Țările UE, îndemnate de membrii Parlamentului European să asigure acces elevilor la educație pe teme de sexualitate, ca măsură de întărire a drepturilor la sănătate reproductivă și sexuală – proiect de raport

482 de vizualizări
Noi condiții de angajare în UE
Foto: © Dreamstime.com
Accesul la educație pe tema sexualității, pentru elevii din învățământul primar și secundar, face parte dintr-un set de măsuri pe care statele membre ale UE ar trebui să le adopte, pentru a îmbunătăți situația accesului și drepturilor la sănătate reproductivă și sexuală, consideră membrii Parlamentului European. Îndemnul adresat în acest sens țărilor europene este inclus într-un proiect de raport adoptat săptămâna aceasta de Comisia pentru Drepturile Femeilor și Egalitate de Gen din legislativul comunitar.

Prin proiectul de raport, adoptat cu 27 de voturi pentru, 6 împotrivă și 1 abținere de către Comitetul menționat, statele membre sunt îndemnate să protejeze și să contribuie la îmbunătățirea condițiilor și drepturilor legate de sănătatea reproductivă și sexuală a femeilor. Aceste drepturi sunt considerate fundamentale și trebuie întărite, nu diluate sau retrase, arată proiectul raportului.

Țările comunitare sunt totodată îndemnate să asigure accesul la servicii de calitate pentru sănătatea reproductivă și să elimine barierele existente. Membrii Comisiei insistă că unele state membre continuă să aibă legi anti-avort foarte restrictive, ceea ce duce la încălcarea drepturilor femeilor. Prin urmare, ei insistă că trebuie asigurat acces la avort, contracepție și educație pe teme de sexualitate.

Educația extinsă pe teme privind sexualitatea, pentru elevii de școală primară și secundară, este necesară pentru că poate contribui semnificativ la reducerea violenței sexuale și a hărțuirii sexuale, arată proiectul de raport.

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Photo 50056658 © ArtjazzDreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Prima olimpiadă de securitate cibernetică pentru elevi, „glitch-uită” de întârzierile Ministerului Educației: competiția sare peste etapa locală, în lipsa unui regulament de organizare anunțat în timp util – surse

Cu două zile înainte de etapa locală a primei olimpiade naționale de securitate cibernetică (ONSC), așa cum este programat în calendarul olimpiadelor școlare naționale 2024 de către Ministerul Educației, elevii…
Vezi articolul

Costul standard per elev, pentru anul 2021, aprobat de Guvern. Nicio creștere pentru salarii, dar o majorare până la 36% în mediul rural pentru componenta cheltuielile cu pregătirea profesională, evaluarea periodică a elevilor, bunuri și servicii

Costul standard per elev, pentru anul 2021, a fost aprobat de Guvern prin hotărâre joi, 25 martie, potrivit anunțului făcut de ministrul Educației la finalul ședinței Executivului. Cîmpeanu a spus…
Vezi articolul

Cu aproape 20% a crescut suma pe care o primesc inspectoratele școlare, comparativ cu 2023, pentru ca școlile să facă mese rotunde și simpozioane pe tema educației financiare – document / În 2024, fiecărei școli i-ar reveni 42 de lei pentru aceste activități

Suma totală alocată inspectoratelor școlare, pentru organizarea de mese rotunde, simpozioane sau alte tipuri de evenimente dedicate Zilei educației financiare, la nivelul școlilor, în perioada 11-26 aprilie 2024, este de…
Vezi articolul

Pregătirile pentru redeschiderea școlilor în Italia. Peste 1 miliard de euro pentru măsuri “urgente” luate în ultimele zile, înaintea primei zile de școală – 14 septembrie. Investiții majore în suplimentarea cadrelor didactice și a spațiilor de învățare

Autoritățile italiene, criticate pentru faptul că, după ce au emis recomandările pentru redechiderea școlilor, la sfârșitul lunii iunie, s-au mișcat lent pentru pregătirea efectivă a începutului noului an școlar, au…
Vezi articolul

Supravegherea audio-video în clase: Un proiect de lege pentru introducerea sistemelor de monitorizare în grădinițe a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, și de la Consiliul Legislativ / Filmarea fără consimțământ „încalcă drepturile individuale, dreptul la confidențialitate și demnitate personală”

Un proiect de modificare a Legii învățământului preuniversitar, așa încât să fie permisă instalarea unor sisteme de supraveghere în grădinițe și creșe, anume în clase, pe holuri, în sala de…
Vezi articolul