Talibanii dau asigurări că femeile din Afganistan vor putea învăța la universitate, dar nu în clase cu bărbați

371 de vizualizări
Foto: 9638075 / Afghanistan Female © Sagear | Dreamstime.com
Ministrul interimar pentru învăţământ superior al guvernului taliban a dat asigurări că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu în clase mixte, noul regim intenţionând de asemenea să propună un plan de învăţământ „islamic şi rezonabil”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

De la preluarea puterii la mijlocul lunii august, talibanii au încercat să afişeze o imagine de deschidere şi de moderaţie, în contextul temerilor privind revenirea la acelaşi tip de regim fundamentalist şi brutal ca cel pe care l-au impus când s-au aflat la putere între 1996 şi 2001.

  • Educaţia fetelor şi femeilor a fost în acea perioadă interzisă, precizează sursa citată.

Afganele „îşi vor putea continua studiile superioare în acord cu şaria (legea islamică) în securitate, fără ca femeile şi bărbaţii să fie amestecaţi”, a anunţat duminică ministrul interimar Abdul Baqi Hazzani, în cadrul unei reuniuni a adunării tradiţionale, numită Loya Jirga.

Talibanii vor să pună la punct „un plan de învăţământ islamic şi rezonabil, în acord cu valorile noastre islamice, naţionale şi istorice, dar şi care să fie capabil să rivalizeze cu celelalte ţări”, a mai spus acesta.

De asemenea, fetele și băieții vor fi separaţi și în şcolile primare şi în licee, lucru care era deja răspândit în ţara încă extrem de conservatoare. Nicio femeie nu a fost prezentă la reuniunea care a avut loc în capitala Kabul în prezenţa şi a altor oficiali talibani.

„Ministerul pentru Învăţământ Superior al talibanilor nu a consultat decât profesori şi elevi de sex masculin în legătură cu subiectul reluării cursurilor la universitate”, şi-a exprimat regretul într-un mesaj pe Twitter o conferenţiară angajată de o universitate din Kabul.

Potrivit conferențiarei, acest lucru indică „împiedicarea sistematică a participării femeilor la luarea deciziilor” şi „o prăpastie între promisiunile talibanilor şi acţiunile lor”.

În ultimii 20 de ani, tot mai multe femei au intrat la universitate, în clase mixte, dar la cursuri susţinute doar de profesori bărbaţi.

La sfârşitul anilor ’90, talibanii au exclus femeile din sfera publică, distracţii precum ridicarea de zmeie sau mersul la cinema au fost interzise, şi au fost introduse pedepse brutale, precum ar fi lapidarea pentru persoanele acuzate de adulter, mai informează sursa citată.

Talibanii nu au anunţat încă noul guvern, afirmând că aşteaptă mai întâi retragerea completă a trupelor străine.

Foto: 9638075 / Afghanistan Female © Sagear | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liga Studenților Iași acuză că mai mulți profesori de la UMF Grigore T. Popa ar fi comis abuz în serviciu și șantaj, pentru că ar fi condiționat accesul la examene de vaccinarea studenților împotriva Covid-19

Liga Studenților din Iași anunță că a depus un denunț pentru sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, prin care acuză cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie…
Vezi articolul

BAC 2023 – sesiunea specială. Lista documentelor pentru înscrierea candidaților, potrivit Ministerului Educației. Înscrierea elevilor se face în zilele de 11 și 12 mai, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești – document

Pentru sesiunea specială a examenului de Bacalaureat 2023, înscrierile sunt în perioada 11-12 mai și au loc în Prahova. În vederea înscrierii, elevii olimpici vor prezenta mai multe documente Comisiei Județene…
Vezi articolul
Inspecția specială

Toate posturile din actualele inspectorate școlare ar urma să fie scoase la concurs în 2024, an electoral cu 4 rânduri de alegeri politice – proiect de calendar. Regulile pentru recrutarea șefilor de direcții județene și a inspectorilor trebuie stabilite până în februarie

Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul…
Vezi articolul

BREAKING Liderii de sindicat după discuțiile de la Cotroceni: Președintele a spus că e nevoie de un act normativ, că se angajează să gireze un acord, în cazul în care se va accepta / Profesorii vor decide dacă vor crede un acord politic

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a spus după discuțiile de la Cotroceni că președintele Iohannis le-a spus că se angajează să gireze un acord între Guvern și reprezentanții de sindicate. Hăncescu…
Vezi articolul