Studenții Teologi din Iași cer Ministerului de Interne să permită activitățile religioase în spații închise: “Măsurile de combatere a coronavirusului nu trebuie să încalce libertatea de conștiință”

1.185 de vizualizări
Foto: teologi.ro
Societatea Studenților Teologi din Iași solicită Ministerului de Interne să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise. Concret, studenții Teologi din Iași cer ca preoților, episcopilor să le fie permis “să îndeplinească ritualurile religioase măcar singuri sau alături de co-ministranți (diaconi, dascăli, cântăreți etc.), în vederea respectării libertății de conștiință”.

“Măsurile de combatere a coronavirusului nu trebuie să încalce libertatea de conștiință”, susține organizația studențească din Iași.

Solicitarea vine după ce ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat marți seară că se suspendă toate activităţile culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear şi de îngrijire personală realizate în spaţii închise, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus (detalii aici).

Comunicatul integral al Societății Studenților Teologi din Iași

Măsurile de combatere a coronavirusului nu trebuie să încalce libertatea de conștiință

Societatea Studenților Teologi din Iași (SSTI) solicită Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să revină asupra deciziei cu privire la suspendarea tuturor activităților religioase desfășurate în spații închise, în sensul permiterii oficianților cultelor (episcopi, preoți ș.a.m.d.) să îndeplinească ritualurile religioase măcar singuri sau alături de co-ministranți (diaconi, dascăli, cântăreți etc.), în vederea respectării libertății de conștiință.

Decretul prezidențial de instituire a stării de urgență pe teritoriul României prevede restrângerea unor drepturi precum libertatea întrunirilor, însă conform art. 2 din decret nu este restrânsă libertatea de conștiință, care cuprinde libertatea religioasă, garantată de art. 29 din Constituția României.

Punctul 5 din anexa 2 a decretului prezidențial prevede posibilitatea închiderii localurilor publice, deci inclusiv a lăcașurilor de cult, însă măsura este în mod vădit disproporționată scopului de protecție a sănătății, atât timp cât preotului sau oficianților cultului nu le va fi permisă oficierea unor servicii religioase fără asistența publicului.

Îndeplinirea ritualurilor este o componentă esențială a libertății de gândire, de conștiință și de religie, așa cum a fost consfințită prin art. 9 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care nu a fost restrânsă de-a lungul istoriei noastre în vremuri de gravă strâmtorare (războaie, epidemii etc.), ci doar de către regimurile totalitare.

Neîndeplinirea ritualurilor este o încălcare gravă și vădită a dispozițiilor art. 53 din Constituția României, întrucât duce la atingerea propriu-zisă a existenței libertății de conștiință, nefiind o măsură proporțională cu situația care a determinat-o.

Totodată, măsura nu trebuie și nu poate să interzică oficierea, în cazul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul lăcașurilor de cult, a tainelor esențiale: Botezul, Mirungerea, Sfânta Euharistie, Spovedania, taina Preoției, Cununia, Sfântul Maslu, chiar dacă acestea urmează a fi oficiate (administrate) unui număr redus de persoane.

„Înțelegem pe deplin necesitatea respectării deciziilor autorităților cu privire la combaterea epidemiei (cele ale Cezarului), însă acestea trebuie să fie în echilibru și cu respectarea libertății noastre religioase și de conștiință (cele ale lui Dumnezeu). Creștinii ortodocși sunt pregătiți să ajute Statul Român (iar majoritatea lor o fac, ca de pildă medicii, polițiștii, pompierii, militarii ș.a.m.d.), respectând măsurile luate de către autorități. Însă, în același timp, fac un apel la înțelegere și la colaborare, prin respectarea structurii intime a credinței.

În calitate de creștini-ortodocși, considerăm necesară slujirea permanentă a Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii pe altarele bisericilor noastre, precum și respectarea dreptului credincioșilor de a avea acces la sfintele taine, în acord cu preotul și cu respectarea normelor privitoare la adunările publice. Este aberant să interzici oficierea unui serviciu religios în format restrâns (până la 50 de persoane), dar să permiți aglomerațiile din marile centre comerciale. În ceea ce privește mănăstirile, obștile monahale trebuie lăsate să își continuie ritualurile zilnice nestingherite, eventualele restricții putând fi impuse doar cu privire la accesul în biserică a unui anumit număr de persoane pe perioada desfășurării lor. Săvârșirea cultului este, în viziunea creștinătății, expresia concretă a credinței, a dobândirii sănătății trupului și a sufletului, prin limitarea acesteia de către stat încalcându-se într-un mod grav libertatea de conștiință. Cultul Bisericii este expresia concretă a acestei libertăți.” a declarat președintele Societății Studenților Teologi din Iași (SSTI), Claudiu-George Dulgheru.

Citește și:

 

 

 


3 comments
    1. Dacă nu aveau creier, nu cred că puteau să aibă o poziție publică așa de coerentă. Chiar dacă putem să nu fim de acord cu ei, ar trebui să ne bucurăm că tinerii teologi de la Iași au capacitatea și curajul să articuleze o astfel de poziție.

      1. Aaaa, e poziția lor. Ok. 🙂

        Mi s-a parut ca “articuleaza” poziția altuia/altora.

        Va fi sărăcie mare in post si de Paste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Europarlamentarul Victor Negrescu: Am inițiat un proiect pilot pentru digitalizarea claselor din zonele izolate, rurale, montane, unde la începutul anului viitor va fi un apel cu granturi de 60.000 de euro. Dacă va funcționa, ulterior el va fi scalat

Un proiect pilot pentru digitalizarea claselor din zonele izolate, rurale, montane, prin care la începutul anului viitor va fi un apel cu granturi de 60.000 de euro, a fost anunțat…
Vezi articolul

România Educată – promovată de ministrul Cîmpeanu, la Summitul Educației, ca sumă a eforturilor de întărire a școlii după pandemie / Monitorul Educației al Comisiei Europene: Pachetul de legi pentru programul prezidențial va fi adoptat în al treilea trimestru din 2023

Summitul european al Educației, eveniment la care au participat înalți oficiali ai UE și din statele membre, i-a dat, vineri, ministrului român Sorin Cîmpeanu posibilitatea să explice colegilor europeni măsurile…
Vezi articolul

Alexandru Rafila, despre redeschiderea școlilor: Am propus să înceapă întâi cu studenții și elevii de liceu / E bine să nu depășim grupuri de 15 elevi într-o clasă, să fie decalate pauzele

Şeful Societăţii Române de Microbiologie, medicul Alexandru Rafila, spune că reluarea cursurilor în unităţile de învăţământ ar putea fi făcută “gradual”, potrivit G4Media.ro. Acesta a declarat că a propus, împreună…
Vezi articolul
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Liceele pedagogice vor putea forma învățători, dar vor fi angajați pe perioadă determinată. Pentru a se titulariza, aceștia trebuie să termine o facultate de profil – proiectul legii Deca

Liceele pedagogice formează absolvenți pentru specializările educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală și mediere școlară, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, asumat de Ligia Deca. Acest lucru înseamnă că învățătorii…
Vezi articolul