fostului ministru.

„Tudorel Toader a amenințat pe facebook că va „consulta” un avocat, urmând să acționeze în instanță jurnaliștii care l-au criticat pentru activitatea sa ca ministru. Aceeași amenințare au primit-o și studenți sau profesori care l-au criticat, fiind „salutați” de Toader cu formula „voi consulta un avocat”. Sunt cazuri suficiente de studenți care au fost luați la rost de cadre didactice loiale lui Toader, pe motiv că nu îi dau acestuia „like” la postările de pe facebook, iar alții au fost criticați că afectează imaginea Facultății de Drept prin distribuirea de opinii contrare lui Toader”, spun studenții de la Iași.

În plus, fostul ministru ar fi cerut unor membri și voluntari ai departamentului MEDIA al Universității „să șteargă comentariile negative la adresa lui de pe pagina de facebook a instituției”.

Toader lipsește de la evenimente de „frică să nu fie apostrofat în public”

Studenții mai spun că de „frică să nu fie apostrofat în public”, Toader lipsește „în mod intenționat de la anumite evenimente, inclusiv de natură științifică”.

„La „Marșul absolventului”, organizat de Primăria Municipiului Iași și universitățile ieșene săptămâna trecută, nu a fost prezent de frică să nu fie huiduit de studenți la scenă deschisă, fiindu-i cunoscută atitudinea tinerilor față de el”, se pregisează în comunicatul Ligii Studenților de la Iași.

Studenții îl critică pe fostul ministru că „pretinde să fie văzut ca un „apărător al statului de drept”, pentru faptul că nu a dat ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, încercând să ascundă că a ticluit nenumărate metode prin care politicienii corupți, în frunte cu Liviu Dragnea, să scape de răspunderea penală, metode mult mai subtile și mai complicate din punct de vedere juridic, care să nu atragă atenția opiniei publice la fel ca OUG-urile”.

Liga studenților de la Iași consideră că toate aceste acțiuni ar avea ca scop depunerea unei noi candidaturi pentru funcția de rector, la alegerile din ianuarie-februarie 2020.

 

 

 

 

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Joi, 30 septembrie 2021, de la ora 15:30 la 17:30, dezbaterea "Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în era social media" organizată de Edupedu.ro și Dove

Eveniment online Edupedu.ro - Dove

Dezbatere online – Ministrul Cîmpeanu: Decizia de menținere a școlilor deschise a fost luată în unanimitate, exclusiv de către persoane cu competențe medicale / Urmărește discuțiile despre impactul social media în evoluția școlară a adolescenților

Încrederea în sine a unui elev adolescent, în era social media și în contextul în care peste 167.000 de elevi fac astăzi școala online, este supusă presiunii “digitale”? Unde se…
Vezi articolul

Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la orele online cum rămâne? Lipsesc de pe agenda prezidențială #RomâniaEducată – acuză Consiliul Elevilor, care cere cumpărarea urgentă de echipamente pentru școala digitală

“Și cu elevii din mediile dezavantajate, care nu sunt în ani terminali și nu au acces la dispozitive pentru a beneficia de orele online cum rămâne? Știam că acei elevi…
Vezi articolul