Studenții la medicină susțin introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în programa școlară

921 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Studenții la medicină vor cursuri de prim-ajutor obligatorii în școală. “Introducerea obligatorie a cursurilor de prim-ajutor în programa școlară va aduce vaste consecințe favorabile în urma sa, având în vedere că în momentul actual 8 din 10 români nu știu cum să acorde primul ajutor”, spune Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România, care anunță că susține inițiativa lui Raed Arafat.

Contactată de Edupedu.ro, vicepreședinta Federației Studenților în Medicină, Anastasia Abaitancei, a declarat că “noi continuăm să promovăm primul ajutor prin simulările de accident rutier pe care le organizăm în toate centrele”.

“Conform studiilor, aproximativ 70.000 de români mor anual din cauza faptului că nu sunt resuscitați la timp. Până în momentul în care ajunge echipajul de salvare pot trece chiar și 15 minute. De aceea, primul ajutor acordat pe loc poate face diferența dintre viață și moarte. Domnul Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a sugerat soluționarea acestei probleme prin introducerea în programa școlară a cursurilor de prim-ajutor. (…) Susținem inițiativa domnului Secretar de Stat și sperăm că se vor realiza cât mai curând modificările legislative necesare pentru finalizarea proiectului”, au anunțat studenții, pe pagina de Facebook a Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România.

Reprezentanta studenților la medicină a declarat pentru Edupedu.ro că un alt proiect în care federația este implicată se numește “Micii sanitari”. “Copiii din clasele a II-a până la a IV-a sunt instruiți de către voluntarii noștri în mai multe orașe din țară, în cadrul proiectului ‘Micii sanitari’. Timp de câteva săptămâni, elevii învață mai multe noțiuni despre corpul uman”, inclusiv noțiuni de prim-ajutor, a precizat Anastasia Abaitancei pentru Edupedu.ro.

Scurt ghid realizat de studenții la medicină: ce faci dacă ești implicat într-un accident rutier

 

Raed Aarafat: Trebuie găsită o soluție de introducere în programa școlară a cursurilor de prim-ajutor

Reacția studenților vine după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre necesitatea introducerii în programa școlară a cursurilor de prim-ajutor. Prezent în weekend la Maratonul Resuscitării, eveniment organizat de Fundația pentru SMURD, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “Dealul Spirii” Bucureşti – Ilfov și Sun Plaza, secretarul de stat a declarat următoarele, potrivit Agerpres:

  • Trebuie găsită o soluție de introducere în programa școlară, poate să fie treptată. Sunt țări care fac începând cu prima clasă – cum anunță la 112, ce spui la 112, după care la următoarea clasă învață copiii anumite manevre, la următoarea altele și când copilul pleacă de la școală, el să știe, ca adolescent, toate manevrele de resuscitare sau de oprire a hemoragiei, de acordare a primului ajutor. Un program de acest gen trebuie să intre în România și să devină obligatoriu”.
  • “Asta înseamnă să formezi profesori, să pregătești un grup de oameni care să predea aceste lucruri în mod regulat, să dotezi școlile cu simulatoare, cu manechine. (…) Nu este doar un curs teoretic. Dacă faci doar un curs teoretic și nu dai nimic copilului, practic, copilul nu reține nimic, uită totul în foarte scurt timp. Trebuie să fie un proiect adecvat, cu dotarea adecvată, cu totul adecvat în școli și cu un mod de pregătire continuu a profesorilor care vor ține acest cursuri”.
  • “Dacă unele țări au avut astfel de proiecte și sunt viabile, nu văd de ce România să nu aibă astfel de proiecte și să fie viabil. Trebuie să fie planificat corect. Departamentul pentru Situații de Urgență este pregătit să colaboreze și cu alte ministere și cu alte entități ca să realizăm acest deziderat, dar să nu fie o chestie doar de ‘hai să facem’, să fie o chestie planificată și să fie de un impact mediu și lung”.
  • Trebuie să fie anumite modificări și la legislație. Se va face, eu sunt convins că la un moment dat o să devină acest proiect obligatoriu în școli“.

Photo by rawpixel.com from Pexels


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista integrală a școlilor și grădinițelor cu rata de vaccinare care indică faptul că pot funcționa cu prezență fizică săptămâna viitoare, 15-19 noiembrie, a fost publicată de Ministerul Educației. Este vorba despre peste 12.800 de unități / În aproape 5.000 personalul încă nu e vaccinat peste 60%

Ministerul Educației precizează că funcționarea unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică și structuri arondate în săptămâna 15 – 19 noiembrie 2021 va fi cu școală față în față pentru…
Vezi articolul

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri” – portret: 100 de ani de la nașterea fostului suveran al României, Mihai I

Luni, 25 octombrie, se împlinesc 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I, scrie Radio România Cultural într-un portret realizat cu această ocazie fostului suveran. După o domnie zbuciumată,…
Vezi articolul

VIDEO Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației / Trebuie să mergem cumva înspre un model care să combine finanțarea per elev cu o finanțare bazată pe performanță

Profesorii vor da feedback despre școala în care lucrează, despre relația cu inspectoratul și despre sistemul de Educație, anunță Radu Szekely, secretar de stat în Ministerul Educației. Oficialul a vorbit…
Vezi articolul