SURSE Soția ministrului de Interne, educatoarea Karina Bode, instalată de Sorin Cîmpeanu și de soțul său, Lucian Bode, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație. Aceasta a fost asociată într-o firmă cu un fost general de securitate

34.323 de vizualizări
Karina Bode / Foto: Captura Salajeanul TV
Karina Bode / Foto: Captură – Sălăjeanul TV
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a instalat-o vineri pe educatoarea Karina Bode, soția colegului său de Guvern, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație din subordinea Ministerului Educației, „pe un post dedicat”, potrivit surselor Edupedu.ro. Educatoarea Karina Bode ar urma să fie detașată astfel de pe funcția de director al Grădiniței nr. 12 din Zalău direct în corpul experților în științele educației și politici publice, în instituția care concepe subiectele tuturor examenelor naționale și care creează curriculumul școlar, deși în urmă cu 5 zile Inspectoratul Școlar Sălaj a numit un alt director la grădinița condusă din 2016 de soția ministrului de Interne, scrie presa locală.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Karina Bode ar fi fost instalată vineri, 20 august 2021, la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, în cadrul unei vizite efectuate alături de doi miniștri din Guvernul Cîțu: ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care este soțul acesteia.

I se creează un departament de educație timpurie”, care până în prezent nu există în noul Centru care a absorbit Institutul de Științe ale Educației, potrivit surselor noastre politice. Conform unor surse guvernamentale, Karina Bode ar fi „refuzat” un post de conducere în Centrul din subordinea Ministerului Educației care concepe toate subiectele de examen național și ce reunește experți în politici publice și în științele educației, dorind să fie „simplu angajat care să se ocupe de educație timpurie”.

Datele publice nu relevă, însă, activitatea acesteia în crearea de politici publice sau de expert în științele educației.

Potrivit surselor noastre, planul este ca soția ministrului Bode să fie detașată de pe postul de director de grădiniță, începând cu data de 31 august, ultima zi în care mai este director, pentru a fi angajată exact cu salariul funcției de pe care pleacă.

Karina Bode apare în Registrul Comerțului ca asociat în două firme. A deținut 32% din firma SC Electroprim SRL, înființată în 2001 și radiată după ce a dat faliment, în 2011. Partenerii acesteia au fost Nicolae-Viorel Stanca, fostul general de securitate, ridicat de Traian Băsescu la gradul de general de brigadă la propunerea SRI (detalii aici și aici), care a condus organizația PDL Sălaj până în anul 2008, a fost parlamentar și soția sa de la acea vreme Veronica-Elena Stanca (detalii aici). Aceasta din urmă este o femeie de afaceri controversată, menționată în presa locală pentru relațiile apropiate cu Elena Udrea, dar și pentru activitatea sa politică, după ce la alegerile parlamentare din decembrie 2020 a candidat pentru un post de senator din partea Partidului Ecologist Român (sursa).

Foto: Captură Registrul Comerțului

Firma în care apare educatoarea Karina Bode are domeniul principal de activitate „Lucrări de instalații electrice”. Soțul său, Lucian Bode, actualul ministru de Interne, a fost electrician, apoi inginer electrician la Electrica SA Zalău și a condus sindicatul muncitorilor din companie, conform declarațiilor sale de avere și de interese, precum și potrivit CV-ului de pe site-ul guvernului.

O altă firmă în care apare Karina Bode, de data aceasta ca asociat unic și administrator, este L.M.B. Construct SRL, înființată în 2007, aflată în „întrerupere temporară de activitate”, potrivit datelor de la Registrul Comerțului. Domeniul principal de activitate este „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale şi nerezidențiale”, iar pe site-ul Ministerului de Finanțe cu domeniul principal de activitate „lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”.

Karina Bode a fost din 2016, când a câștigat concursul de directori, și până luna aceasta directoare a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 12 din Zalău. În ianuarie 2021, soției ministrului de Interne Lucian Bode i-a fost prelungit mandatul, fiind numită de Inspectoratul Școlar Județean Sălaj director prin detașare în interesul învățământului, potrivit Monitorul de Sălaj.

Însă pe 20 august 2021, în urmă cu doar 5 zile, Inspectoratul a numit prin detașare în interesul învățământului începând cu 01.09.2021 o nouă directoare la Grădinița nr. 12 din Zalău (detalii aici), după ce Karina Bode nu și-a mai depus actele pentru un nou mandat, relatează Sălajul Liber. Amintim că mandatele directorilor de școli și grădinițe sunt de 4 ani, au expirat în această vară, iar concursurile pentru o nouă conducere vor fi organizate începând din octombrie de Ministerul Educației. Până atunci, toți directorii sunt numiți de către inspectorii școlari.

Precizăm că Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație este instituția care comasează de un an Institutul de Științe ale Educației (singura instituție publică de cercetare din educație, desființată de Monica Anisie în 2020) și Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNPEE), fiind o instituție cu rol decisiv în sistemul de educație românesc: creează curriculumul național, evaluează adoptarea acestuia, cercetează și analizează efectele programelor școlare, creează subiectele examenelor naționale și concursurilor de angajare în învățământ, propun ministrului Educației adoptarea unor noi politici publice în învățământ, implementează și analizează testările internaționale (PISA), gestionează licitațiile de manuale școlare.


5 comments
 1. In proiectul Romania Educata primul pas ar trebui sa fie fara politic in sistemul de educatie.

  Trebuie data o lege daca ai plecat in politica nu mai poti tine postul ocupat in educatie mai mult de 4 ani. Ce pregatire mai are un profesor daca revine dupa 10 ani la predat? Sa dea titularizarea din nou daca va dori sa revina.

  Iar cei care sunt si politicieni dar si predau in acelasi timp trebuie sa aleaga dupa 8 ani unde vrea ramana, in politica sau in educatie. Dupa un timp nu mai dai randament nicaieri chiar daca la inceput esti motivat de 2 venituri salariale.

 2. >> crearea de politici publice sau de expert
  Intra la “fara pregatire”, care-i problema? Sunt 4 mii nu stiu cati de profi “fara pregatire”.
  Romania educata de smecheri lol.

 3. Securistii cu toti acoliții lor controleaza tot în tara,ei i au toate deciziile pentru propriile lor interese.Politicienii si cei numiți în functii publice de conducere la nivel central si local sunt marionetele securistilor.Știm toti asta si nu ne mai poate mira ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul

Funeriu, către rectori, după clasificarea care scutură universitățile românești: Nu i-am văzut oprind pierderea celor buni care pleacă pentru că în România nu au loc de rubedenii, amante sau de mediocri

“Lumea avansează înspre excelență, iar noi stăm”, avertizează Daniel Funeriu, fost ministru al Educației. Într-o analiză pentru Edupedu.ro pe marginea scăderii dramatice înregistrate de învățământul superior din România în clasamentul…
Vezi articolul