Aproape jumătate dintre elevii de liceu din România apelează la meditații pentru a se pregăti suplimentar pentru Bacalaureat, iar 24,8% dintre liceeni se bazează pe ajutorul profesorului de la clasă, conform studiului Liceeni din România. Implicarea și autonomia liceenilor, realizat de Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Ministerului Educației și Cercetării.
Câți liceeni fac meditații pentru Bacalaureat
Datele arată că 61% dintre liceenii chestionați preferă să se pregătească individual pentru examenul de bacalaureat, iar 57% consideră că testele și modelele de teste din anii anteriori sunt o metodă eficientă de pregătire. Aproximativ 50% dintre elevi se pregătesc suplimentar cu ajutorul unui profesor.
De asemenea, 90% dintre adolescenți intenționează să susțină examenul de bacalaureat, iar 75% consideră diploma de bacalaureat ca fiind importantă pentru viitorul lor academic și profesional.
Elevii consideră programul școlar prea încărcat și nerelevant pentru examen. Aceștia își concentrează atenția exclusiv pe materiile utile pentru examen („Facem o grămadă de ore și facem degeaba!”).
„Pentru celelalte materii au căutat strategii de efort minim pentru obținerea notelor necesare pentru promovare sau pentru a-și menține o medie generală convenabilă, tot în vederea atingerii țintelor profesionale viitoare. Unii dintre liceeni admit că nu li se pare foarte solicitantă învățarea, ci doar nesatisfăcătoare și nerelevantă.
Profesorii consideră că anumite comportamente de învățare folosite de liceeni în unele împrejurări influențează negativ rezultatele școlare (de exemplu, memorarea unor informații fără a le înțelege sau fără a le aplica), fără a conștientiza că aceste practici constituie ocazii de evadare cognitivă de la sarcini de învățare (Moneta et al., 2007). Ei aduc în discuție și efectele negative ale strategiilor de amânare a pregătirii, mai ales din perspectiva examenului de bacalaureat.
Unii directori și profesori susțin nevoia unor modificări majore în privința examenului de bacalaureat, atât în ceea ce privește probele susținute, dar și în ceea ce privește numărul de ore de studiu la disciplinele prevăzute pentru examen (de exemplu, în cazul orelor de chimie, considerate prea puține pentru a ajuta elevii să obțină rezultate bune)”, potrivit raportului.
Pregătirea suplimentară pentru Bacalaureat prin meditații este esențială
„Analiza răspunsurilor referitoare la modalitățile de pregătire pe care le folosesc liceenii, evidențiază următoarele aspecte:
- Puțin peste jumătate din numărul elevilor (respectiv 61,3%) care se pregătesc pentru susținerea examenului preferă pregătirea individuală în locul altor forme de pregătire, iar 53,3% consideră că o modalitate eficientă de pregătire/ exersare este parcurgerea individuală a testelor și a modelelor de teste din anii anteriori.
- Aproape jumătate dintre elevi se pregătesc suplimentar, cu ajutorul unui profesor meditator (43,1%) sau se bazează pe ajutorul profesorului de la clasă (24,8%).
- Mai mult de o treime dintre liceeni (36,7%) se pregătesc prin utilizarea unor resurse în format digital (platforme de învățare sau tutoriale) sau în cadrul unor grupuri fizice/online organizate (20,6%). Un elev din unsprezece (11,6%) declară că nu se pregătește în mod special pentru examen.
Simularea examenului este un moment esențial în pregătirea elevilor, de multe ori constituind un semnal de alarmă, care-i face să conștientizeze nivelul individual de pregătire și găsirea unor soluții mai eficiente de pregătire („M-am speriat de notele luate la simulare, așa că am apelat la meditații în particular”).
În continuare, pregătirea suplimentară prin meditații este esențială: „Majoritatea sunt cu meditațiile, că ar fi greu să țină pasul numai cu școala, de ce să vă mint, meditațiile sunt baza” (reprezentant al elevilor). Opinia citată este susținută și de faptul că peste 40% dintre liceenii respondenți la chestionar se bazează pe meditațiile particulare pentru examenele de bacalaureat. De asemenea, unii profesori participanți la discuțiile de grup admit că elevii fac meditații suplimentare.
