Talibanii dau asigurări că femeile din Afganistan vor putea învăța la universitate, dar nu în clase cu bărbați

362 de vizualizări
Foto: 9638075 / Afghanistan Female © Sagear | Dreamstime.com
Ministrul interimar pentru învăţământ superior al guvernului taliban a dat asigurări că femeile din Afganistan vor putea studia la universitate, dar nu în clase mixte, noul regim intenţionând de asemenea să propună un plan de învăţământ „islamic şi rezonabil”, potrivit AFP, citat de Agerpres.

De la preluarea puterii la mijlocul lunii august, talibanii au încercat să afişeze o imagine de deschidere şi de moderaţie, în contextul temerilor privind revenirea la acelaşi tip de regim fundamentalist şi brutal ca cel pe care l-au impus când s-au aflat la putere între 1996 şi 2001.

  • Educaţia fetelor şi femeilor a fost în acea perioadă interzisă, precizează sursa citată.

Afganele „îşi vor putea continua studiile superioare în acord cu şaria (legea islamică) în securitate, fără ca femeile şi bărbaţii să fie amestecaţi”, a anunţat duminică ministrul interimar Abdul Baqi Hazzani, în cadrul unei reuniuni a adunării tradiţionale, numită Loya Jirga.

Talibanii vor să pună la punct „un plan de învăţământ islamic şi rezonabil, în acord cu valorile noastre islamice, naţionale şi istorice, dar şi care să fie capabil să rivalizeze cu celelalte ţări”, a mai spus acesta.

De asemenea, fetele și băieții vor fi separaţi și în şcolile primare şi în licee, lucru care era deja răspândit în ţara încă extrem de conservatoare. Nicio femeie nu a fost prezentă la reuniunea care a avut loc în capitala Kabul în prezenţa şi a altor oficiali talibani.

„Ministerul pentru Învăţământ Superior al talibanilor nu a consultat decât profesori şi elevi de sex masculin în legătură cu subiectul reluării cursurilor la universitate”, şi-a exprimat regretul într-un mesaj pe Twitter o conferenţiară angajată de o universitate din Kabul.

Potrivit conferențiarei, acest lucru indică „împiedicarea sistematică a participării femeilor la luarea deciziilor” şi „o prăpastie între promisiunile talibanilor şi acţiunile lor”.

În ultimii 20 de ani, tot mai multe femei au intrat la universitate, în clase mixte, dar la cursuri susţinute doar de profesori bărbaţi.

La sfârşitul anilor ’90, talibanii au exclus femeile din sfera publică, distracţii precum ridicarea de zmeie sau mersul la cinema au fost interzise, şi au fost introduse pedepse brutale, precum ar fi lapidarea pentru persoanele acuzate de adulter, mai informează sursa citată.

Talibanii nu au anunţat încă noul guvern, afirmând că aşteaptă mai întâi retragerea completă a trupelor străine.

Foto: 9638075 / Afghanistan Female © Sagear | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadă de matematică cu probleme, la clasele a V-a și a VI-a. Părinții acuză umflarea notelor în anumite județe. Radu Gologan: Am cerut copii ale lucrărilor notate cu peste 25 de puncte

Olimpiadă cu probleme, anul acesta, la matematică. Ecaterina Andronescu a modificat regulamentul de organizare a olimpiadei județene și în locul numărului fix de “câștigători” pe fiecare clasă care se calificau…
Vezi articolul