SURSE Modificări la Bac pentru profesori: Sumele plătite pentru participare vor crește, iar în clase trebuie să fie minimum un supraveghetor

Freepik.com
Sumele pentru plata cadrelor didactice care vor fi participa anul acesta la examenul național de bacalaureat vor crește, au declarat surse din Ministerul Educației pentru Edupedu.ro. În același timp, propunerea de metodologie pentru organizarea examenului de Bacalaureat prevede reducerea la minimum un profesor asistent (supraveghetor), de la minimum doi, cât era în regulamentul de anul trecut, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Anul trecut profesorii asistenți au fost plătiți cu 52 de lei pe zi, iar președinții de comisii de examen au primit între 112 și 449 de lei, în funcție de numărul de elevi din centrul de examen. Cuantumul creșterii indemnizațiilor pentru fiecare examen va fi aprobat de minister printr-un ordin care modifică actul similar dat anul trecut.

Anul acesta centrele de examen vor putea fi organizate pentru doar 30 de candidați, mai arată documentele citate. Până acum un centru de examen se organiza pentru minimum 75 de candidați, iar la o comisie erau între 250 și 450 de candidați.

Noua prevedere propusă: „Se consideră centru de examen unitatea de învățământ la care s-au înscris cel puțin 30 de candidați proveniți din seria curentă și/sau din seriile anterioare. Sunt considerate  centre de examen, cu prioritate, unitățile de învățământ care asigură următoarele condiții:

 1. permit organizarea sălilor de examen pentru candidați, astfel încât în fiecare sală de clasă să fie repartizați maximum 10 candidați,
 2. sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află în aceeași clădire,
 3. sălile sunt dotate cu sisteme de supraveghere audio-video;”

Profesorii care fac parte din comisiile de examen vor fi din alte școli decât cele în care predau, la fel ca în anii trecuți, iar în sală poate fi minimum un profesori asistent în condițiile în care sunt câte 10 elevi în clasă:

„Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen, inclusiv persoanele de contact/informaticienii, sunt selectate din alte unități de învățământ decât cele din care provin candidații arondați centrelor, în conformitate cu prevederile pct. 6 alin. (2). Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent

Reamintim că și la Evaluarea Națională a fost introdusă această condiție.

Foto:Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO: RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii
 1. Am trecut prin evaluare. Totul este despre cateva licee, in fiecare localitate, care sunt vanate de elevi si parinti.
  Notele de final clasa a VIII-a sa fie media pe V-VIII, iar liceele sa orgazizeze admitere. O sa fie licee la care admiterea se face pe dosar si licee cu admitere prin concurs, se da examen.
  Nu se mai tine evaluarea si pentru cei care se considera dezavantajati de nota de final, au posibilitatea de a da examen de admitere la liceu.
  Pentru bac, aceeasi situatie, nota finala (medie pe ani de liceu), mediul academic sa-si organizeze propia metodologie de admitere.
  Se reduce presiunea pe copii, profesori, parinti, etc. nu toti copii vor si pot la licee de elita, iar la invatamantul superior nu vor merge toti liceeni.

 2. Din 1990 v-ați bătut joc de sistemul de învățământ ,de părinți, de copii,de cadrele didactice. Copii ăștia,musai trebuie să de-a examene ptr un petec de hârtie, dar domnii parlamentari care și-au luat diplomele de bacalaureat după ce au ajuns în parlament, ce examene au susținut??
  Vi se pare normal să punem viața copiilor în pericol?

 3. Ii mituiti pe profesori, sa iși vânda sănătatea, elevii ce vor primi???!!!!… În afara de tulburările psihice, din cauza deciziilor voastre minunate!!!! ??

 4. Atata disperarere pentru sustinerea acestor examene…de ce e musai sa se sustina, nu inteleg. Poate ca vor da bani si elevilor sa se prezinte… Sunt facultati care deja au anuntat ca admiterea se va face in baza mediei din clasa a XI.

 5. Oare de ce nu sunt lăsați informaticienii în școlile de proveniență? Măcar acolo știm toate problemele legate de Internet, furnizare curent electric, cunoaștem echipamentele cu care lucrăm, etc. Credeți că informaticienii sunt cei care fraudează bacalaureatul și EN? Informaticianul este în același timp și persoană de contact și secretar de comisie, așa că are treabă de nu apucă nici la toaletă să se ducă în timpul susținerii examenelor. Măcar să ne lase în școlile noastre, cu Covidul de baștină.

 6. Si daca un candidat solicita sa fie condus la baie ce se întâmplă? Pana acum candidații erau însoțiți până la baie.

  1. Exista asistenti care stau pe coridor. Ei sunt responsabili sa preia candidatii si sa ii insoteasca pana la baie si inapoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar

Dacă diriginții nu sunt anunțați de părinți că nu vin copiii la orele de pregătire, înseamnă că elevul va fi prezent fizic la ore, anunță Rodica-Luminița Barcari, secretarul de stat…
Vezi articolul

Mi se pare criminal că nu abordăm direct reducerea analfabetismului funcțional, care duce la abandon școlar. Copilul care se simte prost va face tot ce poate să nu se ducă la școală – Liliana Romaniuc, Asociația Română de Literație

Copiilor nu le place școala. Este o caracteristică a acestui timp și, “dacă am dori să le placă școala, ar trebui să facem niște transformări în modul în care le…
Vezi articolul

Lider sindical: Andronescu să-l găsească și să ia măsuri contra celui care a pus pe ordinea de zi ordinul care elimină profesorii de sport la clasele mici

Sindicatele din educație “Spiru Haret” cer Ministerului Educației să scoată proiectele de ordin privind structura anului școlar 2019-2020, privind eliminarea profesorilor de Sport de la clasele pregătitoare, I și a…
Vezi articolul