Liceenii participanți la focus-grupuri au accentuat faptul că promovabilitatea la examen diferă în funcție de motivația și pregătirea elevilor.
De exemplu, cei de la profilul tehnologic sunt mai puțin interesați de promovarea examenului de bacalaureat, cât sunt de obținerea Certificatului de competențe profesionale, unde numărul celor înscriși este foarte mare”, se precizează în raport.
Demotivarea este un puternic obstacol în calea procesului de pregătire și susținere a examenului de bacalaureat: „Generația noastră nu mai vede necesitatea bacalaureatului, nicăieri. În niciun domeniu nu mai e o necesitate neapărat, mă duc acolo și oricum fac bani. Nu e o problemă. Cumva găsesc resurse alternative de a câștiga bani”, susține un elev, citat in studiu.
Recomandare în urma studiului: Reorganizarea programului de studiu pentru a oferi timp pentru aprofundare și autonomie
„Programul școlar prea încărcat afectează capacitatea elevilor de a se pregăti corespunzător și de a se angaja într-o învățare aprofundată. Conform datelor colectate în special de la liceeni, acest aspect devine acut în clasa a XII-a în contextul pregătirii pentru examenul de bacalaureat și admiterea la universitate, când interesul pentru învățare crește, dar cu orientare specifică pentru disciplinele vizate.
Pe de altă parte, oferirea în program a mai mult spațiu pentru activități care susțin învățarea independentă sau colaborativă, reprezintă un cadru care facilitează astfel dezvoltarea autonomiei”, conform raportului.
6 comments
foarte bine punctat, Dna Anca! profesorii nu fac orele așa cum ar fi normal – acumularea cunoștințelor tb sa se facă din clasa a9a, pt Bac, nu in clasa a12a, pe motiv că doar acea materie tb la bac. se îngrașă ….in ajun și ne mirăm că se pierd un fața foii. veniți la Craiova să vedeți ce hal de școală se face la licee cotate bine 😤
Sa nu generalizam, sunt elevi carora meditatiile reprezinta o constrangere. Sunt parinte, iar copilul meu a optat pentru meditatii si este o alegere personala referitor la timpul liber… stigmatizarea sau invinovatirea cadrelor didactice, a parintilor si a elevilor care sunt parte din subiectul discutat este obiectiva.
Da, costa si platim pentru aceste ore de meditatii.. dar, nemultumirea vine de la faptul ca totul este scump, banii ramasi sunt limitati.
Nu ma victimizez si nici sa nu-si imagineze cineva ca am bani de intors cu looata…
Copilul meu a facut cursuri limbi straine mai putin cunoscute, meditatii ce nu aveau ca tinta vreun concurs sau examen.
Stiu ca pocentual, numarul celor care fac meditatii este in crestere din varii motive
Sa comparam..(exclus raportul dintre pretul unei sedinte cu cea a unui gel pe unghii sau o ora de fitness) mediul social al unui om din care provine cu educatia oferita.. toti stim de aceste diferente…nu toti ne nastem genii. Sanatate sa fie!
Dacă interesul lor e doar să bifeze un examen ca să aibă mai mult timp pentru distracție, poate se uită și la rezultatele ”muncii” lor (rata de promovare la bacalaureat) ca să-și dea seama că se mint singuri.
Fără efort nu treci dincolo de căutatul pe Google, și un sponci de educație printre două tik-tok-uri este egal cu zero.
Dar nu-i nimic, lăsați-i să-și ”aleagă drumul”, în câțiva ani vor regreta că n-au învățat când n-aveau alte griji. Nu poți trăi o viață întreagă din pus unghii și gene sau postat pe tt. Noroc că mai au nevoie unii de culegători de fructe și legume.
Din nefericire, 2/3 dintre profesori nu fac nimic la a ore sau nu vin la ore,asta este învățământul din sec
.XXI din Romania educata.Parintii și elevii au o singura șansă meditațiile cu bani multi făcute ani de zile.
Sursa: trust me bro.
Poate că d-ta vrei să dai niște meditații și nu erau destul de speriați părinții, așa că hai cu șopârlica.
Cum ai ajuns la raportul2/3?